Αφαίρεση πολύποδα όταν λαμβάνετε αντιπηκτικά (Sintrom)

2 ΛΕΠΤΑ

10171215_1498660060353410_5045988018010804236_n.jpg

Γράφει ο Καρδιολόγος κ. Νικόλαος Ζαβός, Λάρισα, τηλ. 2410 250 334 και 69 42 42 40 32

Είναι ασφαλής η αφαίρεση πολύποδα παχέος εντέρου σε ασθενή που λαμβάνει αντιπηκτικά;

Κατά τη διενέργεια επεμβάσεων (όπως αφαίρεση πολυπόδων παχέος εντέρου) σε ασθενείς που λαμβάνουν χρονίως από του στόματος αντιπηκτική αγωγή, ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι το πότε είναι ασφαλές να διενεργηθεί η επέμβαση χωρίς αύξηση του κινδύνου αιμορραγίας κατά την επέμβαση αλλά και χωρίς αύξηση του κινδύνου θρομβοεμβολικού επεισοδίου από τη διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής.

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις θεωρούνται χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (καρδιαγγειακός κίνδυνος κάτω του 1%). Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, ασθενείς χαμηλού θρομβοεμβολικού κινδύνου που υποβάλλονται σε χαμηλού αιμορραγικού κινδύνου επεμβάσεις μπορούν να συνεχίσουν χωρίς διακοπή την αντιπηκτική αγωγή τους με το INR στο χαμηλότερο θεραπευτικό εύρος.

Ποιοι ασθενείς είναι αυξημένου θρομβοεμβολικού κινδύνου ;

Ασθενείς με:

  • κολπική μαρμαρυγή
  • μηχανικές προσθετικές βαλβίδες
  • βιολογικές βαλβίδες ή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδος εντός 3μήνου
  • πρόσφατο θρομβοεμβολικό επεισόδιο (εντός 3μήνου)
  • θρομβοφιλία

θεωρούνται υψηλού θρομβοεμβολικού κινδύνου και η διακοπή του Sintrom ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Τι θα πρέπει να κάνω;

Εάν ανήκετε σε κάποια κατηγορία από τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω, ενημερώστε τον καρδιολόγο σας για το ενδεχόμενο ενδοσκοπικής αφαίρεσης πολύποδα στο παχύ έντερο.

Πώς πρέπει να τροποποιηθεί η αντιπηκτική αγωγή;

Ο καρδιολόγος σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες πώς να τροποποιήσετε την αντιπηκτική σας αγωγή προκειμένου να υποβληθείτε σε ενδοσκοπική αφαίρεση πολύποδα (πολυπεκτομή). Συνήθως προτιμάται η βραχυχρόνια αντικατάσταση του Sintrom με υποδόρια ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ΗΧΜΒ) πριν από την επέμβαση.

Το Sintrom (βαρφαρίνη, ασενοκουμαρόλη) θα πρέπει να διακόπτεται 5 ημέρες πριν την επέμβαση. Η ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ΗΧΜΒ) θα πρέπει να ξεκινάει 1 ημέρα μετά τη διακοπή της ασενοκουμαρόλης (sintrom) και 2 ημέρες μετά τη διακοπή της βαρφαρίνης. Ο ακριβής τρόπος χορήγησης της ΗΧΜΒ, το είδος του σκευάσματος που θα λάβετε, καθώς και η δοσολογία θα καθορισθούν από τον καρδιολόγο σας.

Έχω μεταλλική προσθετική βαλβίδα. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν έχετε μεταλλική προσθετική βαλβίδα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γαστρεντερολόγο και τον καρδιολόγο σας. Σε ασθενείς με μηχανικές προσθετικές βαλβίδες, τα δεδομένα για την προτίμηση κλασικής ηπαρίνης έναντι ΗΧΜΒ είναι πιο βάσιμα. Σε ορισμένα κέντρα, ο ασθενής νοσηλεύεται και του χορηγείται κλασική ηπαρίνη μέχρι και 4 ώρες πριν την επέμβαση. Μετά την επέμβαση η χορήγηση της κλασικής ηπαρίνης συνεχίζεται μέχρι το INR να επανέλθει στα θεραπευτικά όρια. Το INR ελέγχεται την ημέρα της επέμβασης και η επέμβαση συνήθως αναβάλλεται αν είναι >1.5.

Η πολυπεκτομή ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Πότε θα πρέπει να ξαναπάρω αντιπηκτικά;

Ο καρδιολόγος θα σας απαντήσει για την περίπτωσή σας, ανάλογα με το πώς έγινε η επέμβαση και πόσο καλά έγινε το σταμάτημα της αιμορραγίας (αιμόσταση) μετά την αφαίρεση του πολύποδα. Εφόσον πήγαν όλα καλά και δεν υπήρξε σημαντική αιμορραγία, η κλασική ηπαρίνη ή ΗΧΜΒ επαναχορηγείται τουλάχιστον 12 ώρες μετά την επέμβαση.

Τα από του στόματος αντιπηκτικά θα πρέπει να επαναχορηγηθούν 1 ή 2 ημέρες μετά την επέμβαση (αναλόγως της αιμόστασης του ασθενούς) στην προ της επέμβασης δόση συντήρησης με προσαύξηση κατά 50% για 2 συνεχόμενες ημέρες. Η δόση συντήρησης θα πρέπει να χορηγείται στη συνέχεια.

Παράλληλα η κλασική ηπαρίνη ή η ΗΧΜΒ θα πρέπει να συγχορηγείται με τα από του στόματος αντιπηκτικά μέχρι το INR να επανέλθει στα θεραπευτικά επίπεδα (συνήθως για 2 ημέρες).

Τελευταία ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2019, 18:18

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού