Μπανάνα: Θρεπτική αξία

2 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι η μπανάνα;

Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο που ευδοκιμεί και στην Κρήτη και την Κύπρο. Η μπανάνα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C, και πολλών αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών ουσιών.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της μπανάνας;

Η θρεπτική αξία μιας μεσαίου μεγέθους μπανάνας (100 γρ.) είναι η εξής:

  • Θερμίδες: 89
  • Νερό: 75%
  • Πρωτεΐνη: 1,1 γρ. (2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Υδατάνθρακες: 22,8 γρ. (8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Ζάχαρη (φρουκτόζη, γλυκόζη, άμυλο, σουκρόζη): 12,2 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 2,6 γρ. (9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Λιπίδια: 0,3 γρ. (εκ των οποίων 0,1 γρ. κορεσμένα)
  • Κάλιο: 538 mg (8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Νάτριο: 1 mg (0% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Ασβέστιο: 5 mg
  • Φωσφόρος: 22 mg (3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Σίδηρος: 0,26 mg (1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Μαγνήσιο: 27 mg (7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Μαγγάνιο: 0,27 mg (12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Χαλκός: 0,078 mg (9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Σελήνιο: 1 μg (2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Ψευδάργυρος: 0,15 mg (1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Φυλλικό οξύ: 20 μg (5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Α: 64 IU (1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 0,031 mg (3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 0,073 mg (6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 0,665 mg (4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 0,334 mg (7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Β6: 0,367 mg (28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Βιταμίνη C: 8,7 mg (10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
  • Χολίνη: 9,8 mg
  • Χοληστερίνη: 0
  • Φυτοστερόλες: 16 mg
  • Ουρικό οξύ: 57 mg

Επίσης η μπανάνα περιέχει ντοπαμίνη, η οποία όμως δεν περνάει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και δεν επηρεάζει την διάθεση. Λειτουργεί ως αντι-οξειδωτικό. Άλλα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που περιέχονται στην μπανάνα είναι οι κατεχίνες, που βοηθούν στην καρδιακή λειτουργία.

Κάνει ένας ασθενής με διαβήτη να φάει μπανάνα;

Αν και οι μπανάνες περιέχουν άμυλο και άλλα σάκχαρα και θα περίμενε κανείς να αντενδείκνυνται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, εντούτοις, επειδή περιέχουν φυτικές ίνες, τελικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 51. Οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες έχουν ακόμη χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη 30-42. Συνεπώς η μπανάνα δεν αυξάνει απότομα το σάκχαρο στους ασθενείς με διαβήτη και οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν μπανάνες όμως με μέτρο.

Μπανάνα και ευερέθιστο έντερο

Οι ζυμώσιμοι ολιγο-, δι-, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAPs) είναι μια ομάδα υδατανθράκων που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και αντ’ αυτού ζυμώνονται από τα βακτήρια στο παχύ έντερο προκαλώντας την παραγωγή αερίων και πόνου. Δείτε στο άρθρο του peptiko.gr τι ρόλο παίζει η δίαιτα πλούσια σε FODMAP στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι άγουρες μπανάνες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs και επομένως είναι καλύτερη επιλογή για άτομα με ευερέθιστο έντερο — αν και δεν είναι τόσο γλυκές ή μαλακές όσο οι ώριμες μπανάνες. Ωστόσο, καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν, συσσωρεύουν έναν τύπο FODMAP που ονομάζεται ολιγοφρουκτάνες – το O στα αρχικά FODMAP. Επομένως, οι ώριμες μπανάνες θεωρούνται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP και μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή αερίων στο έντερο και πόνο στην κοιλιά.

Συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο σας εάν έχετε ευερέθιστο έντερο. Κλείστε ένα ραντεβού στο ιατρείο για να γίνει ένας λεπτομερής έλεγχος και ενημέρωση και μην τηλεφωνείτε σε γιατρούς που δεν σας έχουν εξετάσει για να σας δώσουν οδηγίες χωρίς να γνωρίζουν το ιστορικό σας.

Τελευταία ενημέρωση: 3 Μαΐου 2023, 10:35

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού