Πόσες θερμίδες έχει το μέλι;

2 ΛΕΠΤΑ

Το μέλι θεωρείται ως ένα υγιεινό φυσικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες. Περιέχει αντιοξειδωτικά, ένζυμα, βιταμίνες και μέταλλα και έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πόσες θερμίδες έχει το μέλι;

Οι θερμίδες στο μέλι μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με τη σύνθεσή του και τον συγκεκριμένο τύπο μελιού. Κατά μέσο όρο, το μέλι περιέχει περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας (21 γραμμάρια). Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων στο μέλι μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε νερό και σε σάκχαρα.

Γιαούρτι με μέλι: θερμίδες

Ο αριθμός των θερμίδων στο γιαούρτι με μέλι μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του γιαουρτιού και την ποσότητα του μελιού που χρησιμοποιείτε. Ακολουθεί μια κατά προσέγγιση κατανομή των θερμίδων για τα δύο αυτά συστατικά:

  • Γιαούρτι: Η περιεκτικότητα σε θερμίδες του γιαουρτιού εξαρτάται από το αν είναι κανονικό (πλήρες), με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά. Κατά μέσο όρο, μια μερίδα (170 γραμμάρια) απλού, μη λιπαρού γιαουρτιού περιέχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα κανονικού γιαουρτιού πλήρους λίπους μπορεί να περιέχει περίπου 150-200 θερμίδες.
  • Μέλι: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει περίπου 64 θερμίδες.

Έτσι, εάν επρόκειτο να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα 100 γρ. απλού, γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά:

Γιαούρτι (100 θερμίδες) + Μέλι (64 θερμίδες) = Περίπου 164 θερμίδες

Εάν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη μερίδα γιαουρτιού ή περισσότερο μέλι, ο αριθμός των θερμίδων υπολογίζεται ανάλογα. Να λάβετε υπόψη ότι διαφορετικές μάρκες και τύποι γιαουρτιού μπορεί να έχουν ελαφρώς διαφορετικό αριθμό θερμίδων, επομένως ελέγξτε τη διατροφική ετικέτα στο δοχείο γιαουρτιού για ακριβείς πληροφορίες.

Παχαίνει το μέλι;

Η υπερβολική κατανάλωση μελιού μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια θερμίδων στη διατροφή σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Το κλειδί για να διαχειριστείτε το βάρος σας ενώ συμπεριλαμβάνετε το μέλι στη διατροφή σας είναι το μέτρο. Η ενσωμάτωση μικρών ποσοτήτων μελιού ως γλυκαντικού μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, το να βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό στο μέλι ή να το καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους εάν η πρόσθετη πρόσληψη θερμίδων δεν αντισταθμιστεί μέσω της σωματικής δραστηριότητας ή του περιορισμού της μερίδας.

Διαβάστε επίσης για το μέλι τα ακόλουθα άρθρα στο peptiko.gr:

Is Honey Healthy? 20 Common Myths!

Μέλι και ευερέθιστο έντερο

Τελευταία ενημέρωση: 27 Αυγούστου 2023, 17:07

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού