Πόσες θερμίδες έχει ένα αγγούρι;

1 ΛΕΠΤΑ

Το αγγούρι είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που μπορείτε να απολαύσετε σε σαλάτες, σάντουιτς ή ως αυτόνομο σνακ. Το αγγούρι είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό και προσφέρει και μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Αγγούρι: Διατροφική αξία

Το αγγούρι αποτελείται από περίπου 95% νερό, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση. Επιπλέον, το αγγούρι παρέχει μια ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, καλίου και μαγγανίου. Τα αγγούρια περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος και ασβεστίου.

Πόσες θερμίδες έχει ένα αγγούρι;

Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος ή να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων. Κατά μέσο όρο, ένα ολόκληρο, μη αποφλοιωμένο αγγούρι που έχει μήκος περίπου 20 εκατοστά (περίπου 210 γραμμάρια) περιέχει περίπου 45 θερμίδες. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με το μέγεθος και την ποικιλία του αγγουριού. Επιπλέον, αν ξεφλουδίσετε το αγγούρι, μπορεί να αλλάξει ελαφρώς ο αριθμός των θερμίδων.

Αγγούρι: Οφέλη για την υγεία

  1. Ενυδάτωση: Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, τα αγγούρια βοηθούν στο να κρατάτε το σώμα σας ενυδατωμένο, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
  2. Διαχείριση βάρους: Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προάγει το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την υπερφαγία.
  3. Ενίσχυση θρεπτικών συστατικών: Τα αγγούρια είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών και την πήξη του αίματος, και της βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την παραγωγή κολλαγόνου.
  4. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα αγγούρια περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
  5. Υγεία πεπτικού: Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες των αγγουριών συμβάλλει στην υγιή πέψη και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιουνίου 2023, 10:03

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού