Βιοψίες οισοφάγου, στομάχου, εντέρου

2 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι η βιοψία;

Βιοψία είναι η λήψη ενός μικρού κομματιού (καλείται ιστοτεμάχιο) από κάποιο σημείο του σώματος. Το τεμαχίδιο αυτό αρχικώς τοποθετείται σε φιαλίδιο με φορμόλη και αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο όπου ακολουθεί τα εξής στάδια:

  1. Μονιµοποίηση του ιστού
  2. Επεξεργασία του ιστού (Αφυδάτωση, ∆ιαύγαση, Σκήνωση σε παραφίνη, Έγκλειση)
  3. Τομή του ιστού με μικροτόμο
  4. Χρώση των τομών με ειδικές χρώσεις
  5. Εξέταση του δείγματος κάτω από το μικροσκόπιο (για παρουσία φλεγμονής, μεταπλασίας, δυσπλασίας, καρκίνου κλπ ή για ύπαρξη τυχόν μικροβίων)

Ο γαστρεντερολόγος κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης (γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση) προωθεί μέσα από το κανάλι εργασίας του ενδοσκοπίου μία μεταλλική λαβίδα που ανοίγει και κλείνει από το άλλο άκρο της (απαιτείται βοήθεια από νοσηλευτή που κρατάει το πλαστικό άκρο της λαβίδας που βρίσκεται έξω από το ενδοσκόπιο). Το τεμάχιο που λαμβάνεται έχει μέγεθος 2-5 mm και η αιμορραγία είναι περιορισμένη και επιφανειακή. Δεν απαιτείται διακοπή ασπιρίνης ή αντιπηκτικών φαρμάκων για τη λήψη συμβατικών βιοψιών.

Σε περίπτωση πολυπόδων χρησιμοποιείται βρόχος πολυπεκτομής και πιθανόν και ηλεκτρικό ρεύμα (διαθερμία) για ενδοσκοπική αιμόσταση από την αιμορραγία. Στην περίπτωση αυτή συνήθως απαιτείται διακοπή της ασπιρίνης ή των αντιπηκτικών φαρμάκων (Sintrom, Plavix) για 5 ημέρες. Δείτε το σχετικό άρθρο του peptiko.gr εδώ. Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες πριν την πολυπεκτομή.

Πονάει όταν παίρνουμε βιοψίες;

Η λήψη βιοψιών ΔΕΝ πονάει επειδή ο βλεννογόνος (δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα) ΔΕΝ έχει αισθητικές νευρικές απολήξεις.

Τι παθήσεις ελέγχουμε με τις βιοψίες;

Ανάλογα από το σημείο από το οποίο θα λάβουμε τις βιοψίες ελέγχουμε τις εξής συχνότερες παθήσεις:

Οισοφάγος

Στομάχι

Δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου)

  • Κοιλιοκάκη ή άλλο σύνδρομο δυσαπορρόφησης
  • Διηθητικός καρκίνος παγκρέατος ή φύματος Vater

Τελικός ειλεός (το τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου)

Παχύ έντερο

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα της βιοψίας;

Τα αποτελέσματα της βιοψίας (έκθεση ιστολογικής εξέτασης) δεν βγαίνουν αμέσως μετά την γαστροσκόπηση ή την κολονοσκόπηση. Το ελάχιστο διάστημα που απαιτείται είναι 2 εργάσιμες ημέρες, όμως μπορεί να αυξηθεί λόγω διαφόρων παραγόντων όπως εφαρμογή ειδικών χρώσεων, ανοσοϊστοχημικής εξέτασης, φόρτου εργασίας στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, διασταύρωσης πορίσματος και από δεύτερο παθολογοανατόμο (σε δύσκολες περιπτώσεις) κλπ.

Ρωτήστε τον γαστρεντερολόγο σας πότε αναμένεται το πόρισμα των βιοψιών και ενοχλήστε τον ξανά αν δείτε ότι καθυστερεί για οποιονδήποτε λόγο. Καλό είναι ο ασθενής να υπενθυμίζει τον γιατρό για το πόρισμα εφόσον καθυστερεί.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2024, 19:42

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού