Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ): Υπολογίστε τον online!

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ);

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα εργαλείο που καθορίζει ποιος άνθρωπος έχει χαμηλό, ποιος φυσιολογικό βάρος, ποιος είναι υπέρβαρος και ποιος παχύσαρκος. Οι άνθρωποι που είναι κλινικώς παχύσαρκοι έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου, και καρδιαγγειακών νοσημάτων (συννοσηρότητες).

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Δεν λαμβάνει υπόψη το λιπώδη ιστό έναντι του μυϊκού ιστού του σώματος. Έτσι για παράδειγμα ένας αθλητής με αυξημένη μυϊκή μάζα έχει μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με κάποιον άνθρωπο του ίδιου ύψους που δεν ασκείται. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι ο αθλητής με την αυξημένη μυϊκή μάζα είναι παχύσαρκος.

Πώς υπολογίζεται ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ);

Μπορείτε να υπολογίσετε αυτόματα τον δείκτη μάζας σώματός σας (ΔΜΣ ή body mass index, BMI) κάνοντας κλικ στον μετρητή που παρέχει online το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής στον σύνδεσμο εδώ.  Για τον υπολογισμό του ΔΜΣ απαιτείται να εισαγάγετε το ύψος σας σε cm και το βάρος σας σε κιλά.

Αφού υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) παραπάνω, μπορείτε να δείτε αν έχετε φυσιολογικό βάρος ή αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος βάσει του παρακάτω Πίνακα.

Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται βάσει του τύπου: ΔΜΣ = βάρος (kg)/ύψος2 (m2)

ΚατάταξηΔείκτης μάζας σώματοςΚίνδυνος συννοσηρότητας
Χαμηλό σωματικό βάρος<18,50Χαμηλός (αλλά αυξημένος κίνδυνος άλλων κλινικών προβλημάτων)
Φυσιολογικό σωματικό βάρος18,50–24,99Ανάλογος του γενικού πληθυσμού
Αυξημένο σωματικό βάρος≥25,00
Υπέρβαρος25,00–29,99Ηπίως αυξημένος
Παχυσαρκία τάξης I30,00–34,99Μετρίως αυξημένος
Παχυσαρκία τάξης II35,00–39,99Σοβαρός
Παχυσαρκία τάξης III≥40,00Εξαιρετικά σοβαρός

Κατά μέσο όρο, η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 6-7 χρόνια. Ο δείκτης μάζας σώματος μεταξύ 30-35 kg/m2 μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ 2-4 χρόνια, ενώ η σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ > 40 kg/m2) μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 10 χρόνια.

Για να υπολογίσετε τις ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός σας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

 

Τελευταία ενημέρωση: 8 Νοεμβρίου 2020, 20:38