Μέλι και ευερέθιστο έντερο

2 ΛΕΠΤΑ

Μέλι και ευερέθιστο έντερο

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια. Η ακριβής αιτία του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων. Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το ευερέθιστο έντερο, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων διατροφικών αλλαγών, φαρμακευτικής αγωγής και τεχνικών μείωσης του στρες.

Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τα διάφορα οφέλη του στην υγεία. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ του μελιού και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και τι λέει η τρέχουσα έρευνα για τα πιθανά οφέλη του.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι το μέλι βοηθάει στο ευερέθιστο έντερο;

Σύμφωνα με μια Ινδική μελέτη σε ζώα του 2008 (Prakash et al.), το μέλι Manuka μείωσε τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα των αρουραίων. Θα μπορούσε επομένως να υποθέσει κάποιος ότι το μέλι Manuka θα ήταν χρήσιμο στη θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου.

Ωστόσο, το μέλι περιέχει πολλή φρουκτόζη. Η φρουκτόζη ανήκει στην κατηγορία των συστατικών FODMAP και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Οι ζυμώσιμοι ολιγο-, δι-, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAPs) είναι μια ομάδα υδατανθράκων που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και αντ’ αυτού ζυμώνονται από τα βακτήρια στο παχύ έντερο προκαλώντας την παραγωγή αερίων και πόνου.

Η φρουκτόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης, ο οποίος είναι το “Μ” στο FODMAP. Δεδομένου ότι το μέλι ανήκει στην κατηγορία των τροφών με FODMAP, το μέλι δεν είναι ανεκτό σε κάποιους από τους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο και συνεπώς δεν πρέπει να καταναλώνεται. Δείτε στο άρθρο του peptiko.gr τι ρόλο παίζει η δίαιτα πλούσια σε FODMAP στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Εν ολίγοις, το μέλι είναι μια αμφιλεγόμενη τροφή στο ευερέθιστο έντερο. Δεν θα πρότεινα να καταναλώνετε καθόλου μέλι ως μέρος της δίαιτας για το ευερέθιστο έντερο έως ότου τα συμπτώματά σας από το ευερέθιστο έντερο τεθούν υπό έλεγχο.

Είναι καλό να τρώτε μέλι εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Όταν ξεκινάτε μια δίαιτα για ευερέθιστο έντερο, το μέλι δεν βοηθάει στον έλεγχο των συμπτωμάτων επειδή ανήκει στις τροφές με FODMAP. Μόλις ακολουθήσετε τη δίαιτα για το ευερέθιστο έντερο για μερικές εβδομάδες και εφόσον ελεγχθούν τα συμπτώματα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο εισαγωγής μικρών ποσοτήτων μελιού στη διατροφή σας.

Μήπως βοηθάει το μέλι Manuka στο ευερέθιστο έντερο;

Το ενεργό συστατικό του μελιού Manuka είναι η μεθυλγλυοξάλη. Μελέτες δείχνουν ότι η μεθυλγλυοξάλη είναι μεν αντιβακτηριδιακή, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πονοκέφαλο και ίσως ακόμη και κατάθλιψη. Σε άρθρο του 2014 αναφέρεται ότι η μεθυλγλυοξάλη μπορεί να προκαλέσει ευερέθιστο έντερο (Zhang S, et al.). Εν ολίγοις, δεν συνιστάται ούτε η κατανάλωση μελιού Manuka εάν έχετε συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.

Συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο σας εάν έχετε συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Κλείστε ένα ραντεβού στο ιατρείο για να γίνει ένας λεπτομερής έλεγχος και ενημέρωση και μην τηλεφωνείτε σε γιατρούς που δεν σας έχουν εξετάσει για να σας δώσουν οδηγίες χωρίς να γνωρίζουν το ιστορικό σας.

Βιβλιογραφία

  1. Prakash A, Medhi B, et al. Effect of different doses of Manuka honey in experimentally induced inflammatory bowel disease in rats. Phytother Res 2008;22:1511-9.
  2. Zhang S, Jiao T, et al. Methylglyoxal induces systemic symptoms of irritable bowel syndrome. PLoS One 2014;9:e105307.
Τελευταία ενημέρωση: 5 Μαΐου 2023, 08:40

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού