15 τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα

2 ΛΕΠΤΑ

Η χρόνια δυσκοιλιότητα αναπτύσσεται διεξοδικά σε άλλο άρθρο του peptiko.gr. Στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά σε 15 τροφές που προκαλούν ή επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα. Σε γενικές γραμμές, οι τροφές αυτές περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών και μικρή ποσότητα φυτικών ινών με συνέπεια να επιβραδύνεται η πέψη, να μειώνεται η κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και να υπάρχει χαμηλό υπόλειμμα δηλαδή μικρός όγκος κοπράνων.

 1. Γάλα. Το γάλα περιέχει λιπαρά που επιβραδύνουν την πέψη. Επίσης περιέχει β-καζεΐνη και λακτόζη που οδηγούν σε παραγωγή αερίων και επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.
 2. Κόκκινο κρέας. Η συστηματική κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε συνδυασμό με μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών επιβραδύνει την πέψη. Το κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες που διασπώνται (πέπτονται) δύσκολα από τον οργανισμό μας.
 3. Τυρί. Όπως και το γάλα, το τυρί περιέχει πολλά λιπαρά που επιβραδύνουν την πέψη. Επίσης περιέχει β-καζεΐνη και λακτόζη που οδηγούν σε παραγωγή αερίων και επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.
 4. Μπανάνα. Οι μπανάνες (ειδικά οι πράσινες, άγουρες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου που επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα
 5. Καφές. Εάν καταναλώνετε καφέ σε καθημερινή βάση και ταυτόχρονα πάσχετε από χρόνια δυσκοιλιότητα, ίσως θα πρέπει να τον ελαττώσετε ή να τον κόψετε. Η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση και οδηγεί σε δυσκοιλιότητα αρκετούς ανθρώπους.
 6. Τηγανητά φαγητά. Τα τηγανητά φαγητά είναι πλούσια σε λιπαρά και επιβραδύνουν την πέψη. Επίσης συνήθως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
 7. Ψωμί. Το ψωμί περιέχει γλουτένη και οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσανεξία γλουτένης (κοιλιοκάκη) πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Επίσης το λευκό ψωμί περιέχει μικρή ποσότητα φυτικών ινών (μόλις μισό γραμμάριο φυτικών ινών περιέχεται σε μία φέτα λευκού ψωμιού).
 8. Ζάχαρη. Τα γλυκά (όπως κέικ, μάφινς, κουλουράκια, μπισκότα) περιέχουν πολλά λιπαρά και λίγες φυτικές ίνες.
 9. Αβγά. Τα αβγά δεν περιέχουν φυτικές ίνες, ενώ αντίθετα είναι πλούσια σε λιπαρά επιβραδύνοντας την πέψη.
 10. Σοκολάτα. Η σοκολάτα προκαλεί δυσκοιλιότητα με 2 τρόπους: α) περιέχει πολλά λιπαρά που επιβραδύνουν την πέψη και β) περιέχει καφεΐνη που προκαλεί αφυδάτωση.
 11. Ρύζι. Το λευκό ρύζι (λαπάς) χρησιμοποιείται για τη διακοπή της διάρροιας, ενώ επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα σε όσους ήδη πάσχουν από δυσκοιλιότητα.
 12. Φαστ φουντ (σουβλάκια, τηγανητές πατάτες, γύρος, πίτσα, χάμπουργκερ κλπ). Τα φαγητά αυτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών που επιβραδύνουν την πέψη. Επίσης περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες, αν και τελευταία γίνονται της μόδας οι πίτσες με λαχανικά (vegetarian).
 13. Πατατάκια. Τα πατατάκια (chips) περιέχουν πολλά λιπαρά και καθόλου φυτικές ίνες με συνέπεια να επιβραδύνουν την πέψη και να επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.
 14. Κατεψυγμένα προμαγειρευμένα φαγητά. Ο τρόπος παρασκευής και κατάψυξης των έτοιμων αυτών φαγητών οδηγεί σε απομάκρυνση των φυτικών ινών που πιθανόν να περιείχαν αρχικώς. Επίσης περιέχουν συντηρητικά, λιπαρά και αλάτι που επιβραδύνουν την πέψη και επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.
 15. Μήλα. Τα μήλα χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση τόσο της διάρροιας όσο και της δυσκοιλιότητας. Τα ωμά μήλα όταν τρώγονται με τη φλούδα βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, ενώ τα βραστά ή ψητά μήλα χωρίς τη φλούδα βοηθούν στη διάρροια. Ο βρασμός των μήλων μαλακώνει την κυτταρίνη και αυξάνει τον όγκο των κοπράνων.

Δείτε ακόμη:

Μαρμελάδα Tamarine (ταμαρίν) για δυσκοιλιότητα

Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιουνίου 2024, 12:45

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΘΡΟΥ