Μαρμελάδα: Θερμίδες ανά 1 κουταλάκι του γλυκού

2 ΛΕΠΤΑ

Μαρμελάδα: Θερμίδες ανά 1 κουταλάκι του γλυκού

Η μαρμελάδα, ένα δημοφιλές άλειμμα από φρούτα, απολαμβάνεται παγκοσμίως για την ξεχωριστή γλυκιά και ξινή της γεύση. Η μαρμελάδα συνήθως παρασκευάζεται από φρούτα όπως κεράσια, φράουλες, πορτοκάλια, μήλα, σύκα, δαμάσκηνα κ.ά. Η μαρμελάδα περιέχει ψιλοκομμένη φλούδα φρούτων, προσθέτοντας μια μοναδική υφή. Η μαρμελάδα περιέχει θερμίδες που πρέπει να γνωρίζουν όσοι προσέχουν την διατροφική τους πρόσληψη.

Μαρμελάδα: Περιεκτικότητα σε θερμίδες ανά 1 κουταλάκι του γλυκού

Ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα ζυγίζει περίπου 15 γραμμάρια. Κατά μέσο όρο, αυτή η ποσότητα περιέχει περίπου 20 θερμίδες. Αυτές οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων. Η περιεκτικότητα της μαρμελάδας σε θερμίδες μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη μάρκα και τη συγκεκριμένη συνταγή που χρησιμοποιείται. Η σπιτική μαρμελάδα μπορεί να έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε θερμίδες σε σύγκριση με τις μαρμελάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο λόγω διαφορών στη συγκέντρωση ζάχαρης και στην περιεκτικότητα φρούτων.

Μαρμελάδα: Θρεπτικά συστατικά

Εκτός από τις θερμίδες, ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα συνήθως περιέχει:

  • Υδατάνθρακες: Περίπου 5 γραμμάρια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σάκχαρα.
  • Φυτικές Ίνες: Ελάχιστη ποσότητα, συνήθως λιγότερο από 1 γραμμάριο.
  • Λίπος: Σχεδόν αμελητέο, συνήθως λιγότερο από 0,1 γραμμάρια.
  • Πρωτεΐνη: Επίσης ελάχιστη, συνήθως λιγότερο από 0,1 γραμμάρια.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη, η μαρμελάδα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά από όσους είναι διαβητικοί ή επιθυμούν να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης.

Ενώ η μαρμελάδα μπορεί να προσθέσει γεύση στα γεύματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, φθορά των δοντιών και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να απολαμβάνετε τη μαρμελάδα σε μικρές ποσότητες, ιδιαίτερα για άτομα που ακολουθούν δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες.

Ενσωμάτωση της μαρμελάδας σε ισορροπημένη δίαιτα

Παρά την περιεκτικότητά της σε ζάχαρη, η μαρμελάδα μπορεί ακόμα να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής όταν χρησιμοποιείται με φειδώ. Μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του ψωμιού ολικής άλεσης, του γιαουρτιού ή να χρησιμοποιηθεί ως γλάσο για κρέατα και λαχανικά. Επιλέγοντας μαρμελάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σπιτικές εκδοχές με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί επίσης να είναι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Μαρμελάδα: Συμπεράσματα

Η κατανόηση της θερμιδικής περιεκτικότητας της μαρμελάδας βοηθά στη λήψη ενημερωμένων διατροφικών αποφάσεων. Ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα περιέχει περίπου 20 θερμίδες, κυρίως από σάκχαρα. Η κατανάλωση της μαρμελάδας με μέτρο είναι το κλειδί για να απολαμβάνετε αυτό το νόστιμο άλειμμα φρούτων διατηρώντας παράλληλα μια υγιεινή διατροφή.

Δείτε ακόμη:

Μαρμελάδα Tamarine (ταμαρίν) για δυσκοιλιότητα: Οδηγίες

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2024, 23:10

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού