Πολυμορφοπύρηνα ουδετερόφιλα: Αιτίες και συμπτώματα

3 ΛΕΠΤΑ

Πολυμορφοπύρηνα ουδετερόφιλα: Αιτίες και συμπτώματα

Τα ουδετερόφιλα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν ζωτικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις. Τα ουδετερόφιλα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των βακτηρίων και των μυκήτων. Οι τιμές των ουδετερόφιλων μπορεί να είναι αυξημένες ή χαμηλές, και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Αυξημένα ουδετερόφιλα

Τα αυξημένα ουδετερόφιλα μπορεί να υποδεικνύουν διάφορες καταστάσεις, όπως λοιμώξεις, φλεγμονώδεις καταστάσεις, στρες, ή ακόμα και καρκίνο. Η αύξηση των ουδετερόφιλων είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε λοιμώξεις και φλεγμονές.

Πώς αυξάνονται τα ουδετερόφιλα;

Τα ουδετερόφιλα μπορούν να αυξηθούν μέσω διάφορων διαδικασιών του σώματος, όπως:

  • Η παραγωγή τους από το μυελό των οστών
  • Η απελευθέρωσή τους από αποθήκες στο μυελό των οστών σε περιπτώσεις ανάγκης
  • Η επιτάχυνση της ωρίμανσής τους σε απάντηση σε φλεγμονώδη ερεθίσματα

Χαμηλά ουδετερόφιλα

Τα χαμηλά ουδετερόφιλα μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρών καταστάσεων, όπως:

Χαμηλά ουδετερόφιλα και υψηλά λεμφοκύτταρα

Τα χαμηλά ουδετερόφιλα και υψηλά λεμφοκύτταρα χαρακτηρίζονται και ως αναστροφή τύπου και μπορεί να σημαίνουν διάφορα πράγματα. Για παράδειγμα, τιμές χαμηλών ουδετερόφιλων 39 και υψηλών λεμφοκυττάρων 52 μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία μιας ιογενούς λοίμωξης. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να υποδηλώνουν μια χρόνια λοίμωξη ή ένα αυτοάνοσο νόσημα. Δείτε το άρθρο του peptiko.gr για την αναστροφή τύπου.

Ουδετερόφιλα: Φυσιολογικές τιμές

  • Απόλυτος αριθμός ουδετερόφιλων
    • Ενήλικες: 1.500 έως 8.000 κύτταρα ανά μικρολίτρο (κύτταρα/µL) αίματος
    • Παιδιά: Οι φυσιολογικές τιμές διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, γενικά 1.500 έως 8.500 κύτταρα/µL
  • Ποσοστό ουδετερόφιλων επί του συνολικού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων
    • Ενήλικες: 40% έως 70% του συνολικού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων
    • Παιδιά: Διαφέρει επίσης ανάλογα με την ηλικία, γενικά 30% έως 70% του συνολικού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων

Πολυμορφοπύρηνα ουδετερόφιλα χαμηλά: Αιτίες

Παθολογικές καταστάσεις

  1. Διαταραχές του Μυελού των Οστών: Καταστάσεις όπως η απλαστική αναιμία, τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και η λευχαιμία επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του μυελού των οστών, μειώνοντας την παραγωγή ουδετερόφιλων.
  2. Αυτοάνοσα Νοσήματα: Νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να προκαλέσουν επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ουδετερόφιλα.
  3. Λοιμώξεις: Σοβαρές λοιμώξεις, ιδιαίτερα οι ιογενείς όπως HIV/AIDS, ηπατίτιδα και σηψαιμία (σήψη), μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουδετερόφιλων.
  4. Διατροφικές Ελλείψεις: Ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και ο χαλκός, μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ουδετερόφιλων.

Θεραπευτικές παρεμβάσεις

  1. Χημειοθεραπεία και Ακτινοθεραπεία: Αυτές οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να βλάψουν τον μυελό των οστών, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής ουδετερόφιλων.
  2. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιψυχωσικά και τα ανοσοκατασταλτικά, μπορούν να προκαλέσουν ουδετεροπενία ως παρενέργεια.
  3. Μεταμόσχευση μυελού των οστών: Η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί αρχικά να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων.

Γενετικοί παράγοντες

  1. Συγγενής ουδετεροπενία: Γενετικές διαταραχές όπως η σοβαρή συγγενής ουδετεροπενία ή η κυκλική ουδετεροπενία προκαλούν δια βίου χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων.
  2. Εθνοτική ουδετεροπενία: Ορισμένες εθνοτικές ομάδες, όπως οι Αφρικανικής και Μεσανατολικής καταγωγής, μπορεί φυσιολογικά να έχουν χαμηλότερους αριθμούς ουδετερόφιλων χωρίς αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης.

Άλλες αιτίες

  1. Διαταραχές του σπλήνα: Καταστάσεις όπως η υπερσπληνία μπορεί να οδηγήσουν στη συγκέντρωση και καταστροφή των ουδετερόφιλων.
  2. Αλκοολισμός: Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του μυελού των οστών και την παραγωγή ουδετερόφιλων.
  3. Χρόνιες νόσοι: Η χρόνια νεφρική νόσος και η κίρρωση του ήπατος μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων.

Πολυμορφοπύρηνα ουδετερόφιλα υψηλά: Αιτίες

Λοιμώξεις και Φλεγμονές

  1. Βακτηριακές Λοιμώξεις: Η πιο κοινή αιτία υψηλών ουδετερόφιλων είναι οι βακτηριακές λοιμώξεις. Το σώμα αυξάνει την παραγωγή ουδετερόφιλων για να καταπολεμήσει την εισβολή των βακτηρίων.
  2. Φλεγμονώδεις Καταστάσεις: Φλεγμονώδεις διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και η παγκρεατίτιδα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των ουδετερόφιλων.
  3. Τραύματα και Χειρουργικές Επεμβάσεις: Η σωματική βλάβη και οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή αύξηση των ουδετερόφιλων ως απάντηση στο στρες και την επούλωση των ιστών.

Παθολογικές καταστάσεις

  1. Κακοήθειες: Ορισμένοι καρκίνοι, ιδιαίτερα αυτοί του μυελού των οστών όπως η χρόνια μυελογενής λευχαιμία, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αύξηση των ουδετερόφιλων.
  2. Αιματολογικές Διαταραχές: Διαταραχές του αίματος όπως η πολυκυτταραιμία και η μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα ουδετερόφιλων.
  3. Μεταβολικές Διαταραχές: Συνθήκες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα ουδετερόφιλα.

Φάρμακα και χημικές ουσίες

  1. Κορτικοστεροειδή: Η λήψη κορτικοστεροειδών μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ουδετερόφιλων.
  2. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα όπως η επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και το λίθιο μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ουδετερόφιλων.
  3. Χημικές Ουσίες: Η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ουδετερόφιλων ως απόκριση του σώματος στην τοξικότητα.

Φυσιολογικές καταστάσεις

  1. Στρες: Το φυσικό ή συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση των ουδετερόφιλων.
  2. Άσκηση: Η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει παροδική αύξηση των ουδετερόφιλων.
  3. Κύηση: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο αριθμός των ουδετερόφιλων μπορεί να αυξηθεί ως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού.

Η παρακολούθηση των επιπέδων των ουδετερόφιλων και η κατανόηση των αιτιών των μεταβολών τους είναι σημαντική για τη διάγνωση και τη διαχείριση πολλών παθήσεων. Για μια εξατομικευμένη αξιολόγηση και θεραπεία, επικοινωνήστε με τον Δρ. Χρήστο Ζαβό, γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο, μέσω της φόρμας επικοινωνίας στο peptiko.gr ή καλέστε στα τηλέφωνα: (+30)-6976596988 και (+30)-2311283833.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2024, 10:55

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού