Νόστιμες συνταγές χωρίς γλουτένη από τις κ. Βέφα και † Αλεξία Αλεξιάδου – Καλαμποκόπιτα Μετσόβου

1 ΛΕΠΤΑ

Γράφουν για το peptiko οι σεφ κ. Βέφα και † Αλεξία Αλεξιάδου

Τηλέφωνα Realfood: 210-2856057

b9_502.jpg

Σε κάθε τεύχος του Realfood, που κυκλοφορεί κάθε μήνα στα περίπτερα, βρίσκετε πάντα φαγητά και γλυκά πρωτότυπα, νόστιμα και παραδοσιακά χωρίς γλουτένη.

Αγαπητοί φίλοι, κατά καιρούς μου έχετε ζητήσει συνταγές για ψωμί / κέικ / μπισκότα χωρίς γλουτένη. Πειραματίστηκα, αρχικά με μια έρευνα αγοράς για να διαπιστώσω ποια είναι τα πιο εφικτά και οικονομικά προϊόντα που θα μπορούσαν να δώσουν το ζητούμενο αποτέλεσμα στις συνταγές που θα δοκίμαζα. Έκανα πολλές δοκιμές και διάβασα αρκετά για το σοβαρό αυτό θέμα, πριν αποφασίσω να σας παρουσιάσω τις πρώτες συνταγές που βγήκαν από την κουζίνα μου. Ελπίζω να σας ικανοποιήσουν και υπόσχομαι σύντομα να έχω κι άλλες συνταγές στη στήλη αυτή για εσάς!

Καλαμποκόπιτα Μετσόβου

Μερίδες 20 Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα Χρόνος ψησίματος 1 ώρα

  • 2 κούπες καλαμποκάλευρο
  • 4 κούπες γάλα
  • 1 ½ κούπας κασέρι τριμμένο
  • 1 ½ κούπας τυρί φέτα τριμμένο
  • 1 κούπα ζεματισμένο και καλά στραγγισμένο σπανάκι (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλάκι σόδα διαλυμένη σε 2 κουταλιές γάλα
  • 6 αυγά χωρισμένα
  • 1 κουταλάκι κρεμόριο ή 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Ανακατέψτε το καλαμποκάλευρο με το νερό και το γάλα μέσα σε μια κατσαρόλα και βάλτε την επάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς βράστε το μίγμα, ώσπου να πήξει. Όταν πήξει, κατεβάστε το από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το βούτυρο, τα τριμμένα τυριά, το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και τη σόδα. Χτυπήστε ελαφρά τα κροκάδια, ρίξτε κι ανακατέψτε τα μέσα στο υπόλοιπο μίγμα. Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα με το κρεμόριο να πήξουν. Αν χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, ρίξτε το λίγο-λίγο ενώ χτυπιούνται τα ασπράδια. Ανακατέψτε τα ελαφρά μέσα στο υπόλοιπο μίγμα προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν. Αδειάστε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί με διάμετρο 35 εκ. και ψήστε την πίτα στους 175°C 1 ώρα περίπου. Στο Μέτσοβο την ψήνουν στη γάστρα. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τη να σταθεί 10’ και σερβίρετέ την.


Σουφλέ με μήλα
Ροδάκινα στο φούρνο με κρούστα τριμμένα μακαρούνς
Κέικ αμυγδάλου με ασπράδια
Καζάν ντιμπί (καζάν ντιπί)

Εύκολο Τυρόψωμο (χωρίς γλουτένη)

Αμυγδαλωτά (εργολάβοι, μισοφέγγαρα)

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου 2024, 23:54

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΘΡΟΥ