Αβοκάντο: Θερμίδες και διατροφική αξία

2 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι το αβοκάντο;

Το αβοκάντο είναι αειθαλές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά αφού πρώτα ωριμάσει μετά από μία βδομάδα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (15-25°C) ή 2-8 βδομάδες στο ψυγείο (θερμοκρασία 4,4-13°C και σχετική υγρασία 85-90%). Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι. Στην Ελλάδα παράγεται κυρίως στην Κρήτη.

Διατροφική αξία του αβοκάντο

Στον παρακάτω Πίνακα αναγράφονται τα διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ. αβοκάντο (δηλαδή μισό αβοκάντο) και το ποσοστό % που αντιστοιχεί στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Διατροφικά στοιχεία

(ανά 100 γρ., δηλαδή περίπου μισό αβοκάντο)

Ποσότητα (% συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης)
Θερμίδες160 kcal (8%)
Λίπος

  • Κορεσμένα λιπαρά
  • Πολυακόρεστα λιπαρά
  • Μονοακόρεστα λιπαρά
14,7 γρ. (19%)

  • 2,1 γρ. (10%)
  • 1,8 γρ.
  • 10 γρ.
Χοληστερόλη0 mg
Νάτριο7 mg (0,5%)
Κάλιο485 mg (10%)
Υδατάνθρακες

  • Φυτικές ίνες
  • Ζάχαρη
8,5 γρ. (3%)

  • 7 γρ. (24%)
  • 0,7 γρ. (1,5%)
Πρωτεΐνη2 γρ. (4%)
Βιταμίνη Α7 μg (1%)
Ασβέστιο12 mg (1%)
Βιταμίνη K21,1 μg (18%)
Βιταμίνη E2,1 mg (14%)
Βιταμίνη C10 mg (11%)
Σίδηρος0,6 mg (3%)
Βιταμίνη Β60,3 mg (15%)
Μαγνήσιο29 mg (7%)
Φωσφόρος52 mg (4%)

Ποια είναι τα 12 οφέλη του αβοκάντο για την υγεία;

  1. Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς αφού είναι πλούσια σε Κάλιο (έχει καλύτερη διατροφική αξία από την μπανάνα)
  2. Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δηλαδή αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην απορρόφηση του φωτός που μπορεί να βλάψει την όραση
  3. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά γεγονός που βοηθάει στην απώλεια βάρους στους υπέρβαρους
  4. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο βελτιώνει τη διάθεση και βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
  5. Είναι πλούσιο σε σύμπλεγμα βιταμινών Β (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β1, Β2, Β3). Ειδικά η υψηλή περιεκτικότητά του σε νιασίνη (Βιταμίνη Β3) αντιμετωπίζει τις φλεγμονές στο σώμα και προστατεύει τις αρτηρίες βελτιώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
  6. Είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά γεγονός που βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής υπέρτασης
  7. Είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη Ε, με έντονα αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που βοηθάει στη μνήμη (νόσος Alzheimer, άνοια)
  8. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ που ενισχύει τα οστά βελτιώνοντας την οστική πυκνότητα και μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων
  9. Εξαιτίας της μικρής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, είναι ιδανική τροφή για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, ως μέρος μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες, μπορεί να μειώσει κατά 20% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη
  10. Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθάει το δέρμα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στα εγκαύματα από τον ήλιο εφαρμόζοντας τοπική επάλειψη στην πάσχουσα περιοχή του δέρματος
  11. Περιέχει ολεϊκό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, με αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά στον καρκίνο του μαστού
  12. Περιέχει β-σιτοστερόλη, μια φυτική στερόλη, που βοηθάει στην υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες

Δείτε ακόμη στο peptiko.gr το άρθρο για τις παρενέργειες του αβοκάντο και ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο, εδώ.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιανουαρίου 2025, 10:35

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού