Δίαιτα ασθενών με χολολιθίαση (πέτρες στη χολή)

1 ΛΕΠΤΑ

Δίαιτα ασθενών με χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) ή Δίαιτα χολοκυστοπαθούς ασθενή

Δείτε το άρθρο του peptiko.gr για τη χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) και τη χολοκυστοπάθεια εδώ.

Δείτε το άρθρο του peptiko.gr για τη χολή, τη χοληδόχο κύστη και την πέψη των τροφών εδώ.

Ακολουθεί αναλυτικός Πίνακας με τις τροφές που επιτρέπονται και τις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται από τους ασθενείς με χολολιθίαση και χολοκυστοπάθεια (χολαγγειίτιδα, χολοκυστίτιδα λιθιασικής αιτιολογίας). Πώς ηρεμεί η χολή.

Ομάδες τροφίμωνΤροφές που επιτρέπονταιΤροφές που απαγορεύονται
Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)Γάλα αποβουτυρωμένο

Γιαούρτι 2%

Άπαχο τυρί (μυζήθρα ή ανθότυρο έως 60 γρ.)

Πλήρες και σοκολατούχο γάλα

Πλήρες γιαούρτι

Λοιπά τυριά πλην μυζήθρας ή ανθότυρου

ΑυγάΑσπράδιΚρόκος
ΚρέαςΚοτόπουλο χωρίς πέτσα βραστό ή ψητό

Κουνέλι χωρίς πέτσα

Άπαχο μοσχάρι βραστό

Αρνί

Προβατίνα

Κατσίκι

Χοιρινό

Λιπαρό μοσχάρι

Εντόσθια (συκωτάκια κλπ.)

Μπιφτέκια, burgers

Fast food

ΑλλαντικάΚανέναΛουκάνικα

Μπέικον

Γαλοπούλα

Ζαμπόν

Προσούτο

Σαλάμι

Μορταδέλα

Ψάρια / θαλασσινάΆπαχα ψάρια βραστά ή ψητά

(γλώσσα, λυθρίνι, ξιφίας, βακαλάος, μπαρμπούνι)

Λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, τόνος και σολομός

Κονσέρβες ψαριών

Τηγανιτά ψάρια

Όλα τα θαλασσινά (οστρακοειδή, γαρίδες, χταπόδια, σουπιές, καλαμαράκια κλπ.)

Παστά ψάρια

ΦρούταΏριμα φρούτα χωρίς τη φλούδα (μήλο, μπανάνα)Ελιές

Καρπούζι

Πεπόνι

Κεράσια

Αβοκάντο

Χυμοί / αναψυκτικάΧυμοί διαυγείς, σουρωμένοι χωρίς τη φλούδαΧυμοί στο μπλέντερ (με πολλές φυτικές ίνες)

Ενεργειακά αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη

ΛαχανικάΒραστά λαχανικά χωρίς τη φλούδα με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (πχ. κολοκυθάκια, ντομάτα χωρίς τη φλούδα)Αγγούρι

Λάχανο

Μπάμιες

Μελιτζάνες

Ραδίκια

Χόρτα βουνού

Τουρσί

Κρεμμύδι

ΌσπριαΚανέναΦακές

Φασόλια

Ρεβίθια

Φάβα

Ψωμί / δημητριακάΖυμαρικά

Ρύζι άσπρο

Πατάτες βραστές ή ψητές ή πουρέ

Ψωμί λευκό

Φρυγανιές

Πίτσα

Ντόνατ

Κρουασάν

Δημητριακά ολικής άλεσης

Ζυμαρικά με αυγά (χυλοπίτες κλπ.)

Λίπη / έλαια / σάλτσες1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Μουστάρδα

Οποιοδήποτε άλλο λάδι

Βούτυρο

Μαργαρίνη

Σάλτσες με λιπαρά

Κέτσαπ

Μαγιονέζα

Κρέμα γάλακτος

ΜπαχαρικάΑλάτιΠιπέρι
ΓλυκάΡυζόγαλο με άπαχο γάλα

Μέλι

Μαρμελάδα

Ζελέ

Σιρόπι

Γλυκά χωρίς λιπαρά (του κουταλιού)

Ζάχαρη

Σκληρή καραμέλα

Σοκολάτα

Πάστα

Τούρτα

Παγωτό

Σνακ / επιδόρπιαΚομπόστα

Ρυζόγαλο με άπαχο γάλα

Κράκερ

Ζελέ

Ξηροί καρποί
ΡοφήματαΓαλλικός καφές ελαφρύς κατά προτίμηση ντεκαφεϊνέ

Τσάι του βουνού

Χαμομήλι

Σοκολάτα

Κακάο

ΠοτάΚανέναΌλα τα αλκοολούχα ποτά
Τρόπος μαγειρέματοςΣτο φούρνο, βραστά, στον ατμόΣτη σχάρα, τηγανιτά

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαρτίου 2023, 14:12

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού