Υπολογισμός θερμίδων

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω;

Ο υπολογισμός των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσω της κατανάλωσης τροφής και των θερμίδων που δαπανούμε καθημερινά με τη σωματική άσκηση, τη δραστηριότητα, και με τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού (βασικός μεταβολισμός) είναι σημαντικός για τον υπολογισμό του ενεργειακού ισοζυγίου του σώματός μας. Η παχυσαρκία οφείλεται εν μέρει σε ένα θετικό ισοζύγιο θερμίδων, δηλαδή στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων (ενέργειας) από όσες καταναλώνουμε, που αποθηκεύονται στο σώμα ως λίπος. Η συστηματική κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειαζόμαστε οδηγεί σε αύξηση του σωματικού μας βάρους, δηλαδή σε υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

Εντούτοις, το μοντέλο αυτό με τον υπολογισμό των θερμίδων και του ισοζυγίου προσλαμβανόμενης-δαπανώμενης ενέργειας που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, δεν λαμβάνει υπόψη του τους βιολογικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Βασίζεται κυρίως σε νόμους της φυσικής παρά της βιολογίας. Η σύγχρονη άποψη για την παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας δίνει έμφαση στο μοντέλο “υδατανθράκων-ινσουλίνης”, που βασίζεται περισσότερο στη βιολογία παρά στη φυσική. Η αλήθεια όμως φαίνεται ότι βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση. Ο εγκέφαλος, το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους, λειτουργεί ενσυνειδήτως μέσω πολύπλοκων ενδοκρινικών, μεταβολικών και νευρικών σημάτων για τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής, επηρεαζόμενος από το περιβάλλον αλλά και τις ενεργειακές ανάγκες του σώματός μας.

Υπολογίστε τις θερμίδες που χρειάζεται να καταναλώνετε καθημερινά, προκειμένου να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας ή να χάσετε σταδιακά ή απότομα βάρος, με την παρακάτω εφαρμογή. Ο θερμιδομετρητής αυτός, όπως και όλοι οι θερμιδομετρητές, δεν λαμβάνει υπόψη του το βιολογικό μοντέλο της παχυσαρκίας και θα πρέπει πάντα να απευθύνεστε σε ειδικό για την επιτυχή απώλεια βάρους.

Η ημερήσια θερμίδων που απαιτείται για συντήρηση ή απώλεια βάρους εκτιμάται ως εξής:
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ/ΗΜΕΡΑ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ/ΗΜΕΡΑ
ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ/ΗΜΕΡΑ

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού