Πόσες θερμίδες έχει μια πίτα σκέτη;

2 ΛΕΠΤΑ

Πόσες θερμίδες έχει μια πίτα σκέτη;

Μια πίτα σκέτη έχει περίπου 150-250 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθος και τα συστατικά της. Ωστόσο, η πίτα μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Εάν η πίτα περιχυθεί με λάδι, οι θερμίδες της μπορεί να αυξηθούν στις 350.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται για μια πίτα σκέτη;

Μια πίτα σκέτη μπορεί να έχει διάφορα υλικά, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής της. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί μια πίτα σκέτη είναι:

  • Αλεύρι
  • Νερό
  • Αλάτι
  • Μαγιά

Η συνταγή μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά συνήθως αυτά τα υλικά αρκούν για να δημιουργηθεί μια πίτα σκέτη. Ωστόσο, η πίτα σκέτη μπορεί να περιέχει και άλλα υλικά, όπως λάδι, ζάχαρη, γάλα, αυγά και αλεύρι ολικής άλεσης, που αυξάνουν τις θερμίδες που περιέχει.

Ακολουθεί μια απλή συνταγή για πίτα σκέτη:

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά
  • 300 ml ζεστό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλεύρι για αλεύρωμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη ξηρή μαγιά.
  2. Προσθέστε το ζεστό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
  3. Σκεπάστε το μπολ με μια κουβέρτα ή με μια μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά.
  4. Χτυπήστε ελαφρά τη ζύμη για να βγει ο αέρας και χωρίστε τη σε 2-3 μπάλες.
  5. Αλευρώστε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας και ρίξτε μια από τις μπάλες στην επιφάνεια.
  6. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή έναν πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη σε ένα κυκλικό σχήμα με πάχος περίπου μισού εκατοστού.
  7. Μεταφέρετε τη ζύμη στον φούρνο και ψήστε στους 200°C για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  8. Αφαιρέστε την πίτα από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει για μερικά λεπτά πριν την κόψετε.

Μπορείτε να τη σερβίρετε σκέτη, ως βάση για πίτσα, ή να τη χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό για κάποιο κυρίως πιάτο.

Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη οποιαδήποτε άλλα αγαπημένα σας μπαχαρικά ή να αντικαταστήσετε το λάδι με βούτυρο για να δώσετε μια διαφορετική γεύση. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε αλεύρι καλαμποκιού ή αλεύρι ολικής αλέσεως για να δώσετε μια πιο υγιεινή νότα στην πίτα.

Δείτε στον επόμενο σύνδεσμο του peptiko.gr ποιος είναι ο δείκτης μάζας σώματος ανάλογα με το ύψος και το βάρος σας. Σύνδεσμος εδώ.

Υπολογίστε στον επόμενο σύνδεσμο του peptiko.gr πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά μέσω της τροφής. Σύνδεσμος εδώ.

Δείτε στο άρθρο του peptiko.gr Tips για υγιεινό πρωινό

 

Τελευταία ενημέρωση: 27 Απριλίου 2023, 07:50

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού