Μπορώ να πιω αλκοόλ όταν παίρνω αντιβίωση;

2 ΛΕΠΤΑ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όταν παίρνω αντιβίωση;

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα όταν κάποιος λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή είναι αν μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ. Η απάντηση δεν είναι απόλυτη και εξαρτάται από το είδος της αντιβίωσης, τη δόση και τον οργανισμό του καθενός. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα τη σχέση αντιβίωσης και αλκοόλ, καθώς και τις πιθανές παρενέργειες.

Πόση ώρα μετά την αντιβίωση μπορώ να πιω αλκοόλ;

Γενικά, συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής αγωγής. Ωστόσο, για ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η αμοξυκιλλίνη (Amoxil), η αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ (Augmentin) και το Zinadol (κεφουροξίμη), η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να περιμένετε 24 ώρες μετά την τελευταία δόση για να πιείτε αλκοόλ, ώστε να μην επιβαρύνετε το συκώτι σας.

Αντιβίωση Augmentin και αλκοόλ

Το Augmentin (αμοξυκιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ) δεν αλληλεπιδρά άμεσα με το αλκοόλ, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως ναυτία, πονοκέφαλος ή ζάλη.

Zinadol και αλκοόλ

Το Zinadol (κεφουροξίμη) δεν έχει άμεση αλληλεπίδραση με το αλκοόλ, αλλά η ταυτόχρονη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο πεπτικό σύστημα ή να επιβραδύνει την ανάρρωση.

Αντιβίωση Amoxil και αλκοόλ

Η αμοξυκιλλίνη (Amoxil) δεν δημιουργεί επικίνδυνες αντιδράσεις με το αλκοόλ, αλλά όπως με όλα τα αντιβιοτικά, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει το ήπαρ και να καθυστερήσει την ανάρρωση.

Μπύρα χωρίς αλκοόλ και αντιβίωση

Αν θέλετε να αποφύγετε οποιοδήποτε κίνδυνο, η μπύρα χωρίς αλκοόλ είναι μια ασφαλής επιλογή. Δεν επηρεάζει τη δράση της αντιβίωσης και δεν προκαλεί παρενέργειες.

Αντιβίωση και αλκοόλ: Παρενέργειες

Ο συνδυασμός αντιβίωσης και αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει:

  • Ναυτία και εμετούς

  • Ζάλη και πονοκέφαλο

  • Επιβάρυνση του ήπατος

  • Μειωμένη αποτελεσματικότητα της θεραπείας

Flagyl και αλκοόλ: Απαγορευμένος συνδυασμός

Σε αντίθεση με άλλες αντιβιωτικές ουσίες, το Flagyl (μετρονιδαζόλη) δημιουργεί σοβαρή αντίδραση με το αλκοόλ, που μπορεί να προκαλέσει:

  • Έντονη ναυτία και εμετούς

  • Κόπωση και δυσφορία

  • Αύξηση καρδιακών παλμών

Εάν λαμβάνετε Flagyl, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον 48 ώρες μετά την τελευταία δόση.

Συμπέρασμα

Ενώ ορισμένα αντιβιοτικά (όπως η αμοξυκιλλίνη) δεν έχουν άμεση επικίνδυνη αλληλεπίδραση με το αλκοόλ, η καλύτερη επιλογή είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν επιθυμείτε να πιείτε, περιμένετε 24 ώρες μετά την τελευταία δόση αντιβίωσης (εκτός αν παίρνετε Flagyl, όπου χρειάζεται μεγαλύτερη περίοδος αποχής).

Πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας αντιβιοτικής θεραπείας, ώστε να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαΐου 2025, 18:44

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού