Πόσες θερμίδες έχει η βρώμη;

1 ΛΕΠΤΑ

Η βρώμη είναι ένα θρεπτικό δημητριακό ολικής αλέσεως που μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες μορφές, όπως ωμό, μαγειρεμένο ή ψημένο. Ακολουθεί μια επισκόπηση της περιεκτικότητας σε θερμίδες και των διατροφικών πλεονεκτημάτων της βρώμης.

Πόσες θερμίδες έχει η βρώμη;

Η περιεκτικότητα σε θερμίδες στη βρώμη μπορεί να ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με τον τύπο και την προετοιμασία, αλλά κατά μέσο όρο, η ωμή βρώμη περιέχει περίπου 389 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Για ένα τυπικό μέγεθος μερίδας, όπως μισό φλιτζάνι (40 γραμμάρια) ξηρής βρώμης, αυτό θα ήταν περίπου 155 θερμίδες. Να θυμάστε ότι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζετε τη βρώμη και τυχόν πρόσθετα συστατικά που προστίθενται (όπως γάλα, ζάχαρη, φρούτα ή ξηροί καρποί) θα επηρεάσουν τον συνολικό αριθμό θερμίδων του γεύματος.

  1. Ακατέργαστη βρώμη: Ένα φλιτζάνι (80 γραμμάρια) ωμή βρώμη περιέχει περίπου 307 θερμίδες.
  2. Μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης: Ένα φλιτζάνι (234 γραμμάρια) μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης έχει περίπου 27 γραμμάρια υδατάνθρακες. Μια μερίδα μισής κούπας βρώμης σε νερό έχει 165 θερμίδες, οι οποίες περιλαμβάνουν 4 γραμμάρια φυτικών ινών και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  3. Βρώμη κομμένη από ατσάλι (Ιρλανδική βρώμη): Είναι λιγότερο επεξεργασμένη και περιέχουν περίπου 28 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά 1/4 φλιτζάνι (40 γραμμάρια) ξηρή μερίδα. Οι θερμίδες δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με την ακατέργαστη βρώμη.

Βρώμη: Διατροφικά Οφέλη

  • Φυτικές ίνες και πρωτεΐνες: Η βρώμη είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών και πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, μια μερίδα μισής κούπας μαγειρεμένης βρώμης περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Υγεία της καρδιάς: Η βρώμη περιέχει ένα είδος διαλυτής ίνας που ονομάζεται βήτα γλυκάνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
  • Διαχείριση βάρους: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες στη βρώμη συμβάλλει στο να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στην πιο αργή απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
  • Πλούσια πηγή σε βιταμίνες και μέταλλα: Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων μαγνησίου, χαλκού, θειαμίνης και ψευδαργύρου.
Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιανουαρίου 2024, 20:15

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού