Πόσες θερμίδες έχει μια κρέπα αλμυρή ή γλυκιά;

1 ΛΕΠΤΑ

Πόσες θερμίδες έχει μια κρέπα;

Οι θερμίδες μιας κρέπας, είτε αλμυρής είτε γλυκιάς, μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την γέμιση και την μέθοδο παρασκευής. Γενικά, μια σκέτη κρέπα χωρίς γέμιση που γίνεται με αλεύρι, αυγά, γάλα και μικρή ποσότητα λαδιού περιέχει περίπου 90-100 θερμίδες. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τις ακριβείς θερμίδες μιας κρέπας με γέμιση, γιατί εξαρτάται από τα υλικά και την ποσότητα της γέμισης.

Τι υλικά περιέχει η σκέτη κρέπα;

Τα υλικά της σκέτης κρέπας είναι τα εξής:

  • Αλεύρι
  • Αυγά
  • Γάλα
  • Ζάχαρη (για γλυκές κρέπες)
  • Αλάτι (για αλατισμένες κρέπες)
  • Βούτυρο ή λάδι

Αυτά τα συστατικά αποτελούν τη βάση της ζύμης της κρέπας.

Τι να βάλω μέσα στην γλυκιά ή στην αλμυρή κρέπα;

Στην γλυκιά κρέπα μπορείτε να βάλετε υλικά όπως:

  • Σοκολάτα
  • Μπισκότο
  • Nutella
  • Φρούτα (π.χ. φράουλες, μπανάνες)
  • Σαντιγύ
  • Μαρμελάδα ή γλυκά του κουταλιού

Στην αλμυρή κρέπα μπορείτε να βάλετε υλικά όπως:

  • Τυρί (π.χ. κασέρι, τσένταρ, μπλε τυρί)
  • Ζαμπόν ή μπέικον
  • Κοτομπουκιές
  • Λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μανιτάρια, ντομάτες)
  • Αυγά
  • Αλμυρές σάλτσες ή αλοιφές

Υπάρχει κρέπα διαίτης;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη “κρέπα διαίτης” αυτή καθαυτή, αλλά μπορείτε να φτιάξετε κρέπες με πιο υγιεινά συστατικά και γέμιση για να ευθυγραμμιστούν με τους διατροφικούς σας στόχους. Μια πιο υγιεινή εκδοχή της κρέπας μπορεί να περιλαμβάνει τροποποιήσεις όπως:

  • Αλεύρι ολικής αλέσεως: Αντικαθιστώντας το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής αλέσεως προσθέτουμε περισσότερες ίνες στην κρέπα.
  • Εναλλακτικά γάλατα: Η χρήση εναλλακτικών λύσεων όπως το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας ή το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να μειώσει τη συνολική περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά.
  • Λιγότερη ζάχαρη: Η ελαχιστοποίηση της ποσότητας της προστιθέμενης ζάχαρης ή η χρήση φυσικών γλυκαντικών μπορεί να κάνει την κρέπα πιο υγιεινή, ειδικά για όσους προσέχουν την πρόσληψη ζάχαρης.
  • Άπαχες πρωτεΐνες: Η ενσωμάτωση άπαχων πηγών πρωτεΐνης όπως ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα και η προσθήκη ποικιλίας λαχανικών μπορεί να ενισχύσει τη θρεπτική αξία.
  • Καλά λιπαρά: Η επιλογή πιο υγιεινών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο ή την μαργαρίνη μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό προφίλ.
Τελευταία ενημέρωση: 2 Μαρτίου 2024, 17:32

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού