Ηπατίτιδα Β

3 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι η ηπατίτιδα Β;

Ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση φλεγμονωδών κυττάρων στο συκώτι. Εάν η φλεγμονή διαρκεί για λιγότερο από 6 μήνες θεωρείται οξεία ηπατίτιδα, ενώ εάν επιμένει για πάνω από 6 μήνες σημαίνει ότι έχει γίνει χρόνια ηπατίτιδα. Η ηπατίτιδα Β οφείλεται σε DNA ιό που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σωματικά υγρά ή από την κοινή χρήση βελονών. Επίσης μεταδίδεται και από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού. Περίπου 1 στους 20 ανθρώπους που θα προσβληθούν από ηπατίτιδα Β θα μεταπέσει σε χρόνια ηπατίτιδα Β. Η χρόνια ηπατίτιδα Β δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη του ήπατος που λέγεται κίρρωση του ήπατος και καρκίνο του ήπατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Β;

Η ηπατίτιδα Β δυνατόν να συνοδεύεται από άτυπα συμπτώματα ή να είναι εντελώς ασυμπτωματική. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ίκτερος (κίτρινο χρώμα δέρματος και επιπεφυκότων)
  • Γριππώδης συνδρομή (γρίππη)
  • Ανορεξία
  • Αδυναμία και καταβολή

Πώς γίνεται η διάγνωση της ηπατίτιδας Β;

Η διάγνωση της ηπατίτιδας Β γίνεται με τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις, βιοψία ήπατος, και απεικονιστικές εξετάσεις.

Οι αιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν βιοχημικό έλεγχο, ηπατικά ένζυμα, ιολογικό έλεγχο, αντισώματα και μέτρηση του DNA του ιού της ηπατίτιδας Β.

Στην Εικόνα παρακάτω φαίνεται πότε ακριβώς ανεβαίνουν οι δείκτες της ηπατίτιδας Β, ανάλογα με την φάση επώασης, την οξεία και τη χρόνια φάση της νόσου.

Timeline for Chronic Hepatitis B Virus Infection.jpg

Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει υπέρηχο ήπατος κάθε 6 μήνες ώστε να απεικονισθεί τυχόν ύπαρξη καρκίνου του ήπατος.

Η βιοψία ήπατος απαιτείται για τον έλεγχο της ίνωσης και της κίρρωσης του ήπατος, εφόσον τα κλινικά, εργαστηριακά και ακτινολογικά ευρήματα θέτουν την υποψία κίρρωσης του ήπατος.

Ποιες είναι οι κυριότερες αιματολογικές εξετάσεις του ήπατος στην ηπατίτιδα και τι ελέγχουν;

ΔείκτηςΤι ελέγχει
Τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT)Καταστροφή ηπατοκυττάρων
LDH (γαλακτική δεϋδρογονάση)Καταστροφή ηπατοκυττάρων
ΧολερυθρίνηΧολόσταση
Αλκαλική φωσφατάσηΧολόσταση
γ-GTΧολόσταση
Χρόνος προθρομβίνης (PT)Συνθετική ικανότητα ήπατος
ΛευκωματίνηΣυνθετική ικανότητα ήπατος
α-φετοπρωτεΐνη (α1-εμβρυϊκή σφαιρίνη)Καρκινικός δείκτης ήπατος
HBsAg (αυστραλιανό αντιγόνο)Ηπατίτιδα Β
anti-HBs (αντισώματα ηπατίτιδας Β)Εμβολιαστική κάλυψη για ηπατίτιδα Β
HBV DNAΠαρουσία DNA ιού ηπατίτιδας Β στο αίμα
anti-HCVΗπατίτιδα C
HCV RNAΠαρουσία RNA ιού ηπατίτιδας C στο αίμα

Υπάρχει τρόπος πρόληψης της ηπατίτιδας Β;

Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β περιλαμβάνει 3 δόσεις εμβολίου με ανασυνδυασμένο DNA του ιού (όχι ολόκληρο τον ιό) και επιτυγχάνει ανοσία στο 95% των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων που ολοκληρώνουν και τις 3 δόσεις. Αντίθετα οι ενήλικες άνω των 40 ετών που ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό δεν αναπτύσσουν αντισώματα σε ικανοποιητικό βαθμό.

Πώς θεραπεύεται η χρόνια ηπατίτιδα Β;

Έναρξη θεραπείας με αντι-ιικά φάρμακαΈνδειξη για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής έχουν όσοι ασθενείς έχουν αυξημένο HBV DNA [>20.000 IU/mL για HBeAg(+) και >2.000 IU/mL για HBeAg(-)] συν αυξημένη ALT (SGPT) [ή 2xULN] και/ή σημαντική νόσο στη βιοψία ήπατος.Διακοπή ή τροποποίηση/αλλαγή αντι-ιικής θεραπείας– HBeAg(+): Ορομετατροπή HBeAg και αρνητικοποίηση HBV DNA– HBeAg(-): Μακροχρόνια θεραπεία (δεν διακόπτουμε την αγωγή)- Ανεπαρκής ιολογική ανταπόκριση (>2.000 IU/mL) την 24η εβδομάδα- Ανάπτυξη αντοχής στο χορηγούμενο αντι-ιικό φάρμακο

Η θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας Β περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα που καταπολεμούν τον ιό. Ο γαστρεντερολόγος θα επιλέξει το κατάλληλο φάρμακο για εσάς ανάλογα με τα συμπτώματά σας.
  • Μεταμόσχευση ήπατος (σε σοβαρές περιπτώσεις)
  • Υπερηχογράφημα ήπατος κάθε 6 μήνες για έλεγχο πιθανής ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος

Έχω χρόνια ηπατίτιδα Β. Μπορώ να κάνω κάτι για να προστατέψω το συκώτι μου;

Ναι. Μπορείτε να:

  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Εμβολιασθείτε για ηπατίτιδα Α και άλλες παθήσεις όπως γρίππη και πνευμονία
  • Ρωτήσετε τον γαστρεντερολόγο σας πριν πάρετε άλλα φάρμακα που μπορεί να κάνουν ζημιά στο συκώτι

Μπορώ να μείνω έγκυος εάν έχω χρόνια ηπατίτιδα Β;

Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γαστρεντερολόγο σας. Όταν γεννήσετε, το μωρό θα πρέπει να κάνει μια ειδική ένεση αμέσως μόλις γεννηθεί που θα το προστατέψει από τη λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β. Θα χρειαστεί να λάβετε θεραπεία με ένα φάρμακο για αρκετές εβδομάδες πριν γεννήσετε. Επίσης, το μωρό σας θα πρέπει να εμβολιασθεί όταν γίνει 1 ή 2 μηνών με επανάληψη στους 6 μήνες. Το μωρό σας θα πρέπει να ελεγχθεί για ηπατίτιδα Β μεταξύ του 9ου και του 18ου μήνα της ηλικίας.

Πώς θα είναι η ζωή μου με την ηπατίτιδα Β;

Θα ζείτε μια φυσιολογική ζωή ΧΩΡΙΣ να διατρέχετε κίνδυνο να μεταδώσετε τη νόσο στους ανθρώπους που είναι δίπλα σας μέσω της αγκαλιάς, του φιλιού, των πιάτων και των κουζινικών, του βήχα και του φταρνίσματος, καθώς και του θηλασμού.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2024, 19:33

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού