Πόσες θερμίδες είναι ένα κιλό;

2 ΛΕΠΤΑ

Πόσες θερμίδες είναι ένα κιλό;

Οι θερμίδες είναι μέτρο ενέργειας. Όταν μιλάμε για το ενεργειακό περιεχόμενο της τροφής ή την ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός, συχνά χρησιμοποιούμε τη μονάδα «θερμίδα». Στο πλαίσιο της διατροφής και της διαχείρισης βάρους, μια θερμίδα είναι στην πραγματικότητα μια χιλιοθερμίδα (kcal), αλλά συνήθως αναφέρεται ως θερμίδα.

Για να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ των θερμίδων και του σωματικού βάρους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την έννοια της ενεργειακής ισορροπίας. Το ενεργειακό ισοζύγιο αναφέρεται στην ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται μέσω της τροφής και των θερμίδων που δαπανά ο οργανισμός.

Για να διατηρήσει το τρέχον βάρος του, ένα άτομο χρειάζεται να διατηρεί ενεργειακή ισορροπία, όπου οι θερμίδες που καταναλώνονται από τα τρόφιμα είναι ίσες με τις θερμίδες που δαπανά ο οργανισμός. Εάν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσες ξοδεύει, θα έχει πλεόνασμα θερμίδων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, εάν ένα άτομο καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από όσες ξοδεύει, θα έχει έλλειμμα θερμίδων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Περίπου 7.700 θερμίδες αναφέρονται συχνά ως η κατά προσέγγιση ενέργεια που απαιτείται για να πάρετε ή να χάσετε ένα κιλό σωματικού βάρους. Αυτός ο αριθμός βασίζεται στην υπόθεση ότι ένα κιλό σωματικού βάρους αποτελείται από περίπου 7.700 θερμίδες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πρόχειρη εκτίμηση και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Το ενεργειακό περιεχόμενο διαφορετικών ιστών στο σώμα μπορεί να ποικίλλει. Για παράδειγμα, ο λιπώδης ιστός έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τον άπαχο μυϊκό ιστό. Επομένως, όταν τα άτομα χάνουν βάρος, δεν θα είναι απαραίτητα όλα με τη μορφή λίπους. Παράγοντες όπως ο μεταβολισμός ενός ατόμου, η σύσταση του σώματος και οι συγκεκριμένοι τύποι ιστών που αποκτώνται ή χάνονται μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των θερμίδων που απαιτούνται για να πάρει ή να χάσει ένα κιλό σωματικού βάρους.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η απώλεια ή η αύξηση βάρους επηρεάζεται από παράγοντες πέρα από την απλή πρόσληψη και δαπάνη θερμίδων. Άλλοι παράγοντες, όπως γενετικοί και ορμονικοί, μπορούν να παίξουν ρόλο στην ικανότητα ενός ατόμου να χάσει ή να βάλει βάρος.

Συμπερασματικά, ενώ συχνά αναφέρεται ότι απαιτούνται περίπου 7.700 θερμίδες για να βάλετε ή να χάσετε ένα κιλό σωματικού βάρους, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό είναι μια προσέγγιση και υπάρχουν μεμονωμένες διακυμάνσεις. Η παρακολούθηση της πρόσληψης και της δαπάνης θερμίδων μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους, αλλά είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τη συνολική υγεία, τη σύσταση του σώματος και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στο βάρος ενός ατόμου.

Υπολογίστε το δείκτη μάζας σώματος χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο του peptiko.gr εδώ.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2023, 21:58

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού