Πόσες θερμίδες έχει το κουλούρι Θεσσαλονίκης;

1 ΛΕΠΤΑ

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα εδέσματα στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα τραγανό και αρωματικό ψωμάκι σε σχήμα δαχτυλιδιού, το οποίο συνήθως καταναλώνεται ως πρωινό ή ενδιάμεσο γεύμα.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει μια μακρά ιστορία και θεωρείται ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά εδέσματα της πόλης. Η παραγωγή του ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι αρτοποιοί της πόλης άρχισαν να φτιάχνουν το κουλούρι ως μια παραλλαγή του πιο παραδοσιακού τσουρεκιού.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης φτιάχνεται από απλά υλικά όπως αλεύρι, νερό, αλάτι, ζάχαρη και μαγιά. Συνήθως περιέχει επίσης σουσάμι στην επιφάνειά του, που του προσδίδει ένα ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Μερικές φορές προστίθενται επιπλέον συστατικά όπως ελιές, τυρί, σταφίδες και καρύδια.

Πόσες θερμίδες έχει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης;

Η διατροφική αξία του κουλουριού Θεσσαλονίκης είναι αρκετά υψηλή, αλλά εξαρτάται από τη συνταγή και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Συνήθως, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης περίπου 60 γραμμαρίων περιέχει περίπου:

  • Θερμίδες: 200-250
  • Υδατάνθρακες: 35-40 γραμμάρια
  • Λίπη: 3-5 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνες: 6-8 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1-2 γραμμάρια
  • Νάτριο: 300-400 mg

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης περιέχει σημαντική ποσότητα υδατανθράκων, που παρέχουν ενέργεια για τον οργανισμό. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες λίπους και πρωτεΐνης, αλλά είναι υψηλό σε νάτριο. Επίσης, το σουσάμι που χρησιμοποιείται στην επιφάνεια του κουλουριού περιέχει αρκετές θρεπτικές ουσίες, όπως αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη ότι το κουλούρι Θεσσαλονίκης περιέχει συνήθως συντηρητικά και άλλα πρόσθετα, οπότε πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Δείτε στον επόμενο σύνδεσμο του peptiko.gr ποιος είναι ο δείκτης μάζας σώματος ανάλογα με το ύψος και το βάρος σας. Σύνδεσμος εδώ.

Υπολογίστε στον επόμενο σύνδεσμο του peptiko.gr πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά μέσω της τροφής. Σύνδεσμος εδώ.

Δείτε στο άρθρο του peptiko.gr Tips για υγιεινό πρωινό

Τελευταία ενημέρωση: 26 Απριλίου 2023, 22:00

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού