Νόστιμες συνταγές χωρίς γλουτένη από τις κ. Βέφα και † Αλεξία Αλεξιάδου – Καλαμποκόπιτα Μετσόβου
1 ΛΕΠΤΑ
Νόστιμες συνταγές χωρίς γλουτένη από τις κ. Βέφα και † Αλεξία Αλεξιάδου – Καλαμποκόπιτα Μετσόβου
1 ΛΕΠΤΑ
Γράφουν για το peptiko οι σεφ κ. Βέφα και † Αλεξία Αλεξιάδου
Τηλέφωνα Realfood: 210-2856057
Σε κάθε τεύχος του Realfood, που κυκλοφορεί κάθε μήνα στα περίπτερα, βρίσκετε πάντα φαγητά και γλυκά πρωτότυπα, νόστιμα και παραδοσιακά χωρίς γλουτένη.
Αγαπητοί φίλοι, κατά καιρούς μου έχετε ζητήσει συνταγές για ψωμί / κέικ / μπισκότα χωρίς γλουτένη. Πειραματίστηκα, αρχικά με μια έρευνα αγοράς για να διαπιστώσω ποια είναι τα πιο εφικτά και οικονομικά προϊόντα που θα μπορούσαν να δώσουν το ζητούμενο αποτέλεσμα στις συνταγές που θα δοκίμαζα. Έκανα πολλές δοκιμές και διάβασα αρκετά για το σοβαρό αυτό θέμα, πριν αποφασίσω να σας παρουσιάσω τις πρώτες συνταγές που βγήκαν από την κουζίνα μου. Ελπίζω να σας ικανοποιήσουν και υπόσχομαι σύντομα να έχω κι άλλες συνταγές στη στήλη αυτή για εσάς!
1 κούπα ζεματισμένο και καλά στραγγισμένο σπανάκι (προαιρετικά)
1/2 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι σόδα διαλυμένη σε 2 κουταλιές γάλα
6 αυγά χωρισμένα
1 κουταλάκι κρεμόριο ή 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Ανακατέψτε το καλαμποκάλευρο με το νερό και το γάλα μέσα σε μια κατσαρόλα και βάλτε την επάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς βράστε το μίγμα, ώσπου να πήξει. Όταν πήξει, κατεβάστε το από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το βούτυρο, τα τριμμένα τυριά, το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και τη σόδα. Χτυπήστε ελαφρά τα κροκάδια, ρίξτε κι ανακατέψτε τα μέσα στο υπόλοιπο μίγμα. Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα με το κρεμόριο να πήξουν. Αν χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, ρίξτε το λίγο-λίγο ενώ χτυπιούνται τα ασπράδια. Ανακατέψτε τα ελαφρά μέσα στο υπόλοιπο μίγμα προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν. Αδειάστε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί με διάμετρο 35 εκ. και ψήστε την πίτα στους 175°C 1 ώρα περίπου. Στο Μέτσοβο την ψήνουν στη γάστρα. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τη να σταθεί 10’ και σερβίρετέ την.