Μπορώ να πιω νερό ή καφέ πριν την εξέταση αίματος;

1 ΛΕΠΤΑ

Μπορώ να πιω νερό πριν την εξέταση αίματος;

Ναι, μπορείτε να πιείτε νερό πριν την εξέταση αίματος. Γενικά συνιστάται να πίνετε νερό και να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι πριν δώσετε αίμα, καθώς αυτό μπορεί να διευκολύνει τον υγειονομικό να βρει φλέβα και να συλλέξει το δείγμα αίματος. Η αφυδάτωση μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό κατάλληλης φλέβας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο επώδυνη ή δύσκολη αιμοληψία.

Μπορώ να πιω καφέ πριν την εξέταση αίματος;

Είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων με καφεΐνη πριν την εξέταση αίματος. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα συγκεκριμένων εξετάσεων, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης. Εάν κάνετε μια εξέταση αίματος που απαιτεί νηστεία, συνήθως συνιστάται να αποφεύγετε τον καφέ, καθώς και άλλα ποτά ή τρόφιμα, για την καθορισμένη περίοδο νηστείας, συνήθως 8-12 ώρες πριν από την εξέταση.

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση και μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένες μεταβολικές παραμέτρους, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι καλύτερο να πίνετε μόνο νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας για να έχετε τα πιο αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα για εξετάσεις όπως η γλυκόζη νηστείας στο αίμα ή τα προφίλ λιπιδίων.

Δείτε ακόμη:

Τι ώρα πρέπει να κάνω εξετάσεις αίματος;

Τελευταία ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου 2023, 22:29

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού