Τι να προσέξετε μετά την αφαίρεση πολύποδα παχέος εντέρου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικροί όγκοι οι οποίοι ξεκινούν από την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του παχέος εντέρου και προβάλλουν μέσα στον αυλό του. Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι αρκετά συχνοί, και ανευρίσκονται στο 30% έως 50% του πληθυσμού. Δεν πρόκειται για κακοήθεις όγκους, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθεις εάν δεν αφαιρεθούν. Οι διεθνείς γαστρεντερολογικές εταιρείες συνιστούν προληπτική κολονοσκόπηση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη συμπτωμάτων όπως αίμα στα κόπρανα.

Εάν έχετε υποβληθεί προσφάτως σε ενδοσκοπική αφαίρεση πολυπόδων στο παχύ έντερο, δείτε κάποιες οδηγίες στις συχνότερες ερωτήσεις που ακολουθούν.

Θα πρέπει να συνεχίσω να λαμβάνω τα φάρμακά μου όπως πρώτα;

Συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συνέχιση της χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής μετά την αφαίρεση πολυπόδων. Όμως εάν παίρνετε ασπιρίνη ή αντιπηκτικά φάρμακα για την καρδιά (Sintrom, Plavix κλπ) θα πρέπει να ενημερώσετε τον γαστρεντερολόγο που σας έκανε την επέμβαση για το πώς θα πρέπει να τα συνεχίσετε.

Θα χρειαστεί να πάρω κάποια φάρμακα επιπλέον μετά την πολυπεκτομή;

Εάν κατά τη διάρκεια της πολυπεκτομής έχει γίνει κάποια επιπλοκή (πχ διάτρηση του εντέρου) η οποία αντιμετωπίσθηκε με ενδοσκοπικά κλιπς, ίσως χρειασθεί να λάβετε αντιβιοτική θεραπεία για να προλάβετε μόλυνση της περιτοναϊκής κοιλότητας από βακτηρίδια του εντέρου (περιτονίτιδα). Σε περίπτωση επίμονου πόνου τις πρώτες ώρες μετά την πολυπεκτομή θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γαστρεντερολόγο σας και μην λαμβάνετε από μόνοι σας παυσίπονα, ειδικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή ασπιρίνη. Πιθανόν για κάποιες ημέρες να χρειασθεί να λάβετε ήπια καθαρτικά εφόσον υποφέρετε από χρόνια δυσκοιλιότητα.

Τι πρέπει να τρώω μετά την αφαίρεση πολύποδα;

Μετά την ενδοσκοπική αφαίρεση πολύποδα προτιμήστε υγρά φαγητά όπως σούπες, και πιείτε αρκετό νερό, καφέ, τσάι και χυμούς (περίπου 9-13 κούπες υγρών ημερησίως). Τα παραπάνω θα βοηθήσουν ώστε τα κόπρανά σας να μην γίνουν σκληρά και να μην δημιουργηθεί δυσκοιλιότητα.

Τι άλλο πρέπει να προσέξω μετά την ενδοσκοπική αφαίρεση πολύποδα;

Δεν απαιτείται να παραμείνετε στο κρεβάτι, αλλά συνιστάται να αποφύγετε την έντονη σωματική κόπωση την εβδομάδα μετά την πολυπεκτομή. Ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας εάν νιώθετε έντονο φούσκωμα στην κοιλιά, εάν παρουσιάσετε πυρετό, ναυτία, εμετό, ή δυσκοιλιότητα. Επίσης, προσέχετε τη σύσταση και το χρώμα των κοπράνων σας για 7 ημέρες μετά την αφαίρεση πολύποδα. Θα πρέπει να ανησυχήσετε αν δείτε μαύρα κόπρανα ή κόπρανα με αίμα, αν δεν κάνετε κενώσεις, αν νιώσετε αδυναμία, δύσπνοια, ή πόνο στο στήθος.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2019, 18:18