Πόνος στη χολή (πέτρες στη χολή)

Τι είναι η χοληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό σε σχήμα αχλαδιού όργανο (σαν σακουλάκι) που βρίσκεται στο κάτω μέρος του συκωτιού στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Ο ρόλος της χοληδόχου κύστης είναι να αποθηκεύει τη χολή, δηλαδή το υγρό που διασπάει το λίπος.

Τι είναι οι πέτρες στη χολή;

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες που σχηματίζονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Το μέγεθός τους ποικίλει από μικροσκοπικές σαν λάσπη έως αρκετά μεγάλες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η χοληδόχος κύστη γεμίζει με χολή μεταξύ των γευμάτων. Όταν καταναλώσουμε ένα λιπαρό γεύμα, η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει τη χολή στο λεπτό έντερο. Όταν υπάρχουν πέτρες μέσα στη χοληδόχο κύστη πιθανόν να φράξουν τα σωληνάκια (χοληφόρα) και να παρεμποδίσουν την διοχέτευση της χολής προς το έντερο. Αυτό συνεπάγεται ερεθισμό της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα), του συκωτιού (χολαγγειίτιδα) ή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα), ανάλογα με το σημείο των χοληφόρων στο οποίο βρίσκεται η πέτρα που αποφράσσει την δίοδο της χολής.

Πού εντοπίζεται ο πόνος στη χολή λόγω χολολιθίασης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι χολόλιθοι (πέτρες) δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Εάν εμφανισθούν συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Πόνος στην κοιλιά που εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά ακριβώς κάτω από το θώρακα ή στο μέσο άνω τμήμα της κοιλιάς
 • Ο πόνος στη χολή συνήθως είναι μεταγευματικός και πολλές φορές έχει προηγηθεί κάποιο λιπαρό γεύμα λίγες ώρες πιο μπροστά
 • Πόνος στην πλάτη ή τον δεξιό ώμο
 • Ναυτία και εμετός

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε πέτρες στη χολή, αλλά δεν δημιουργούν συμπτώματα, τότε μάλλον δεν θα χρειαστείτε θεραπεία εφόσον το μέγεθός τους δεν είναι τέτοιο που να είναι επικίνδυνες να ενσφηνωθούν στα σωληνάκια της χολής. Μέγεθος χολολίθων από 0,4-1,5 εκατοστά θεωρείται επικίνδυνο για απόφραξη στα σωληνάκια της χολής.Όταν οι πέτρες στη χολή προκαλούν συμπτώματα τότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) διότι τα συμπτώματα υποτροπιάζουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και είναι επικίνδυνο να δημιουργηθούν επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές προκαλούν οι πέτρες στη χολή;

 • Ίκτερος, δηλαδή κίτρινο χρώμα στο δέρμα και τα μάτια
 • Λοίμωξη και φλεγμονή (χολαγγειίτιδα, χολοκυστίτιδα)
 • Ρήξη (δηλαδή σπάσιμο) της χοληδόχου κύστης και περιτονίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο
 • Παγκρεατίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του παγκρέατος (ενός οργάνου που παράγει ορμόνες και ουσίες που διασπούν τις τροφές)

Πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω πέτρες στη χολή;

Ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει μια απεικονιστική εξέταση της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων που λέγεται υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα είναι μια ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να απεικονίσει την χοληδόχο κύστη σας.

Ακόμη και αν οι εξετάσεις δείξουν ότι έχετε πέτρες στη χολή, αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνονται για τα συμπτώματά σας. Ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει πιθανόν και άλλες εξετάσεις (αιματολογικές) για να επιβεβαιωθεί ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται στις πέτρες στη χολή.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στη χολή;

Υπάρχουν σε γενικές γραμμές 3 επιλογές για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης:

 1. Καμία θεραπεία. Αφορά όσους δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, οι πέτρες στη χολή είναι τυχαίο εύρημα στο υπερηχογράφημα και έχουν μέγεθος που δεν μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στα σωληνάκια της χολής (>1,5 εκατοστό).
 2. Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με τις πέτρες (χολοκυστεκτομή). Η χολή που παράγεται στο συκώτι συνεχίζει να είναι λιθογόνος και μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, δηλαδή συνεχίζει να δημιουργεί μικροσκοπικές πέτρες ή λάσπη και πιθανόν σε κάποια στιγμή στο μέλλον να εμφανισθούν άτυπα συμπτώματα εξαιτίας παρουσίας λάσπης στο σωληνάκι της χολής (χοληδόχο πόρο). Η πέψη δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα μετά τη χολοκυστεκτομή αλλά πιθανόν να παρατηρηθούν διαρροϊκές κενώσεις ή φούσκωμα για κάποιο διάστημα μετά το χειρουργείο. Αργότερα τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν.
 3. Φαρμακευτική θεραπεία διάλυσης των χολολίθων χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση (χολοκυστεκτομή). Η θεραπεία αυτή διαρκεί από αρκετούς μήνες έως χρόνια και δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα ξαναδημιουργηθούν πέτρες μετά τη διακοπή της θεραπείας. Το ποσοστό υποτροπής μετά από φαρμακευτική θεραπεία είναι 50% στα επόμενα 5 χρόνια.

Ο γαστρεντερολόγος θα σας υποδείξει την κατάλληλη για την περίπτωσή σας θεραπεία ανάλογα με το μέγεθος της πέτρας που αποφράσσει ή δεν αποφράσει τα σωληνάκια (χοληφόρα) και ανάλογα με το αν υπάρχουν συμπτώματα ή όχι.

Τι μπορώ να κάνω για να μην αποκτήσω πέτρες στη χολή;

Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα υγιεινό διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, να διατηρείτε κανονικό σωματικό βάρος, εάν θέλετε να κάνετε δίαιτα για να χάσετε βάρος να φροντίσετε να μην χάσετε απότομα πολλά κιλά, και αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη να τον κρατάτε ρυθμισμένο με την κατάλληλη αγωγή του διαβητολόγου.

Τελευταία ενημέρωση: 4 Ιανουαρίου 2020, 21:49