Τι είναι τα κονδυλώματα πρωκτού;
Τα πρωκτικά κονδυλώματα είναι ογκίδια που προσβάλλουν την περιοχή γύρω και μέσα στον πρωκτό και οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (human papilloma virus). Τα κονδυλώματα πιθανόν να εμφανισθούν και στην επιφάνεια των γεννητικών οργάνων. Η εμφάνισή τους μοιάζει με μικροσκοπικά στίγματα ή ογκίδια μεγέθους κεφαλής καρφίτσας (σε πρώιμο στάδιο) έως ογκίδια αρκετών εκατοστών που περιβάλλουν κυκλοτερώς ολόκληρη την πρωκτική περιοχή (σε όψιμο ή παραμελημένο στάδιο).
Τα κονδυλώματα συνήθως δεν πονάνε ούτε δημιουργούν δυσφορία στους ασθενείς και παραμένουν αδιάγνωστα για καιρό. Σε όψιμα στάδια, τα κονδυλώματα προκαλούν συμπτώματα όπως φαγούρα, αίμα στα κόπρανα, βλέννη στα κόπρανα, ενώ όταν οι ασθενείς τα ψηλαφούν με το δάχτυλο συνήθως νομίζουν ότι πρόκειται για αιμορροΐδες και δεν τους δίνουν σημασία ή λαμβάνουν κρέμες για αιμορροΐδες με κορτιζόνη που τα επιδεινώνει. Η κορτιζόνη καταστέλλει το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου και αναζωπυρώνει τον ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα. Είναι δηλαδή σαν να ρίχνει κάποιος λάδι στη φωτιά.
Τι προκαλεί τα κονδυλώματα στον πρωκτό;
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (human papilloma virus ή HPV) που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή είναι η αιτία των κονδυλωμάτων στον πρωκτό. Ο HPV θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τα κονδυλώματα στον πρωκτό εμφανίζονται συνήθως μετά από πρωκτικό σεξ με μολυσμένο ερωτικό σύντροφο, αν και δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει κάνει κάποιος πρωκτικό σεξ για να τα εμφανίσει. Είναι πολύ μεταδοτικά και δεν απαιτείται πρωκτική διείσδυση για να μολυνθεί ο πρωκτός.
Θα πρέπει πάντοτε να αφαιρούνται τα κονδυλώματα στον πρωκτό;
Ναι. Αν δεν αφαιρεθούν, τα κονδυλώματα μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται. Επίσης, αν δεν αφαιρεθούν κινδυνεύετε με υψηλόβαθμη δυσπλασία και καρκίνο στον πρωκτό.
Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε γαστρεντερολόγο;
Αν διαπιστώσετε οποιοδήποτε ογκίδιο στο δέρμα εξωτερικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε δερματολόγο-αφροδισιολόγο. Αν όμως ψηλαφάτε κάποιο ογκίδιο στον πρωκτό, επισκεφθείτε άμεσα έναν γαστρεντερολόγο ο οποίος θα σας συστήσει ορθοσκόπηση, δηλαδή έλεγχο με ειδικό εύκαμπτο ενδοσκόπιο της πρωκτικής περιοχής πάνω και μέσα από τον δακτύλιο (έως βάθους 10-15 εκατοστά). Για την ορθοσκόπηση δεν απαιτείται να λάβετε πλήρη προετοιμασία εντέρου όπως στην ολική κολονοσκόπηση, ούτε ειδική δίαιτα. Αρκούν 1-2 χαμηλοί υποκλυσμοί (κλύσματα) για να καθαρίσει η περιοχή. Η ορθοσκόπηση διαρκεί μόλις 5 λεπτά και δεν πονάει (είναι ανώδυνη) παρόλο που γίνεται χωρίς αναισθησία. Εάν διαπιστωθούν μεγάλα παραμελημένα κονδυλώματα, θα χρειασθεί να ληφθούν βιοψίες για αποκλεισμό υψηλόβαθμης δυσπλασίας ή καρκίνου πρωκτού. Οι βιοψίες θα επιβεβαιώσουν κοιλοκυτταρική ατυπία χωρίς ή με (υψηλόβαθμη) δυσπλασία και θα αποκλείσουν καρκίνο πρωκτού.
Πώς γίνεται η θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού;
Εάν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά στο δέρμα και όχι μέσα στον πρωκτό, τότε ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος θα τα θεραπεύσει με τοπική αγωγή ή με κρυοθεραπεία ή χειρουργικά με εκτομή. Εάν τα κονδυλώματα είναι εσωτερικά στον πρωκτό, οι διαθέσιμες θεραπείες είναι είτε διαθερμοπηξία με Argon (Argon plasma coagulation) είτε χειρουργική εκτομή. Εάν στις βιοψίες δεν υπάρχει υψηλόβαθμη δυσπλασία ή καρκίνος προτιμάται η διαθερμοπηξία με Argon, διαφορετικά η χειρουργική εκτομή.
Πώς γίνεται η διαθερμοπηξία των κονδυλωμάτων με Argon;
Δείτε το σχετικό άρθρο στο peptiko.gr για το τι είναι και πώς εφαρμόζεται η διαθερμοπηξία των κονδυλωμάτων πρωκτού με την τεχνική Argon plasma coagulation κάνοντας κλικ εδώ. Ουσιαστικά πρόκειται για καυτηριασμό των κονδυλωμάτων του πρωκτού χωρίς να απαιτείται νοσηλεία στην κλινική και χωρίς χειρουργείο.
Αρκεί μία μόνο συνεδρία για να απαλλαγώ από τα κονδυλώματα πρωκτού;
Εάν τα κονδυλώματα είναι στην έναρξη (πρώιμα) αρκεί μία μόνο συνεδρία με Argon plasma coagulation για να εξαλείψει τις βλάβες. Συνήθως όμως τα κονδυλώματα διαγιγνώσκονται σε όψιμο στάδιο επειδή οι περισσότεροι ασθενείς αρχικώς τα συγχέουν με αιμορροΐδες. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν αρκετές συνεδρίες έως την πλήρη εξάλειψή τους διότι υποτροπιάζουν εύκολα. Ακόμη και μετά την πλήρη εξαφάνισή τους, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τουλάχιστον 1 χρόνο ώστε να είναι σίγουρο ότι τα κονδυλώματα δεν θα υποτροπιάσουν. Ακόμα και η χειρουργική τους εκτομή, δεν εξασφαλίζει μικρότερο ποσοστό υποτροπής των κονδυλωμάτων πρωκτού.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Θα πρέπει να ενημερώσετε τον ερωτικό σας σύντροφο ότι διαγνωσθήκατε με κονδυλώματα ώστε να ελεγχθεί κι αυτός. Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, σκεφθείτε πώς θα νιώθατε εσείς αν ο σύντροφός σας ήξερε ότι έχει κονδυλώματα πρωκτού και σας το έκρυβε με συνέπεια να μη διαγνωσθείτε έγκαιρα. Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει να απέχετε από το σεξ για να μη μολύνετε τον ερωτικό σας σύντροφο (εάν δεν το έχετε κάνει ήδη).