Σαρδέλα: Διατροφική αξία, πρωτεΐνη και θερμίδες

1 ΛΕΠΤΑ

Οι σαρδέλες είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους τις καθιστούν ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Οι σαρδέλες περιέχουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, ασβέστιο και σελήνιο.

Πόση πρωτεΐνη και πόσες θερμίδες έχουν οι σαρδέλες;

Ακολουθεί η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και θερμίδες της σαρδέλας:

Σαρδέλες κονσέρβα (σε λάδι, στραγγισμένες, στερεό προϊόν 100 γρ.):

  • Πρωτεΐνη: Περίπου 23 γρ.
  • Θερμίδες: Περίπου 190-200 θερμίδες

Φρέσκες σαρδέλες (ωμές, 100 γρ.):

  • Πρωτεΐνη: Περίπου 25 γρ.
  • Θερμίδες: Περίπου 180-200 θερμίδες

Η διατροφική αξία της φρέσκιας σαρδέλας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος, η προετοιμασία και η μέθοδος μαγειρέματος. Τυχόν πρόσθετα συστατικά, όπως λάδι ή σάλτσες, μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφική αξία.

Πόσες σαρδέλες είναι 100 γρ.;

Ο αριθμός των σαρδελών στα 100 γραμμάρια μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της σαρδέλας και το αν είναι σε κονσέρβα, φρέσκια ή επεξεργασμένη. Οι σαρδέλες διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και το βάρος τους μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως αν περιέχουν οστά και δέρμα ή αν πρόκειται για φιλέτο. Αδρά, λαμβάνοντας υπόψη ένα μέσο μέγεθος σαρδέλας σε κονσέρβα, περίπου 4 έως 6 σαρδέλες έχουν βάρος 100 γραμμάρια.

Συνεπώς 1 σαρδέλα έχει περίπου 20-25 γραμμάρια πρωτεΐνη και 40-50 θερμίδες.

 

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου 2023, 14:50

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού