Αιμοσφαιρίνη Hb ή Hgb
Η αιμοσφαιρίνη Hb ή Hgb είναι πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα όργανα του σώματος
Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού
Η αιμοσφαιρίνη Hb ή Hgb είναι πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα όργανα του σώματος
Το MCHC είναι η μέση πυκνότητα αιμοσφαιρίνης και αντιπροσωπεύει τη μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης σε δεδομένο όγκο ερυθρών αιμοσφαιρίων. Δείτε πού οφείλεται η χαμηλή και η υψηλή τιμή του MCHC.
Το MCH είναι η μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης, μία παράμετρος στη γενική εξέταση αίματος. Δείτε τις φυσιολογικές τιμές και πού οφείλεται το χαμηλό και το υψηλό MCH.
Το RDW ή εύρος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι εξέταση στα πλαίσια της γενικής αίματος που παρέχει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
MCV ή μέσος όγκος ερυθρών στη γενική εξέταση αίματος: Τι δείχνει όταν είναι χαμηλό, όταν είναι φυσιολογικό και όταν είναι αυξημένο.
Αιμοπετάλια (PLT): Δομή, λειτουργία και φυσιολογικές τιμές. Αίτια που προκαλούν αυξημένα και χαμηλά αιμοπετάλια.
Λευκά αιμοσφαίρια (WBC): Τύποι, λειτουργία, φυσιολογικές τιμές. Πότε αυξάνουν και πότε μειώνονται τα λευκά αιμοσφαίρια (WBC).
Ερυθρά αιμοσφαίρια: Δομή, λειτουργία, πού παράγονται, φυσιολογικές τιμές. Τι δείχνει η διαταραχή του αριθμού και της δομής των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Nutrition in inflammatory bowel disease, based on the 2023 guideline of ESPEN.
Iron: The Ultimate Guide to Iron-Rich Foods - Tips, Recipes, and Nutritional Information for a Healthy and Balanced Diet
Κάνει να πιω καφέ και πότε βλάπτει; Πόσους καφέδες μπορώ να πιω την ημέρα;
Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Ο Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος στην Καλαμαριά Δρ. Χρήστος Ζαβός και οι συνεργάτες του σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα peptiko.gr και σας ενθαρρύνουμε να μοιραστείτε τα άρθρα μας με τους φίλους σας στα social media. Ο Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος στην Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά) Δρ. Χρήστος Ζαβός και οι συνεργάτες του […]
Ενδοφλέβιος σίδηρος: Πότε χορηγείται, τα πριν και τα μετά του ενδοφλέβιου σιδήρου.
Ο χαμηλός αιματοκρίτης και σίδηρος ή η χαμηλή φεριτίνη (φερριτίνη) ορού οφείλονται σε διάφορα αίτια. Μάθετε ποιες τροφές ανεβάζουν τον αιματοκρίτη και τη φεριτίνη ορού.
Αιμορραγία οισοφάγου, στομάχου, εντέρου: συμπτώματα, αίτια, διάγνωση, εξετάσεις, θεραπεία. Πότε θεωρείται επείγουσα κατάσταση.
Ευερεθιστο εντερο: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, πρόγραμμα διατροφής και θεραπεία για ευερεθιστο εντερο
Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Μάθετε πώς αντιμετωπίζεται η γαστρίτιδα.
Έλλειψη βιταμίνης Β12: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τη βιταμίνη Β12
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα συστατικά που ο οργανισμός χρειάζεται σε μικρές ποσότητες για τη σωστή λειτουργία του.
Θρομβοπενία, αναιμία, λευκοπενία, λευκοκυττάρωση σε ασθενείς με κίρρωση ήπατος ή αλκοολική ηπατοπάθεια
Η γενική αίματος είναι η εργαστηριακή εξέταση που δίνει πληροφορίες για 3 κύριους τύπους κυττάρων στο αίμα: λευκά, ερυθρά και αιμοπετάλια.
Πώς γράφεται η εξέταση; Συντομογραφίες συνηθέστερων αιματολογικών εξετάσεων