Ανανάς: δίαιτα και θερμίδες

2 ΛΕΠΤΑ

Ο ανανάς, επιστημονικά Ananas comosus, είναι τροπικό φρούτο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή ματιά στη δίαιτα του ανανά και διερευνά τη θρεπτική τους αξία.

Πόσες θερμίδες έχει ο ανανάς;

Ο ανανάς έχει σχετικά λίγες θερμίδες, καθιστώντας τον ένα υγιεινό και χωρίς ενοχές σνακ. Ο ακριβής αριθμός των θερμίδων σε έναν ανανά μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τον τρόπο παρασκευής του. Κατά μέσο όρο, ένα φλιτζάνι (περίπου 165 γραμμάρια) φρέσκες φέτες ή κομμάτια ανανά περιέχει περίπου 74 θερμίδες. Αυτό κάνει τον ανανά μια κατάλληλη επιλογή για όσους προσέχουν την πρόσληψη θερμίδων τους.

Δίαιτα του ανανά

Ο ανανάς δεν έχει μόνο λίγες θερμίδες αλλά και είναι και πλούσιος σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ακολουθεί μια ανάλυση της θρεπτικής αξίας του ανανά:

 • Βιταμίνες: Ο ανανάς είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, παρέχοντας 79 mg ανά μερίδα ενός φλιτζανιού. Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών.
 • Φυτικές ίνες: Ο ανανάς περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη και στη διατήρηση του αισθήματος πληρότητας. Ένα φλιτζάνι φέτες ή κομμάτια ανανά περιέχει περίπου 2,3 γραμμάρια φυτικών ινών.
 • Βιταμίνη Β6: Ο ανανάς περιέχει επίσης βιταμίνη Β6, απαραίτητη για την λειτουργία του εγκεφάλου, το ανοσοποιητικό κλπ.
 • Μέταλλα: Ο ανανάς περιέχει μικρές ποσότητες από διάφορα μέταλλα, όπως μαγγάνιο, που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και χαλκό, που παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας.
 • Αντιοξειδωτικά: Ο ανανάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όπως η βρωμελαΐνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
 • Χαμηλά λιπαρά και χαμηλή χοληστερόλη: Ο ανανάς είναι ουσιαστικά χωρίς λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη, καθιστώντας τον μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά.

Εννοείται ότι δεν τρώμε πρώτα τον αγλέορα και μετά κάνουμε τη δίαιτα του ανανά!

Οφέλη για την υγεία από την δίαιτα του ανανά

Η ενσωμάτωση του ανανά στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία:

 • Πεπτικό: Η βρωμελαΐνη του ανανά είναι γνωστό ότι βοηθά στην πέψη και μειώνει τη φλεγμονή. Μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως η δυσπεψία και το φούσκωμα.
 • Ανοσοποιητικό: Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για τις ιδιότητές της που τονώνουν το ανοσοποιητικό.
 • Υγεία των οστών: Η περιεκτικότητα σε μαγγάνιο στον ανανά συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη και διατήρηση των οστών.
 • Ενυδάτωση: Ο ανανάς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση.
 • Διαχείριση βάρους: Οι φυτικές ίνες στον ανανά μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης και να προάγουν το αίσθημα πληρότητας, καθιστώντας τον μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους.
 • Αντιφλεγμονώδεις δράσεις: Η βρωμελαΐνη στον ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα.

Συμπέρασμα

Ο ανανάς δεν είναι μόνο ένα νόστιμο τροπικό φρούτο αλλά και μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας. Με τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες και το πλούσιο διατροφικό του προφίλ, προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, από την υποβοήθηση της πέψης έως την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ενσωμάτωση ανανά στα γεύματά σας μπορεί να είναι μια γευστική και υγιεινή επιλογή για όσους αναζητούν μια ολοκληρωμένη διατροφή.

Τελευταία ενημέρωση: 1 Νοεμβρίου 2023, 20:08

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού