Βιογραφικό

Korean closeup.jpg

Σπουδές και Σταδιοδρομία

Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1974. Τις γυμνασιακές μου σπουδές αποπεράτωσα το 1992 και εισήλθα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά από εισιτήριες εξετάσεις το 1993, αποφοίτησα δε τον Ιούλιο του 1999 με βαθμό «Λίαν καλώς». Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου έλαβα μέρος 2 φορές σε εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επέτυχα να λάβω εκπαίδευση σε δύο χώρες του εξωτερικού με τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών της HelMSIC.

Ειδικότερα, το 1996 παρακολούθησα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Χειρουργική κλινική στο πολύ καλό Πανεπιστήμιο “Albert Szent-Györgyi” της πόλης Szeged στην Ουγγαρία, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Χειρουργικής κ. Ádám Balogh. Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικά μαθήματα, παρακολούθηση και συμμετοχή σε χειρουργικές επεμβάσεις, παρακολούθηση ενδοσκοπήσεων γαστρεντερικού συστήματος και διδακτικές επισκέψεις σε θαλάμους ασθενών.

Το 1999, μετά την περάτωση των σπουδών μου στην Ιατρική Σχολή, παρακολούθησα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γαστρεντερολογική / Ηπατολογική κλινική στο πολύ καλό Πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης, υπό την επίβλεψη των καθηγητών κ.κ. Livio Capocaccia και Francesco Adolfo Attili (γαστρεντερολόγοι). Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικά μαθήματα, διδακτικές επισκέψεις σε θαλάμους ασθενών, απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων, παρακολούθηση ενδοσκοπήσεων γαστρεντερικού συστήματος και υπερηχογραφικής διερεύνησης ηπατολογικών νοσημάτων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρακολούθησα κύκλο μαθημάτων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης που διοργάνωσε το ΕΚΑΒ στην Θεσσαλονίκη.

Από το 1999 και προ της αποφοίτησης από την Ιατρική Σχολή, ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τον καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Ιωάννη Κουντουρά, παρακολουθώντας το πρόγραμμα του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου. Η πρώτη πλήρης δημοσίευση σε περιοδικό έγινε το ίδιο έτος στο Hellenic Journal of Gastroenterology και αφορούσε στην παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού.

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 1999 παρακολούθησα τρίμηνη άσκηση στις ειδικότητες Παθολογίας, Χειρουργικής και Καρδιολογίας στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ακολούθως κατέλαβα έμμισθη θέση υπηρεσίας υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας Γόννων Λάρισας διάρκειας ενός έτους, έως τον Δεκέμβριο του 2000. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας υπαίθρου ασχολήθηκα με επιδημιολογικές μελέτες σε παιδιατρικό πληθυσμό, σε συνεργασία με την Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας κ. Δήμητρα Βήνη, οι οποίες ανακοινώθηκαν σε Συνέδρια και δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής.

Παράλληλα, συνέχισα τη συνεργασία μου σε ερευνητικό επίπεδο με το Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καρπός της οποίας ήταν η πρώτη παγκοσμίως ανακοίνωση και ακολούθως δημοσίευση της συσχέτισης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας το 2000.

Τον Μάρτιο του 2001 κατετάγην στον Ελληνικό Στρατό στο κέντρο εκπαιδεύσεως υγειονομικού (Άρτα) και υπηρέτησα επί 16 μήνες ως ιατρός σε μονάδες της Μυτιλήνης και της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου συμμετείχα σε μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατόπιν προτροπής και αμέριστης βοήθειας του καθηγητού κ. Κουντουρά, το 2002 παρακολούθησα μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας στο Imperial College of Science, Technology and Medicine του Λονδίνου υπό την επίβλεψη του Senior Reader κ. Peter Karayiannis. Συγκεκριμένα ασχολήθηκα με τεχνικές μοριακής βιολογίας στα quasispecies του ιού ηπατίτιδας C (ειδικότερα της περιοχής IRES). Οι τεχνικές περιελάμβαναν PCR, DNA gel extraction and purification, ligation, transformation, culture growth, digest, sequencing και luciferase assay. Επίσης παρακολούθησα τις επιστημονικές διαλέξεις και τις διδακτικές επισκέψεις ασθενών της Ηπατολογικής κλινικής του Νοσοκομείου St. Mary’s (Λονδίνο) υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ηπατολόγο κ. Howard C. Thomas.

Από τον Μάρτιο 2003 έως τον Δεκέμβριο 2004 ασκήθηκα ως ειδικευόμενος ιατρός στην Εσωτερική Παθολογία / Κλινική Ογκολογία της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του «Θεαγενείου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της κ. Δέσποινας Μουρατίδου και απέκτησα εμπειρία στην Ογκολογία του πεπτικού. Η ερευνητική μου δραστηριότητα επισημάνθηκε από τη συμμετοχή μου σε αρκετές ερευνητικές εργασίες, μία εκ των οποίων έλαβε το 1ο Βραβείο στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Συμπληρωματικής Θεραπείας του Κακοήθους Μελανώματος. Επιτροπή ειδικών κατέληξε στις 2 καλύτερες εργασίες και ακολούθησε επιλογή της καλύτερης διά ψήφου από το κοινό που παρακολούθησε την προφορική παρουσίασή τους. Έγινε δε ειδική μνεία της βραβευθείσας εργασίας, που παρουσίασα προφορικά, σε σχετικό Editorial του περιοδικού Melanoma Research, όπου και δημοσιεύθηκε ως πλήρες κείμενο στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια της άσκησής μου στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, συμμετείχα σε Παγκόσμιο ερευνητικό πολυκεντρικό πρωτόκολλο φάσεως ΙΙΙ. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2003 συμμετείχα στην επιμέλεια του τόμου των πρακτικών του 3ου Σεμιναρίου Κλινικής Ογκολογίας, που διοργάνωσε η Κλινική στην Θεσσαλονίκη.

Τον Απρίλιο 2003 παρακολούθησα την εκπαίδευση στην Βασική Υποστήριξη της Ζωής και στην Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με το Α΄ Πε.Σ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και έλαβα το δίπλωμα Basic Life Support (BLS) Provider Certificate και Automated External Defibrillation (AED) Provider Certificate από το European Resuscitation Council (ERC), Brussels.

Τον Ιούνιο του 2004 ενεκρίθη από τον Τομέα Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής με θέμα: «Μοριακοί και γενετικοί παράγοντες συσχετίσεως λοιμώξεως από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και γλαυκώματος» (αριθμός διατριβής: 2451). Κατόπιν προφορικής δοκιμασίας, όπως ορίζει ο νόμος, έλαβα το διδακτορικό δίπλωμα με βαθμό «Άριστα» στις 10-11-2010 και αναγορεύθηκα διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 29-11-2010.

Από τον Ιανουάριο 2005 έως τον Νοέμβριο 2006 υπήρξα άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (κατόπιν σχετικής απόφασης της Γ.Σ. του Τομέα Παθολογίας, αρ.συν.173η/23-2-2005, αριθμ. πρωτ. Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ: 2275/2-3-05) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Ιωάννη Κουντουρά, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της Κλινικής (επισκέψεις, ενδοσκοπήσεις, εξωτερικά ιατρεία, συγγραφή άρθρων, παρουσίαση προφορικών ανακοινώσεων σε συνέδρια, συμμετοχή στο Βήμα των Ειδικευομένων της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας για 2 έτη (2005-6) και στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, παρουσίαση μαθημάτων ειδικευομένων και φοιτητών Ιατρικής της Κλινικής, συμμετοχή σε συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τέλος συλλογή του υλικού της διδακτορικής διατριβής μου).

Από το 2005 έως το 2009 υπήρξα μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του διεθνούς περιοδικού Hepatogastroenterology.

Τον Οκτώβριο 2005 συμμετείχα ενεργά στην εναρκτήρια συνάντηση του European Viral Hepatitis Initiative (EVHEI) Faculty που διοργάνωσε το Imperial College of London, υπό την προεδρία του καθηγητή Ηπατολόγο κ. Howard C. Thomas.

Το 2006 συμμετείχα ως ομιλητής στο 10th Hungarian και στο 1906-2006 Centenary Congress of Alzheimer’s Disease (Πανεπιστήμιο “Albert Szent-Györgyi” της πόλης Szeged στην Ουγγαρία), στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer’s, με θέμα: “Alzheimer’s disease and Helicobacter pylori infection”.

Από 15 Νοεμβρίου 2006 έως 14 Νοεμβρίου 2010 ασκήθηκα ως ειδικευόμενος Γαστρεντερολογίας στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Ηλία Κουρούμαλη. Ειδικότερα, συμμετείχα σε εργασίες, μερικές από τις οποίες παρουσιάσθηκαν σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια και προτάθηκαν ή έλαβαν βραβεία. Ειδικότερα, το 2009 ελήφθη χρηματικό βραβείο (Travel Grant) για ανακοίνωση μελέτης σχετικά με την οστεοπόρωση στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις εντερικές νόσους στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στο Λονδίνο, η δε μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Gastroenterology.

Ταυτόχρονα, συνέχισα την ερευνητική δραστηριότητα στη Β’ Παθολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Ι. Κουντουρά, καρπός της οποίας ήταν η δημοσίευση μελετών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το New England Journal of Medicine, το Lancet και το Gastroenterology.

Το 2007 βραβεύθηκα από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία για το ερευνητικό έργο στην Γαστρεντερολογία.

Το 2011 απέκτησα τον τίτλο της ειδικότητας της Γαστρεντερολογίας (Αρ. Πρωτ. 11726/10/22-3-2011 της Περιφέρειας Κρήτης).

Από τον Απρίλιο 2011 και για διάρκεια 2 ετών είμαι άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (κατόπιν σχετικής απόφασης της Γ.Σ. του Τομέα Παθολογίας, αρ.συν. 251η/6-4-2011, και σχετικής έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αρ.συν. 10/14-4-2011) υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Ιωάννη Κουντουρά.

Από τον Ιούλιο 2011 έως τον Ιούλιο 2012 διέμεινα στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου μετεκπαιδεύθηκα σε εξειδικευμένες ενδοσκοπικές τεχνικές στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (Universitair Medisch Centrum) υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Peter D. Siersema, κατόπιν λήψης σχετικής υποτροφίας από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία. Επίσης παρακολούθησα τις επιστημονικές εκδηλώσεις της Κλινικής και συμμετείχα ως πρώτος ερευνητής σε ερευνητικό πρωτόκολλο με θέμα τον οισοφάγο Barrett. Τον Οκτώβριο 2012 ελήφθη χρηματικό βραβείο (Travel Grant) για ανακοίνωση σχετικής μελέτης στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στο Άμστερνταμ, ενώ μία εκ των δύο μελετών που παρουσιάσθηκαν βραβεύθηκε ως Poster of Excellence.

Τον Σεπτέμβριο 2011 ξεκίνησα συνεργασία με τον Κινέζικο εκδοτικό οίκο STM για την έκδοση διεθνούς επιστημονικού περιοδικού με τίτλο “Immuno-Gastroenterology”, το πρώτο τεύχος του οποίου εκδόθηκε τον Ιούλιο 2012. Το όνομα του περιοδικού ήταν δική μου ιδέα, η θεματολογία του περιοδικού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Κουντουρά, είμαστε οι Editors-in-Chief, ενώ το περιοδικό διαθέτει διακεκριμένους επιστήμονες από όλον τον κόσμο ως Editorial Board.

Τον Δεκέμβριο 2012 εξελέγην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού (ΕΕΜΕΛΟΠ). Κατά την περίοδο 2019-2020 ήμουν ο Πρόεδρος της ΕΕΜΕΛΟΠ και τον Νοέμβριο του 2020 διοργάνωσα ως Πρόεδρος το 25ο Ελληνικό Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού.

Από τον Μάιο 2013 εργάζομαι ως ιδιώτης γαστρεντερολόγος στην Θεσσαλονίκη και δέχομαι ασθενείς για εξέταση και ενδοσκοπήσεις (γαστροσκόπηση – κολονοσκόπηση – πολυπεκτομή).

Είμαι άριστος γνώστης της Αγγλικής γλώσσας (Certificates of Proficiency in English, Michigan University and Cambridge University), πολύ καλός γνώστης της Ιταλικής γλώσσας (Diploma di Lingua Italiana), και καλός γνώστης της Ολλανδικής γλώσσας (Certificates of James Boswell Institute, The Netherlands).

Εκπαιδευτική Δραστηριότητα

Από το 2003, συμμετέχω ενεργά σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα ειδικευομένων, μετεκπαιδευτικές ημερίδες, μαθήματα Ηπατολογίας και Γαστρεντερολογίας και στρογγυλές τράπεζες Πανελληνίων και Παγκοσμίων συνεδρίων. Ειδικότερα, το 2006 και το 2008 συμμετείχα ως ομιλητής και στο Προεδρείο Προφορικών Ανακοινώσεων σε διεθνή μετεκπαιδευτικά μαθήματα που διοργάνωσε στην Αθήνα η International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO). Το 2008 συμμετείχα στο Προεδρείο στην Στρογγυλή Τράπεζα του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο Παγκόσμιο Συνέδριο της IASGO στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της άσκησής μου στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή επί 4 έτη, συμμετείχα ενεργώς στις επιστημονικές εκδηλώσεις του τμήματος (παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών στις εβδομαδιαίες συναντήσεις του Τομέα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπαιδευτικά μαθήματα ειδικευομένων Γαστρεντερολογικής κλινικής, διαλέξεις στο ιατρικό προσωπικό της Κλινικής, βιβλιογραφικές ενημερώσεις, ερευνητικά και κλινικά πρωτόκολλα, οργάνωση τακτικών συναντήσεων της Κλινικής με το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο και συμμετοχή στις συναντήσεις με το Ακτινολογικό Εργαστήριο) και παρακολούθησα το κλινικό πρόγραμμα της Κλινικής, ασκούμενος παράλληλα στον ενδοσκοπικό έλεγχο του πεπτικού συστήματος. Επίσης, συμμετείχα στην προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών του 6ου, 9ου και 12ου εξαμήνου στο μάθημα της Εσωτερικής Παθολογίας με την κλινική πρακτική άσκηση στους θαλάμους και με θεωρητικά μαθήματα Γαστρεντερολογίας στους φοιτητές του 6ου, 9ου και 12ου εξαμήνου. Επιπλέον, συμμετείχα στην εκπαίδευση των αλλοδαπών φοιτητών του προγράμματος ανταλλαγής Erasmus στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ερευνητική Δραστηριότητα

 • Εργασίες στο PubMed
 • Researcher ID profile
 • Impact Factor (2019) πλήρων δημοσιεύσεων: 1278,269
 • Impact Factor (2019) περιλήψεων σε περιοδικά: 383,946
 • Συνολικός Impact Factor (2019): 1662,215
 • Σύνολο αναφορών (citations): 10.689 (5/2024, Scholar Google), 6.941 (5/2024, Scopus), και 5.934 (5/2024, Clarivate Web of Science)
 • h-index: 58 (5/2024, Scholar Google), 47 (5/2024, Scopus), 42 (5/2024, Clarivate Web of Science)

Μέλος συντακτικής επιτροπής περιοδικών

 1. Co-Editor: Hepatogastroenterology (2005-2009)
 2. National Editor: Hepatogastroenterology (2005-2009)
 3. Ειδικός Συντάκτης (Γαστρεντερολογία): Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής (2010-2012)
 4. Editor-in-Chief: Immuno-Gastroenterology (2011-2012)
 5. Assistant Editor: Annals of Gastroenterology (2011-σήμερα)
 6. Section Editor (Gastroenterology and Hepatology): Archives of Medical Science (2018-σήμερα)

Κριτής σε Περιοδικά – Συνέδρια

 1. Haema
 2. International Journal of Andrology
 3. Cellular & Molecular Biology Letters
 4. Archives of Hellenic Medicine
 5. Clinical Medicine: Oncology
 6. Southern Medical Journal
 7. Hepatobiliary & Pancreatic Diseases International
 8. Journal of Clinical Immunology and Immunopathology Research
 9. WebmedCentral
 10. Liver Transplantation
 11. Gastroenterology Research and Practice
 12. Annals of Gastroenterology
 13. Seizure: European Journal of Epilepsy
 14. Journal of Diabetes and Endocrinology
 15. Frontline Gastroenterology
 16. Journal of Functional Foods
 17. The International Journal of Neuroscience
 18. Archives of Medical Science
 19. Scandinavian Journal of Infectious Diseases
 20. The American Journal of the Medical Sciences
 21. Metabolism
 22. International Journal of Cancer
 23. Case Reports in Gastrointestinal Medicine
 24. Journal of Diabetes and Its Complications
 25. Biomaterials
 26. Journal of Infection and Public Health
 27. Biomedicine & Pharmacotherapy
 28. Microbial Pathogenesis
 29. Heliyon
 30. Journal of Investigative Surgery
 31. BMC Gastroenterology
 32. Hormones
 33. Clinical Immunology
 34. 14th Congress of the European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO), Copenhagen 2019 (reviewer of 40 abstracts)
 35. International Journal of Cardiology
 36. Diagnostics
 37. Clinical Medicine Insights: Gastroenterology
 38. Gastroenterology Research and Practice
 39. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews
 40. Case Reports in Gastrointestinal Medicine
 41. Saudi Journal of Medicine & Medical Sciences
 42. 17th Congress of European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO), Vienna 2022 (reviewer of 40 abstracts)
 43. BMC Infectious Diseases
 44. Scientific Reports
 45. Clinical Medicine Insights: Case Reports
 46. Journal of Clinical Medicine
 47. Microorganisms
 48. BMC Musculoskeletal Disorders
 49. Children
 50. International Journal of Molecular Sciences
 51. Current Obesity Reports

Σημ.: Στο Publons περιλαμβάνονται οι κρίσεις εργασιών μόνο των τελευταίων ετών

Μέλος

 1. Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
 2. Ιατρικού Συλλόγου Ολλανδίας
 3. Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (ΕΓΕ)
 4. Ελληνικής Εταιρείας Ερεύνης του Καρκίνου (ΕΕΕΚ)
 5. Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και Λοιπών Λοιμώξεων του Πεπτικού (ΕΕΜΕΛΟΠ)
 6. Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ)

Βραβεία

Gastro 2007 award.jpg

 1. 3ο Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης, 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 2000
 2. Ετήσιο Βραβείο (2003) της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (ΕΕΜΕΠ)
 3. “John Ioannovits” Award for Best Poster Presentation, 5th International Conference on the Adjuvant Therapy of Malignant Melanoma, Athens 2004
 4. Ετήσιο Βραβείο (2007) της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (ΕΕΜΕΠ)
 5. Βραβείο Έλληνα Ερευνητή 2007, Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία
 6. Travel Grant, GASTRO 2009 United European Gastroenterology Week / World Congress of Gastroenterology, London 2009
 7. Βραβείο Προφορικής Ανακοίνωσης, 25ο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 2011
 8. Βραβείο Εκδόσεων Elsevier, Top Cited Paper 2011
 9. Travel Grant, 2012 United European Gastroenterology Week, Amsterdam 2012
 10. Clarivate Web of Science Top reviewer in Cross-Field – September 2019
 11. Clarivate Web of Science Top reviewer in Clinical Medicine – September 2019
 12. World’s Top 2% most-cited scientist 2024, Stanford University

Πολυκεντρικά ερευνητικά πρωτόκολλα

 • Ερευνητικό πρωτόκολλο φάσης III, μελέτη L00070 IN 302 P1, με θέμα: “Prospective, randomised phase III trial of I.V. vinflunine plus best supportive care as second line therapy versus best supportive care after a platinum-containing regimen, in patients with advanced transitional cell carcinoma of urothelial tract” (Pierre-Fabre).
 • Mελέτη ASTERIX με τίτλο: “A randomized double-blind placebo-controlled study to assess the prevention of low-dose acetylsalicylic acid (ASA) associated gastroduodenal lesions and upper gastrointestinal symptoms in patients taking esomeprazole 20 mg once daily (od) for 26 weeks” (AstraZeneca).

Μέλος επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων (International Faculty Member/Scientific Committee)

 1. Faculty Member: 14th International Postgraduate Course, 2006 Athens Olympics Surgical – Medical Festival: Advances in the Diagnosis & Management of Abdominal Diseases. International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO). Athens, Greece, 7-9 December 2006
 2. Faculty Member: 15th International Postgraduate Course of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO) & 1st Course of the International School of Surgical Oncology. Athens, Greece, 13-15 December 2007
 3. Faculty Member & International Scientific Committee Member: 18th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists. Current approach to the diagnosis and treatment of gastrointestinal system diseases. Istanbul, Turkey, October 8-11, 2008.
 4. Moderator: 3rd Athens Symposium. Gastrointestinal Cancer: Prevention, Recognition & Management. A primer for physicians. Athens Hilton Hotel, Greece, July 8-9, 2016.
 5. Πρόεδρος: e-posters, 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, Θεσσαλονίκη 18-20 Μαΐου 2018.
 6. Πρόεδρος: Προφορικές Ανακοινώσεις “Ανώτερο Πεπτικό ΠΑ13-ΠΑ18”, 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 6-9 Δεκεμβρίου 2018.
 7. Πρόεδρος: Διάλεξη “Αναιμία και πεπτικός σωλήνας”, 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 6-9 Δεκεμβρίου 2018.
 8. Πρόεδρος: Στρογγυλή Τράπεζα: Μαστίχα Χίου. 24ο Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 15-16 Μαρτίου 2019.
 9. Πρόεδρος: A) Βράβευση Β) Παρουσίαση και σχολιασμός ερευνητικών πρωτοκόλλων.24ο Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 15-16 Μαρτίου 2019.
 10. Πρόεδρος: Γαστρεντερολογία: Bloody Cases: Αιμορραγία Ανώτερου Πεπτικού. 25ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΣΦΙΕ) & 13ο Διεθνές Forum, Θεσσαλονίκη 10-12 Μαΐου 2019.
 11. Πρόεδρος: Συνεδρία «Προφορικών Ανακοινώσεων Ήπατος, Χοληφόρων & Παγκρέατος», 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 3-6 Δεκεμβρίου 2020.
 12. Moderator: Live Procedure Demonstrations Part V. 5th AISDD – Athens International Symposium on Digestive Diseases, Athens 1-2 July, 2022
 13. Πρόεδρος: Στρογγυλή Τράπεζα: Νεότερα δεδομένα στη λειτουργική δυσπεψία. 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού & ανθρώπινου μικροβιώματος, Καρπενήσι 18-21 Απριλίου 2024

Μέλος οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων

 1. Μέλος, 18ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού 2013, Αθήνα 9 Μαρτίου 2013
 2. Μέλος, 19ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού 2014, Αθήνα 15 Μαρτίου 2014
 3. Ειδικός Γραμματέας, 13o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νoσημάτων του Εντέρου, Δελφοί 22-24 Μαΐου 2014
 4. Μέλος, 20ό Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 13-14 Μαρτίου 2015
 5. Γενικός Γραμματέας, 21ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού 2016, Αθήνα 1-2 Απριλίου 2016
 6. Ειδικός Γραμματέας, 36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 24-27 Νοεμβρίου 2016
 7. Organising Committee Member, 4th AISDD – Athens International Symposium on Digestive Diseases, Athens 6-7 July, 2018
 8. Πρόεδρος, 25ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 6-7 Νοεμβρίου 2020
 9. Organising Committee Member, 5th AISDD – Athens International Symposium on Digestive Diseases, Athens 1-2 July, 2022

Διαλέξεις – Εισηγήσεις

 1. Ζαβός Χ. Παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού: Ασθενής 57 ετών με συμπτωματολογία από το ανώτερο πεπτικό και διαταραχές όρασης. 10η Επιστημονική Εκδήλωση Γαστρεντερολογικού Εργαστηρίου Β’ Παθολογικής Κλινικής, 5 Φεβρουαρίου 2004, Επιτροπή Εκπαίδευσης Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
 2. Zavos C. Histologic presence of esophagitis in patients with negative-endoscopic gastro-esophageal reflux disease (NERD). Προσκεκλημένη ξενόγλωσση ανακοίνωση Ελλήνων ερευνητών. 9ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, 13 Μαρτίου 2004, Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου, Αθήνα.
 3. Zavos C. Relationship between acute inflammatory demyelinating polyneuropathy (AIDP) and H. Pylori infection (HP-I). Προσκεκλημένη ξενόγλωσση ανακοίνωση Ελλήνων ερευνητών. 9ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, 13 Μαρτίου 2004, Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου, Αθήνα.
 4. Ζαβός Χ. Ασθενής με συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό και διαταραχές οράσεως. Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Νεότερες εξελίξεις σε επίκαιρα θέματα Γαστρεντερολογίας». Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία – Τμήμα Βορείου Ελλάδος «Μακεδονία», Ξενοδοχείο Electra Palace, Θεσσαλονίκη 22 Ιανουαρίου 2005
 5. Ζαβός Χ. Περίπτωση ασθενούς με αυτοάνοση παγκρεατίτιδα. Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «Βήμα Ειδικευομένων». Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία – Τμήμα Βορείου Ελλάδος «Μακεδονία», Ξενοδοχείο Electra Palace, Θεσσαλονίκη 4 Φεβρουαρίου 2006
 6. Ζαβός Χ. Αντιμετώπιση νευροενδοκρινικών όγκων παγκρέατος. Συντονιστές: Μ. Ραπτοπούλου-Γιγή, Ι. Κουντουράς. Μετεκπαιδευτικά φροντιστηριακά μαθήματα Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρεία – Τμήμα Βορείου Ελλάδος «Μακεδονία», Θεσσαλονίκη 10 Μαΐου 2006
 7. Zavos C. Alzheimer’s disease and Helicobacter pylori infection. Chairpersons: Leel-Össy Lóránt, Dudás Róbert. X. Jubileumi Alzheimer-kór Konferencia a betegség leírásának 100. Évfordulóján. Szeged, Hungary, 20-22 September 2006.
 8. Zavos C. Stem cell in gastric and colorectal malignancies. Chairpersons: M. Makuuchi, M. Miyazaki, F. Yakab. 14th International Postgraduate Course, 2006 Athens Olympics Surgical – Medical Festival: Advances in the Diagnosis & Management of Abdominal Diseases. International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO). Athens, Greece, 7-9 December 2006; Hepatogastroenterology 2006;53(Suppl I):A44; OP55.
 9. Zavos C. Colorectal cancer in inflammatory bowel disease. Chairpersons: M. Koshariya, C. Zavos, A. Patil. 16th International Postgraduate Course of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO): Diagnostic & Therapeutic Approaches for GI Malignancies: Past, Present & Future. Athens, Greece, 11-13 December 2008; Hepatogastroenterology 2008 Dec;55(Suppl II):A5-6; OP10.
 10. Ζαβός Χ. Νεώτερες εξελίξεις στον οισοφάγο Barrett. Προεδρείο: Κ. Θωμόπουλος, Σ. Σγούρος. 8η Εκπαιδευτική Διημερίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής με θέμα: «Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία», Αθήνα 8-9 Φεβρουαρίου 2013.
 11. Ζαβός Χ. Σχολιασμός προσκεκλημένων ξενόγλωσσων ανακοινώσεων Ελλήνων ερευνητών. Προεδρείο: Σ. Σουγιουλτζής, Σ. Γεωργόπουλος, Σχολιαστές: Σ. Σουγιουλτζής, Χ. Ζαβός. 18ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού 2013, Αθήνα 9 Μαρτίου 2013
 12. Ζαβός Χ. Adenoma detection rate: Μπορεί να βελτιωθεί; Προεδρείο: Ι. Αγοραστός, Γ. Κοκοζίδης. Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Γαστρεντερολογίας Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Τμήματος Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 20-21 Σεπτεμβρίου 2013
 13. Ζαβός Χ. Ανίχνευση αδενωμάτων κατά την κολοσκόπηση: Δύναται να βελτιωθεί; Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Ειδικευομένων Β’ Παθολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., Ιπποκράτειο Π.Γ.Ν.Θ., Θεσσαλονίκη 28 Νοεμβρίου 2013
 14. Ζαβός Χ. Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενή με ανθεκτικά συμπτώματα παλινδρόμησης. Προεδρείο: Σ. Μιχόπουλος, Σ. Ποταμιάνος. 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 6 Δεκεμβρίου 2013
 15. Ζαβός Χ. H. pylori, απόπτωση και γλαύκωμα. Προεδρείο: Ι. Κουντουράς. 16ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παθήσεις Πεπτικού & Αθηροσκλήρωση, Θεσσαλονίκη 14 Δεκεμβρίου 2013
 16. Ζαβός Χ. Μαστίχα Χίου – Εναλλακτικές θεραπείες. Προεδρείο: Ι. Τριανταφυλλίδης, Σ. Σουγιουλτζής. 19ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού, Αθήνα 15 Μαρτίου 2014
 17. Ζαβός Χ. Οι σημαντικότερες δημοσιεύσεις του τελευταίου έτους στην παθογένεση (IBD). Προεδρείο: Ι. Κουντουράς, Ι. Μουζάς. 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), Δελφοί 22-24 Μαΐου 2014
 18. Ζαβός Χ. Πρόληψη του οισοφαγικού καρκίνου εκ πλακωδών κυττάρων. Προεδρείο: Σ. Λαδάς, Σ. Μιχόπουλος. 12η Εκπαιδευτική Διημερίδα της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ), Αθήνα 20-21 Σεπτεμβρίου 2014
 19. Ζαβός Χ. Μαστίχα η Θεραπευτική. 14ο PHARMA point, Θεσσαλονίκη 18-19 Οκτωβρίου 2014
 20. Ζαβός Χ. Παρενέργειες PPIs. Προεδρείο: Α. Μαντίδης. 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 4-6 Δεκεμβρίου 2014
 21. Ζαβός Χ. Εξωεντερικές εκδηλώσεις H. pylori. Προεδρείο: Γ. Μάντζαρης, Σ. Σουγιουλτζής. 20ό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 13-14 Μαρτίου 2015
 22. Ζαβός Χ. Μαστίχα. 6η Εκπαιδευτική Ημερίδα “Η φυτοθεραπεία και η ανάπτυξή της στο χώρο του φαρμακείου”, Αθήνα 18 Απριλίου 2015
 23. Zavos C. A potential role of Helicobacter pylori infection in nonalcoholic fatty liver disease. Chairpersons: G. Potamitis, F. Franceschi. XXVIIIth International Workshop on Helicobacter and Microbiota in Inflammation and Cancer, Nicosia, Cyprus, 24-26 September 2015
 24. Ζαβός Χ. Το παρόν και το μέλλον της γαστρεντερολογίας στην Ελλάδα: Έρευνα. Προεδρείο: Μ. Μυλωνάκη, Α. Νταϊλιάνας. 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Καλαμάτα 8-11 Οκτωβρίου 2015
 25. Ζαβός Χ. Λειτουργική δυσπεψία: Θεραπευτικές επιλογές. Προεδρείο: Γ. Παπαθεοδωρίδης, Σ. Γεωργόπουλος. 13η Εκπαιδευτική Διημερίδα της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ), Αθήνα 5-6 Δεκεμβρίου 2015
 26. Ζαβός Χ. Ο ρόλος της μαστίχας Χίου στη λειτουργική δυσπεψία και το Ελικοβακτηρίδιο, Εκδήλωση φαρμακευτικής εταιρείας Iasis, Θεσσαλονίκη 23 Μαρτίου 2016
 27. Ζαβός Χ. Εναλλακτικές θεραπείες: Προβιοτικά – μαστίχα – αντιοξειδωτικά – ανοσοτροποποιητικά. Προεδρείο: Σ. Γεωργόπουλος, Π. Αποστολόπουλος. 21ο Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 1-2 Απριλίου 2016
 28. Ζαβός Χ. Εκτίμηση συμπτωμάτων & θεραπευτικές επιλογές λειτουργικής δυσπεψίας στο Ελληνικό φαρμακείο. Hellas Pharm, Αθήνα 2-3 Απριλίου 2016
 29. Ζαβός Χ. Πότε και πώς χρησιμοποιούμε βιολογικούς παράγοντες στην ΙΦΝΕ. Προεδρείο: Α. Κογεβίνας, Α. Καψωριτάκης. 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, Ιωάννινα 3-5 Ιουνίου 2016
 30. Ζαβός Χ. Επιλογές καθαρτικών για κολονοσκόπηση. Προεδρείο: Σ. Μιχόπουλος, Γ. Πασπάτης. 14η Εκπαιδευτική Διημερίδα της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ) με θέμα: “Φάρμακα και πεπτικό”, Αθήνα 8-9 Οκτωβρίου 2016
 31. Ζαβός Χ. Helicobacter pylori: Θεραπεία το 2016 στην Ελλάδα. Προεδρείο: Σ. Καραταπάνης. 36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 24-27 Νοεμβρίου 2016
 32. Ζαβός Χ. Ελικοβακτηρίδιο και καρκίνος: Έλεγχος της λοίμωξης στον γενικό πληθυσμό. Ομάδες – στόχοι. Προεδρείο: Δ. Καμπέρογλου, Χ. Λιάτσος. 22ο Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 31 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2017
 33. Ζαβός Χ. Χρόνια γαστρίτιδα. Προεδρείο: Π. Αποστολόπουλος, Σ. Γεωργόπουλος. 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 5-7 Οκτωβρίου 2017
 34. Ζαβός Χ. Μαστίχα Χίου και εναλλακτικές θεραπείες ελικοβακτηριδίου. Σύγχρονες απόψεις. Προεδρείο: Ι. Τριανταφυλλίδης. 23ο Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 30-31 Μαρτίου 2018
 35. Ζαβός Χ. Ενδείξεις ενδοσκόπησης ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού. Προεδρείο: Ε. Πούρου. Θέματα Εσωτερικής Παθολογίας, Άγιος Αθανάσιος Πέλλας 13-14 Απριλίου 2018
 36. Ζαβός Χ. Μαστίχα Χίου και εναλλακτικές θεραπείες ελικοβακτηριδίου. Σύγχρονες απόψεις. Προεδρείο: Ε. Πούρου. Θέματα Εσωτερικής Παθολογίας, Άγιος Αθανάσιος Πέλλας 13-14 Απριλίου 2018
 37. Zavos C. Management of Helicobacter pylori infection in Greece: Current guidelines. 4th Athens International Symposium on Digestive Diseases, Athens 6-7 July, 2018
 38. Ζαβός Χ. Εκκολπωμάτωση. Προεδρείο: Ι. Μουζάς, Μ. Πάνος. 16η Επιστημονική Εκδήλωση της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ), Αθήνα 29-30 Σεπτεμβρίου 2018
 39. Ζαβός Χ. Δύο διαλέξεις με θέματα: Α) Εκκολπώματα παχέος εντέρου και Β) Λειτουργική δυσπεψία. Διημερίδα: Θέματα Εσωτερικής Παθολογίας, Άγιος Αθανάσιος Πέλλας 5-7 Απριλίου 2019
 40. Ζαβός Χ. Διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης σε ασθενείς με ΙΦΝΕ. Προεδρείο: Σ. Ποταμιάνος, Ι. Τριανταφυλλίδης. 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, Αργολίδα 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2019
 41. Ζαβός Χ. Ενδοσκοπικό Σεμινάριο 1: “Tips and tricks” στη διάγνωση του οισοφάγου Barrett. 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αλεξανδρούπολη 10-13 Οκτωβρίου 2019
 42. Ζαβός Χ. Κλινικό Φροντιστήριο 10: Πώς γράφουμε μια καλή ερευνητική εργασία. 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αλεξανδρούπολη 10-13 Οκτωβρίου 2019
 43. Ζαβός Χ. Ο ρόλος της δίαιτας και του γαστρικού μικροβιόκοσμου στον γαστρικό καρκίνο. 16η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Συνάντηση του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και ∆ιατροφής, Αθήνα 2-4 Απριλίου 2021
 44. Ζαβός Χ. Κλινικά δεδομένα για τη μαστίχα Χίου. 26ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 16-18 Απριλίου 2021
 45. Ζαβός Χ. Εκρίζωση H. pylori: Μόνο οφέλη; 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Ιωάννινα 21-24 Οκτωβρίου 2021
 46. Ζαβός Χ. Πώς θα ξεκινήσω να γράφω; Tips, tricks and pitfalls. 18η Πανελλήνια Επιστημονική Εκδήλωση Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ): Πλάνες και Λάθη στη Γαστρεντερολογία. Αθήνα 4-5 Δεκεμβρίου 2021
 47. Ζαβός Χ. Σύγχρονη αντιμετώπιση της λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Gastroenterology Live, 9η Διαδικτυακή Μετεκπαιδευτική Εκδήλωση Γαστρεντερολογικής Κλινικής Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου, Ηράκλειο 26 Ιανουαρίου 2022
 48. Ζαβός Χ. Ελικοβακτηρίδιο πυλωρού: Υπάρχουν νεότερα το 2022; HOT SPOTS στη Γαστρεντερολογία & Ηπατολογία, Πάτρα 25-26 Φεβρουαρίου 2022
 49. Ζαβός Χ. Mastiha var. Chia: Αναδεικνύοντας την αυθεντικότητα στο φαρμακείο. Hellas PHARM, Αθήνα 2-3 Απριλίου 2022
 50. Ζαβός Χ. Δυσπεπτικά προβλήματα και Mastiha var. Chia: Η «Αυθεντική Λύση». 4ο Ιπποκράτειο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ. Θεσσαλονίκη 7-10 Απριλίου 2022
 51. Ζαβός Χ. Η H. pylori λοίμωξη ως παράδειγμα δυσβίωσης. 27ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τις λοιπές λοιμώξεις του πεπτικού, Αθήνα 8-10 Απριλίου 2022
 52. Ζαβός Χ. Oι επιδράσεις των αντιμικροβιακών στο εντερικό μικροβίωμα και ο ρόλος των προβιοτικών. Γαστρεντερολογικό Σεμινάριο στην ΠΦΥ, Σπέτσες 17-19 Ιουνίου 2022
 53. Ζαβός Χ. Κλινικό Φροντιστήριο αντιμετώπισης αιμορραγίας κατωτέρου πεπτικού: Ενδοσκοπική παρέμβαση, διακοπή αντιπηκτικών; Γαστρεντερολογικό Σεμινάριο στην ΠΦΥ, Σπέτσες 17-19 Ιουνίου 2022
 54. Ζαβός Χ. Colon Life: Νέα πατενταρισμένη σύνθεση με αποδεδειγμένη 24h δράση για την αντιμετώπιση του IBS. 42ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 10-13 Νοεμβρίου 2022
 55. Ζαβός Χ. Ανθεκτικό πεπτικό έλκος: Τι θα κάνω τώρα; 42ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 10-13 Νοεμβρίου 2022
 56. Zavos C. Helicobacter pylori and osteoporosis. Chairpersons: L. P. Martynyuk, O. I. Nishkumay, N. V. Grygorieva. “OSTEOPOROSIS – ACTUAL MULTIDISCIPLINARY PROBLEM”, Online Congress organized by: National Academy of Medical Sciences of Ukraine; Ministry of Health of Ukraine; D. F. Chebotarev Institute of Gerontology of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine; and Ukrainian Association of Osteoporosis, Ukraine 17-18 November 2022
 57. Ζαβός Χ. Νεότερα διατροφικά σκευάσματα – προβιοτικά πεπτικού. 19η Πανελλήνια Επιστημονική Εκδήλωση της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ): Καινοτομίες και Εξελίξεις στην Γαστρεντερολογία, Αθήνα 3-4 Δεκεμβρίου 2022
 58. Ζαβός Χ. Διαχείριση ασθενών με αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλιακά. Προεδρείο: Π. Τάσσιος, Εισηγητές: Χ. Ζαβός, Α. Κορακίδου. Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Σεμινάριο στην ΠΦΥ, Καρπενήσι 16-19 Μαρτίου 2023
 59. Ζαβός Χ. Μαστίχα Χίου και δυσπεψία. 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Ναύπλιο 7-9 Απριλίου 2023
 60. Ζαβός Χ. Συντονιστής του μαθήματος και εισηγητής με θέμα: Σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα εκριζώσεως Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Τμήμα Βορείου Ελλάδος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Ε.Γ.Ε., Μηνιαίο Μάθημα Οκτωβρίου, 18 Οκτωβρίου 2023
 61. Ζαβός Χ. Προκλήσεις και προβλήματα ηθικής στις ιατρικές δημοσιεύσεις την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. 43ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 23-26 Νοεμβρίου 2023
 62. Ζαβός Χ. Κλινικές εφαρμογές της Mastiha var. Chia στα νοσήματα του πεπτικού. 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού & ανθρώπινου μικροβιώματος, Καρπενήσι 18-21 Απριλίου 2024
 63. Ζαβός Χ. Αλληλεπίδραση H. pylori και μικροβιώματος. 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού & ανθρώπινου μικροβιώματος, Καρπενήσι 18-21 Απριλίου 2024

Συμμετοχή σε Συνέδρια και Σεμινάρια

 1. 15ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, Θεσσαλονίκη 12-13 Νοεμβρίου 1994
 2. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, Θεσσαλονίκη 25-27 Νοεμβρίου 1994
 3. 4ο Παιδιατρικό Σεμινάριο Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη 11 Μαρτίου 1995
 4. 2ο Ψυχιατρικό Συμπόσιο Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, Θεσσαλονίκη 17-18 Μαρτίου 1995
 5. 10ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 5-8 Απριλίου 1995
 6. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, Θεσσαλονίκη 25-28 Μαΐου 1995
 7. XIIth International Symposium on Morphological Sciences, Θεσσαλονίκη 22-27 Σεπτεμβρίου 1995
 8. 2ο Συνέδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 12-14 Οκτωβρίου 1995
 9. 6ο Παιδιατρικό Σεμινάριο Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη 21 Οκτωβρίου 1995
 10. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, Θεσσαλονίκη 3-4 Νοεμβρίου 1995
 11. 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 22-25 Νοεμβρίου 1995
 12. 7ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 14-17 Δεκεμβρίου 1995
 13. 3ο Διαβαλκανικό Συμπόσιο Ογκολογίας, Θεσσαλονίκη 29-30 Μαρτίου 1996
 14. 11ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 3-6 Απριλίου 1996
 15. 2nd European Medical Students’ Symposium, Θεσσαλονίκη 3-5 Μαΐου 1996
 16. 29ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 30 Μαΐου -2 Ιουνίου 1996
 17. 11th Thessaloniki Conference of the South-Eastern European Society for Neurology and Psychiatry, Θεσσαλονίκη 25-28 Σεπτεμβρίου 1996
 18. 16ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, Θεσσαλονίκη 9-12 Οκτωβρίου 1996
 19. IIIrd Congress of the International Association of Gerontology – European Region – Clinical Section, Θεσσαλονίκη 14-17 Νοεμβρίου 1996
 20. Σεμινάριο Διατατικής Οστεογένεσης, Θεσσαλονίκη 22-24 Νοεμβρίου 1996
 21. 12ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 11-13 Απριλίου 1997
 22. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας, Θεσσαλονίκη 2-5 Οκτωβρίου 1997
 23. 1st International Meeting of Aerospace Medicine, Θεσσαλονίκη 10-12 Οκτωβρίου 1997
 24. 8ο Παιδιατρικό Σεμινάριο Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη 18 Οκτωβρίου 1997
 25. XVIII Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 23-25 Οκτωβρίου 1997
 26. 3ο Συνέδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 1997
 27. Σεμινάριο «Προοπτικές στη Μαιευτική και Γυναικολογία 2000», Θεσσαλονίκη 7-8 Νοεμβρίου 1997
 28. Σεμινάριο της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας για τη Φαρμακευτική Αλλεργία, Θεσσαλονίκη 29 Νοεμβρίου 1997
 29. 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, Θεσσαλονίκη 2-4 Απριλίου 1998
 30. 13ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 15-17 Μαΐου 1998
 31. 9ο Παιδιατρικό Σεμινάριο Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη 31 Οκτωβρίου 1998
 32. 17ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, Θεσσαλονίκη 11-14 Νοεμβρίου 1998
 33. 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 25-28 Νοεμβρίου 1998
 34. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας, Θεσσαλονίκη 9-12 Δεκεμβρίου 1998
 35. 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 30 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 1999
 36. 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, Καλλιθέα Χαλκιδικής 15-19 Οκτωβρίου 2000
 37. 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 1-5 Νοεμβρίου 2000
 38. 8th International Postgraduate Course on Clinical Immunotherapy in Cancer, Pancreatic Cancer Today and Technical Advances in Liver Surgery, organized by the International Association of Surgeons and Gastroenterologists, Αθήνα 1-2 Δεκεμβρίου 2000
 39. Γαστρεντερολογικές Ημέρες: Πρόοδοι στη Γαστρεντερολογία στην αυγή του 21ου αιώνα. Πολυθεματικό Επιστημονικό Διήμερο με διεθνή συμμετοχή, Θεσσαλονίκη 22-24 Μαρτίου 2001
 40. Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας – Τμήμα Βορείου Ελλάδος «Μακεδονία», Θεσσαλονίκη 29-31 Μαρτίου 2002
 41. 10th United European Gastroenterology Week, Geneva, Switzerland, 19-23 October 2002
 42. 8ο Ελληνικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού, Αθήνα 15 Μαρτίου 2003
 43. Επιστημονική Ημερίδα Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 12 Απριλίου 2003
 44. Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα «Παθήσεις λεπτού εντέρου» Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας – Τμήμα Βορείου Ελλάδος «Μακεδονία», Θεσσαλονίκη 19-20 Απριλίου 2003
 45. 8ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 8-11 Μαΐου 2003
 46. 11th International Postgraduate Course, Avant Garde Advances in the Diagnosis and Management of GI Diseases, Athens, 18-20 September 2003
 47. 3ο Ετήσιο Σεμινάριο Κλινικής Ογκολογίας, Θεσσαλονίκη 2-4 Οκτωβρίου 2003
 48. 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 1-5 Οκτωβρίου 2003
 49. Ιπποκράτεια 2003, Λάρισα 17-19 Οκτωβρίου 2003
 50. Επιστημονική Ημερίδα Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ με θέμα «Θεραπευτικές στρατηγικές που στοχεύουν στο Τ-λεμφοκύτταρο», Θεσσαλονίκη 1 Νοεμβρίου 2003
 51. Advances in Therapeutic Endoscopy Teaching Course. ESGE & ESGENA Live Demonstration Course, Αθήνα 27-29 Νοεμβρίου 2003
 52. 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας, Αθήνα 27-30 Νοεμβρίου 2003
 53. Ημερίδα Α’ Παθολογικής Κλινικής Α.Ν.Θ. «Θεαγενείου» με θέμα: Νοσηλευτική φροντίδα ογκολογικών ασθενών – «Αδυναμία, καταβολή, καχεξία», Θεσσαλονίκη 13 Δεκεμβρίου 2003
 54. Ημερίδα Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Τμήμα Βορείου Ελλάδος με θέμα: Νεότερες εξελίξεις σε επίκαιρα θέματα Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 7 Φεβρουαρίου 2004
 55. 9ο Ελληνικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού, Αθήνα 13 Μαρτίου 2004
 56. 5th International Conference on the Adjuvant Therapy of Malignant Melanoma, Αθήνα 18-20 Μαρτίου 2004
 57. 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, Αθήνα 22-24 Απριλίου 2004
 58. Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα «Παθήσεις παχέος εντέρου» Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας – Τμήμα Βορείου Ελλάδος «Μακεδονία», Θεσσαλονίκη 22-23 Μαΐου 2004
 59. 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 6-9 Νοεμβρίου 2004
 60. Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 6 Νοεμβρίου 2004
 61. 12th International Postgraduate Course, New Frontiers in the Diagnosis and Management of GI Diseases, Athens, 2-4 December 2004
 62. Ημερίδα Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Τμήμα Βορείου Ελλάδος με θέμα: Νεότερες εξελίξεις σε επίκαιρα θέματα Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 22 Ιανουαρίου 2005
 63. 1ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής: Η Γαστρεντερολογία στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, Θεσσαλονίκη 18-19 Μαρτίου 2005
 64. 20ό Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2005
 65. Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Τμήμα Βορείου Ελλάδος με θέμα: «Ιογενείς ηπατίτιδες – Παθήσεις οισοφάγου», Θεσσαλονίκη 2-3 Απριλίου 2005
 66. 5th International Conference, New Trends in Cardiology, Thessaloniki, 8-10 April 2005
 67. Διεταιρική ημερίδα για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ανοσολογίας, Θεσσαλονίκη 22 Απριλίου 2005
 68. Πανελλήνιο Συνέδριο Θαλασσαιμίας, «Ιατρική – Νοσηλευτική Κοινωνική Διάσταση της Θαλασσαιμίας 2005», Θεσσαλονίκη 13-15 Μαΐου 2005
 69. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου – Προσυνεδριακό Σεμινάριο Ε.Ο.Μ.ΙΦΝΕ, Θεσσαλονίκη 27-28 Μαΐου 2005
 70. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, Θεσσαλονίκη 27-28 Μαΐου 2005
 71. 13th World Congress of Gastroenterology, Montreal, Canada, 10-14 September 2005
 72. 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 5-8 Οκτωβρίου 2005
 73. Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας με θέμα «Θεραπευτική προσέγγιση νόσων ήπατος», Θεσσαλονίκη 6 Οκτωβρίου 2005
 74. 4ο Ετήσιο Σεμινάριο Κλινικής Ογκολογίας, Θεσσαλονίκη 13-15 Οκτωβρίου 2005
 75. 8ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος, Λάρισα 21-23 Οκτωβρίου 2005
 76. European Viral Hepatitis Educational Initiative: inaugural meeting, London, UK, 28 October 2005
 77. 16ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 16-19 Νοεμβρίου 2005
 78. Επιστημονική Εκδήλωση Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Τμήμα Βορείου Ελλάδος με θέμα: «Βήμα Ειδικευομένων», Θεσσαλονίκη 4 Φεβρουαρίου 2006
 79. Επιστημονική εκδήλωση Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας με θέμα «Εξελίξεις στην Καρδιολογία 2006: Προληπτική Καρδιολογία», Καστοριά 10-11 Μαρτίου 2006
 80. Εκπαιδευτική διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, Θεσσαλονίκη 17-18 Μαρτίου 2006
 81. 6th International Conference, New Trends in Cardiology, Thessaloniki, 28-30 April 2006
 82. X. Jubileumi Alzheimer-kór Konferencia a betegség leírásának 100. évfordulóján. Szeged, Hungary, 20-22 September 2006
 83. Σεμινάριο Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης, Θεσσαλονίκη 3 Νοεμβρίου 2006
 84. 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 6-9 Νοεμβρίου 2006
 85. Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο 26ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2006
 86. 13ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, Ηράκλειο 9-12 Νοεμβρίου 2006
 87. Ηπατίτιδες B & C στην κλινική πράξη, Επιστημονική Εκδήλωση Γαστρεντερολογικής Κλινικής Πα.Γ.Ν.Η., Ηράκλειο 22 Νοεμβρίου 2006
 88. 14th International Postgraduate Course, 2006 Athens Olympics Surgical – Medical Festival: Advances in the Diagnosis & Management of Abdominal Diseases. International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO). Athens, 7-9 December 2006
 89. 1ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Ενδοσκόπηση του Πεπτικού, Αθήνα 8-9 Δεκεμβρίου 2006
 90. EASL 2007 – The 42nd Annual Meeting, Barcelona, Spain, April 11-15, 2007
 91. 3ο Πανελλήνιο Διεταιρικό Αντικαρκινικό Συνέδριο, Αθήνα 26-29 Απριλίου 2007
 92. 10ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο, Αθήνα 26-29 Απριλίου 2007
 93. Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «Δυσκοιλιότητα: Διάγνωση και νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπισή της», Ηράκλειο 30 Μαΐου 2007
 94. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, Φόδελε 1-3 Ιουνίου 2007
 95. 3rd International Congress on Gastrointestinal Oncology, Hersonissos, Crete Island, 14-16 June 2007
 96. 7th International Meeting on Therapy in Liver Diseases, Barcelona, 12-14 September 2007
 97. 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 4-7 Οκτωβρίου 2007
 98. Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο 27ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 7 Οκτωβρίου 2007
 99. YECCO Workshop on Presentation Skills, 3rd Congress of ECCO – Lyon, France, 27 February 2008
 100. 3rd Congress of ECCO – the European Crohn’s and Colitis Organisation Inflammatory Bowel Diseases, Lyon, France, 28 February – 1 March 2008
 101. 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, Κέρκυρα 20-22 Ιουνίου 2008
 102. Συμπόσιο για τη Νεοπλασία του Παχέος Εντέρου, Χερσόνησος Κρήτη 28 Ιουνίου 2008
 103. 4th ECCO Educational Workshop, Athens, 13 September 2008
 104. 18th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists, Istanbul, Turkey, 8-11 October 2008
 105. 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 13-16 Νοεμβρίου 2008
 106. Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 16 Νοεμβρίου 2008
 107. 16th International Postgraduate Course of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO): Diagnostic & Therapeutic Approaches for GI Malignancies: Past, Present & Future, Athens, 11-13 December 2008
 108. 16η Διεθνής Ημερίδα Ηπατίτιδας B & C 2009, Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2009
 109. 4th Congress of ECCO – the European Crohn’s and Colitis Organisation Inflammatory Bowel Diseases, Hamburg, Germany, 5-7 February 2009
 110. 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Χαλκιδική 15-18 Οκτωβρίου 2009
 111. Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, Χαλκιδική 18 Οκτωβρίου 2009
 112. GASTRO 2009 UEGW/WCOG, London, 21-25 November 2009
 113. 5th Congress of ECCO – the European Crohn’s and Colitis Organisation Inflammatory Bowel Diseases 2010, Prague, Czech Republic, 25-27 February 2010
 114. Πανελλήνιο Συμπόσιο Αλκοολογίας «Πρόληψη της υποτροπής στον αλκοολισμό», Ηράκλειο 7-8 Μαΐου 2010
 115. 18th United European Gastroenterology Week, Barcelona, Spain, 23-27 October 2010
 116. Symposium, Hepatocellular Carcinoma: new treatment options and controversies, Woerden Netherlands, 15 December 2011
 117. 20th United European Gastroenterology Week, Amsterdam, The Netherlands, 20-24 October 2012
 118. 8η Εκπαιδευτική Διημερίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής με θέμα: «Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία», Αθήνα 8-9 Φεβρουαρίου 2013
 119. 18ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού 2013, Αθήνα 9 Μαρτίου 2013
 120. Σεμινάριο Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 20-21 Σεπτεμβρίου 2013
 121. Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Ειδικευομένων Β’ Παθολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., Ιπποκράτειο Π.Γ.Ν.Θ., Θεσσαλονίκη 28 Νοεμβρίου 2013
 122. 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 5-7 Δεκεμβρίου 2013
 123. 16ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παθήσεις Πεπτικού & Αθηροσκλήρωση, Θεσσαλονίκη 14 Δεκεμβρίου 2013
 124. 19ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού 2014, Αθήνα 15 Μαρτίου 2014
 125. Ημερίδα «Βιοπληροφορική & Ογκολογία: από την έρευνα στην κλινική πράξη», Θεσσαλονίκη 10 Απριλίου 2014
 126. 13o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νoσημάτων του Εντέρου, Δελφοί 22-24 Μαΐου 2014
 127. 2nd International Symposium on “Gastrointestinal Cancer: Prevention, Recognition and Management” Athens, 5 July 2014
 128. 12η Εκπαιδευτική Διημερίδα ΕΠΕΓΕ με θέμα “Η Πρόληψη στη Γαστρεντερολογία”, Αθήνα 20-21 Σεπτεμβρίου 2014
 129. 14ο PHARMApoint, Φαρμακευτικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη 18 Οκτωβρίου 2014
 130. 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 4-6 Δεκεμβρίου 2014
 131. 20ό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 13-14 Μαρτίου 2015
 132. 6η Εκπαιδευτική Ημερίδα “Η φυτοθεραπεία και η ανάπτυξή της στο χώρο του φαρμακείου”, Αθήνα 18 Απριλίου 2015
 133. XXVIIIth International Workshop on Helicobacter and Microbiota in Inflammation and Cancer, Nicosia, Cyprus, 24-26 September 2015
 134. 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Καλαμάτα 8-11 Οκτωβρίου 2015
 135. Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: Σπάνιες παθήσεις & ορφανά φάρμακα στην καθημερινή κλινική πράξη, Θεσσαλονίκη 21 Νοεμβρίου 2015
 136. 13η Εκπαιδευτική Διημερίδα της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ), Αθήνα 5-6 Δεκεμβρίου 2015
 137. 21ο Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 1-2 Απριλίου 2016
 138. Hellas Pharm, Αθήνα 2-3 Απριλίου 2016
 139. 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, Ιωάννινα 3-5 Ιουνίου 2016
 140. 3rd Athens Symposium. Gastrointestinal Cancer: Prevention, Recognition & Management. A primer for physicians. Athens, Greece, July 8-9, 2016
 141. 14η Εκπαιδευτική Διημερίδα της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ) με θέμα: “Φάρμακα και πεπτικό”, Αθήνα 8-9 Οκτωβρίου 2016
 142. Διημερίδα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (Ι.Φ.Ν.Ε.), Αρχαία Ολυμπία 22-23 Οκτωβρίου 2016
 143. 36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 24-27 Νοεμβρίου 2016
 144. 22ο Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 31 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2017
 145. 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Θεσσαλονίκη 5-7 Οκτωβρίου 2017
 146. 23ο Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 30-31 Μαρτίου 2018
 147. Διημερίδα: Θέματα Εσωτερικής Παθολογίας, Άγιος Αθανάσιος Πέλλας 13-14 Απριλίου 2018
 148. 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, Θεσσαλονίκη 18-20 Μαΐου 2018
 149. 4th Athens International Symposium on Digestive Diseases, Athens July 6-7, 2018
 150. 16η Επιστημονική Εκδήλωση της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ), Αθήνα 29-30 Σεπτεμβρίου 2018
 151. Διημερίδα του Τμήματος Βορείου Ελλάδος “Μακεδονία”, Θεσσαλονίκη 5-6 Οκτωβρίου 2018
 152. 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 6-9 Δεκεμβρίου 2018
 153. 24ο Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού, Αθήνα 15-16 Μαρτίου 2019
 154. Διημερίδα: Θέματα Εσωτερικής Παθολογίας, Άγιος Αθανάσιος Πέλλας 5-7 Απριλίου 2019
 155. 25ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΣΦΙΕ) & 13ο Διεθνές Forum, Θεσσαλονίκη 10-12 Μαΐου 2019
 156. 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, Αργολίδα 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2019

20180331_162930.jpg

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού