LDH – Γαλακτική αφυδρογονάση: Τι είναι και πότε αυξάνει

3 ΛΕΠΤΑ

LDH – γαλακτική αφυδρογονάση: Τι είναι;

Η LDH ή γαλακτική αφυδρογονάση είναι ένα ένζυμο που ανευρίσκεται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων πολλών ιστών, κυρίως στο μυοκάρδιο, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, το ήπαρ και τους μυς. Η LDH ή γαλακτική αφυδρογονάση είναι ο καταλύτης που συμβάλλει στην μετατροπή του γαλακτικού οξέος σε πυροσταφυλικό οξύ στον κύκλο της γλυκολύσεως στα κύτταρα των παραπάνω οργάνων. Με τον τρόπο αυτό παράγεται ενέργεια στον οργανισμό μας.

Συνεπώς κάθε φορά που υπάρχει καταστροφή κυττάρων στην καρδιά, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, το συκώτι και τους μυς, αυτή συνοδεύεται από αύξηση της LDH – γαλακτικής αφυδρογονάσης. Επομένως η αύξηση των επιπέδων της LDH δεν είναι ειδικός δείκτης που θέτει την διάγνωση κάποιας συγκεκριμένης νόσου, απλά δείχνει ότι υπάρχει αυξημένη καταστροφή κυττάρων σε κάποιο σημείο του σώματός μας.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της LDH – γαλακτικής αφυδρογονάσης;

Η LDH – γαλακτική αφυδρογονάση έχει φυσιολογικές τιμές που κυμαίνονται από εργαστήριο σε εργαστήριο. Όταν θα σας δοθούν τα αποτελέσματα, θα πρέπει να συνοδεύονται από τις φυσιολογικές τιμές του εργαστηρίου στο οποίο έγινε η εξέταση. Συνήθως οι φυσιολογικές τιμές της LDH – γαλακτικής αφυδρογονάσης κυμαίνονται από 140-280 U/L.

Θα πρέπει να ανησυχήσω αν έχω αυξημένα επίπεδα LDH – γαλακτικής αφυδρογονάσης;

Τα αυξημένα επίπεδα LDH – γαλακτικής αφυδρογονάσης υποδηλώνουν κάποιου είδους καταστροφής ιστού. Η LDH έχει 5 είδη ισοενζύμων:

  1. LDH-1: ανευρίσκεται στην καρδιά και στα ερυθρά αιμοσφαίρια
  2. LDH-2: ανευρίσκεται στα λευκά αιμοσφαίρια. Επίσης υπάρχει και στην καρδιά και στα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά σε μικρότερη ποσότητα από ό,τι η LDH-1.
  3. LDH-3: ανευρίσκεται στους πνεύμονες
  4. LDH-4: ανευρίσκεται στα λευκά αιμοσφαίρια, στους νεφρούς, στο πάγκρεας, στους λεμφαδένες και στον πλακούντα
  5. LDH-5: ανευρίσκεται στο ήπαρ και στους σκελετικούς μυς

Εάν ανευρεθούν αυξημένα περισσότερα από 1 ισοένζυμα της LDH – γαλακτικής αφυδρογονάσης, αυτό μπορεί να υποδηλώνει καταστροφή κυττάρων σε περισσότερες από μία εστίες. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με πνευμονία μπορεί να έχει και έμφραγμα του μυοκαρδίου, οπότε θα ανευρεθούν αυξημένα τα ισοένζυμα LDH-1 και LDH-3.

Μια τεράστια αύξηση της LDH – γαλακτικής αφυδρογονάσης σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή νόσος ή ανεπάρκεια πολλών οργάνων (πολυοργανική ανεπάρκεια).

Επηρεάζουν την LDH τα φάρμακα που παίρνω;

Υπάρχουν φάρμακα που αυξάνουν την τιμή της LDH. Τα φάρμακα αυτά δεν θα πρέπει να διακοπούν για να μετρηθούν τα επίπεδα της LDH, αλλά θα πρέπει να τα αναφέρετε στον γιατρό σας ώστε να γνωρίζει ότι λαμβάνετε φάρμακα που πιθανόν ευύνονται για την αύξηση της LDH.

Κάποια από τα φάρμακα που αυξάνουν την LDH είναι τα ακόλουθα:

Aναισθητικά, υδροχλωρική χλωροπρομαζίνη, κλοφιβράτη, κωδεΐνη, δικουμαρόλη, αιθυλική αλκοόλη (αλκοόλ), φλοξουριδίνη, φθορίδια, ιμιπραμίνη, ανθρακικό λίθιο, λοραζεπάμη, μεπεριδίνη, μεθοτρεξάτη, τρυγική μετοπρολόλη, μιθραμυκίνη, μορφίνη και άλλα αναλγητικά ναρκωτικά, νιασίνη, νιφεδιπίνη, νιτροφουραντοΐνη, υδροχλωρική προκαϊναμίδη, προποξυφαίνιο, προπρανολόλη, κινιδίνη, σουλφοναμίδες, θυρεοειδικές ορμόνες.

LDH – γαλακτική αφυδρογονάση: Πότε αυξάνει;

Εάν η LDH – γαλακτική αφυδρογονάση είναι αυξημένη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποια από τις παρακάτω παθήσεις:

Αλκοολισμός, αναιμία (αιμολυτική, μεγαλοβλαστική, κακοήθης, λόγω έλλειψης φυλλικού οξέος), ανοξία, εγκαύματα (ηλεκτρικά, θερμικά), καρκίνος, καρδιομυοπάθεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κίρρωση ήπατος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (έμφραγμα του μυοκαρδίου), σπασμοί, τρομώδες παραλήρημα, αρρυθμία (κοιλιακή), καρκίνος ήπατος, ηπατίτιδα (οξεία, τοξική), υποθυρεοειδισμός, λοιμώδης μονοπυρήνωση, ενδοκαρδιακές προσθετικές βαλβίδες, αποφρακτικός ίκτερος, γαλακτική οξέωση, λευχαιμία (κοκκιοκυτταρική, οξεία), λέμφωμα, ελονοσία, λοιμώδης μονοπυρήνωση, μυϊκή δυστροφία, έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυξοίδημα, νεφρεκτομή, νεφρίτιδα, νεφρωσικό σύνδρομο, ωοθηκικό δυσγερμίνωμα, πόνος (μυών και των οστών), περιτονίτιδα, φαιοχρωμοκύττωμα, πνευμονία από Pneumocystis carinii, πολυμυοσίτιδα, πνευμονική εμβολή, πνευμονικό έμφρακτο, νεφρικό έμφρακτο, νεφρική λοίμωξη, νεφρική κακοήθεια, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σοκ, νέκρωση των σκελετικών μυών, σπληνομεγαλία, στεατόρροια, σύνδρομο τοξικού σοκ, τραύμα, καρκίνος, ελκώδης κολίτιδα.

Τα επίπεδα της LDH έχουν προγνωστική αξία για το λέμφωμα non‐Hodgkin (καρκίνος στους λεμφαδένες) και συνήθως χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ανταπόκρισης των ασθενών στην θεραπεία και την παρακολούθηση της υποτροπής του λεμφώματος non-Hodgkin.

Σε ασθενείς με καρκίνο (συνήθως όρχεως, ωοθηκών, λέμφωμα, λευχαιμία, μελάνωμα και νευροβλάστωμα), η σημαντική αύξηση της LDH πιθανόν να υποδηλώνει μεταστάσεις στον πνεύμονα και στο ήπαρ και έχει κακή προγνωστική αξία.

Χρειάζεται να είμαι νηστικός για να μετρήσω την LDH – γαλακτική αφυδρογονάση;

Όχι, δεν χρειάζεται να είστε νηστικός για να δώσετε λίγο αίμα προκειμένου να μετρήσετε τα επίπεδα της ολικής LDH – γαλακτικής αφυδρογονάσης ή των ισοενζύμων αυτής.

Μπορεί τα αυξημένα επίπεδα LDH – γαλακτικής αφυδρογονάσης να υποδηλώνουν κάτι «αθώο»;

Η αυξημένη LDH – γαλακτική αφυδρογονάση μπορεί να είναι «πλασματική» όταν έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση για 3-5 ώρες τις προηγούμενες ημέρες (γυμναστήριο, χειρωνακτική εργασία) ή όταν η αιμοληψία έγινε με μεγάλη δυσκολία ή όταν το δείγμα δεν φυλάχθηκε σε καλές συνθήκες μέχρι να μετρηθεί στο εργαστήριο. Στις παραπάνω περιπτώσεις συνιστάται η επανάληψη της εξέτασης έπειτα από κάποιες ημέρες ανάπαυσης.

Τελευταία ενημέρωση: 8 Απριλίου 2024, 09:38

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού