Πρωκτικό σεξ και παθήσεις πεπτικού

3 ΛΕΠΤΑ

Πολλοί από τους αναγνώστες του peptiko μού διατυπώνουν πολύ συχνά απορίες για διάφορα γαστρεντερολογικά θέματα (παθήσεις) που πιθανόν σχετίζονται με το πρωκτικό σεξ. Στο άρθρο αυτό παραθέτω κάποιες από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που έχω λάβει κατά καιρούς.

Ποιες ασθένειες μεταδίδονται μέσω πρωκτικού σεξ;

Το πρωκτικό σεξ (όπως και τα υπόλοιπα είδη σεξ) αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων και ιών στον οργανισμό, εφόσον δεν χρησιμοποιηθεί προφυλακτικό. Τα συνηθέστερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα περιλαμβάνουν:

  • Χλαμύδια
  • Βλεννόρροια
  • Έρπητας των γεννητικών οργάνων (ιός απλού έρπητα, HSV)
  • Κονδυλώματα (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV), που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες ή του πρωκτού εάν εντοπίζονται στον πρωκτό
  • Ηπατίτιδα A, B, C
  • Σύφιλη
  • Τριχομονάδες
  • Ιός HIV (AIDS)

Το πρωκτικό σεξ προκαλεί ακράτεια κοπράνων;

Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο American Journal of Gastroenterology, διερεύνησε τη συσχέτιση του πρωκτικού σεξ και της ακράτειας κοπράνων σε 6.150 ενήλικες ηλικίας άνω των 20 ετών. Η ακράτεια κοπράνων ορίσθηκε ως η απώλεια υγρών, στερεών ή κοπράνων με προσμίξεις βλέννης τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το είδος σεξ που έκαναν και ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φυλή, εκπαίδευση, οικονομικό επίπεδο, δείκτης μάζας σώματος, χρόνιες παθήσεις, κατάθλιψη, σύσταση κοπράνων, και στις γυναίκες παράμετροι σχετικές με τη γέννηση τέκνων. Συνολικά, 4.170 ενήλικες ηλικίας 20-69 ετών (2.070 γυναίκες και 2.100 άνδρες) συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο με το σεξουαλικό ιστορικό και τις ερωτήσεις για την ακράτεια κοπράνων. Πρωκτικό σεξ έκαναν συχνότερα οι γυναίκες (37,3%) παρά οι άνδρες (4,5%), P<0,001. Η ακράτεια κοπράνων ήταν συχνότερη στις γυναίκες (9,9% έναντι 7,4%, P=0,05) και στους άνδρες (11,6% έναντι 5,4%, P=0,03) που απάντησαν ότι έκαναν πρωκτικό σεξ σε σχέση με όσους απάντησαν ότι δεν είχαν συστηματική πρωκτική σεξουαλική επαφή. Μετά την πολυπαραγοντική ανάλυση, το πρωκτικό σεξ παρέμεινε στατιστικώς σημαντικός παράγοντας κινδύνου πρόκλησης ακράτειας κοπράνων στις γυναίκες (POR: 1.5; 95% confidence interval (CI): 1.0-2.0) και στους άνδρες (POR: 2.8; 95% CI: 1.6-5.0). Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν ότι το πρωκτικό σεξ αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης ακράτειας κοπράνων. Το πρωκτικό σεξ αυξάνει τον κίνδυνο ακράτειας κοπράνων κατά 50% στις γυναίκες και κατά 180% στους άνδρες.

Σχετίζεται το πρωκτικό σεξ με πρόπτωση ορθού και ραγάδες πρωκτού;

Η πρόπτωση ορθού είναι η αναστροφή και προβολή όλου του τοιχώματος του ορθού διά του πρωκτού. Η ραγάδα είναι ένα σχίσιμο (πληγή) στο δέρμα του πρωκτού. Εάν το πρωκτικό σεξ γίνεται με προσοχή και επαρκή λίπανση, δεν προκαλούνται οι παραπάνω παθολογικές καταστάσεις εξαιτίας του πρωκτικού σεξ.

Η πρόπτωση ορθού προκαλείται συνήθως εξαιτίας μακροχρόνιας δίαιτας πτωχής σε φυτικές ίνες και πλούσιας σε λιπαρά που προκαλεί δυσκοιλιότητα. Πολύ συχνά παρατηρείται σε γυναίκες οι οποίες υπέστησαν τραυματισμό της πρωκτικής περιοχής κατά τον τοκετό.

Οι ραγάδες πρωκτού δυνατόν να προκληθούν από πρωκτικό σεξ, συνήθως όταν χρησιμοποιούνται αντικείμενα ή όταν δεν υπάρχει επαρκής λίπανση.

Σχετίζεται το πρωκτικό σεξ με τις αιμορροΐδες;

Το πρωκτικό σεξ όταν γίνει χωρίς επαρκή λίπανση δυνατόν να προκαλέσει αιμορραγία από τις διογκωμένες αιμορροΐδες που υπάρχουν στην πρωκτική περιοχή ή να επιδεινώσει τον πόνο. Συνιστάται να αποφεύγετε το πρωκτικό σεξ εφόσον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αιμορροϊδοπάθειας. Εφόσον αντιμετωπισθούν οι αιμορροΐδες (συνήθως χειρουργικά) το πρωκτικό σεξ δεν αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα. Συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο ή τον χειρουργό σας που γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αιμορροΐδες σας.

Το πρωκτικό σεξ προκαλεί καρκίνο πρωκτού;

Ο καρκίνος του ορθού / πρωκτού είναι πολύ σπάνιος και αποτελεί το 1% των καρκίνων της γαστρεντερικής οδού. Το κάπνισμα και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σχετίζονται με τον καρκίνο του ορθού/πρωκτού. Εάν το πρωκτικό σεξ γίνεται με προφυλακτικό, δεν υφίσταται έκθεση στον ιό HPV και συνεπώς δεν αυξάνει ο κίνδυνος καρκίνου πρωκτού εξαιτίας του πρωκτικού σεξ. Δείτε το άρθρο για τα κονδυλώματα στον πρωκτό στο peptiko.gr.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2024, 19:44

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού