Μεταβολικό σύνδρομο: Διαγνωστικά κριτήρια

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται και ως σύνδρομο Χ, σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη, θανατηφόρο κουαρτέτο, ή σύνδρομο παχυσαρκίας-δυσλιπιδαιμίας.

Η παχυσαρκία, ιδιαίτερα η κοιλιακή, σχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγει το πάγκρεας και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Δηλαδή η ινσουλίνη σταματά να επιδρά στη χρησιμοποίηση της γλυκόζης και των λιπαρών οξέων που κυκλοφορούν στο αίμα, η αύξηση των οποίων συχνά οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η σχετιζόμενη υπερινσουλιναιμία και υπεργλυκαιμία, και οι λιποκυτταροκίνες (δηλαδή οι ορμόνες που παράγει ο λιπώδης ιστός) επίσης μπορεί να προκαλέσουν αγγειακή δυσλειτουργία, αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, υπέρταση, αγγειακή φλεγμονή και τελικά αθηροσκλήρωση στα αγγεία της καρδιάς.

Η παρουσία κοινών παραγόντων κινδύνου για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ενηλίκων) και τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς (κοιλιακή παχυσαρκία, υπεργλυκαιμία, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση) οδήγησε στον ορισμό του λεγόμενου “μεταβολικού συνδρόμου“.

Η γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα), η έλλειψη σωματικής άσκησης και η κατανομή λίπους στο σώμα αποτελούν παράγοντες εκδήλωσης του σακχαρώδη διαβήτη και ανάπτυξης ισχαιμικής καρδιακής νόσου.

Ποια είναι τα διαγνωστικά κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου;

Υπάρχουν 5 “Σχολές” που έχουν προτείνει πώς πρέπει να ορίζεται το μεταβολικό σύνδρομο και έχουν προτείνει συγκεκριμένα κριτήρια. Τα συνηθέστερα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι του National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Panel III (ATP III).

Κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου κατά NCEP ATP3 (2005): 3 ή περισσότερες από τις παρακάτω 5 παραμέτρουςΆνδρεςΓυναίκες
Γλυκόζη νηστείας≥100 mg/dL ή λήψη φαρμάκων για σακχαρώδη διαβήτη≥100 mg/dL ή λήψη φαρμάκων για σακχαρώδη διαβήτη
Χαμηλή HDL χοληστερίνη<40 mg/dL ή λήψη φαρμάκων για χαμηλή HDL χοληστερίνη<50 mg/dL ή λήψη φαρμάκων για χαμηλή HDL χοληστερίνη
Τριγλυκερίδια≥150 mg/dL ή λήψη φαρμάκων για αυξημένα τριγλυκερίδια≥150 mg/dL ή λήψη φαρμάκων για αυξημένα τριγλυκερίδια
Παχυσαρκία (Περιφέρεια μέσης)≥102 cm≥88 cm
Αρτηριακή υπέρταση≥130/85 mmHg ή λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων≥130/85 mmHg ή λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων
Τελευταία ενημέρωση: 30 Αυγούστου 2020, 18:15