Κύστη στο συκώτι: Διάγνωση και θεραπεία

4 ΛΕΠΤΑ

Απλή κύστη στο συκώτι: Διάγνωση, αντιμετώπιση ασθενών, θεραπεία και διατροφή

Οι απλές κύστεις ήπατος είναι καλοήθεις, γεμάτες με υγρό σχηματισμοί στο ήπαρ που δεν επικοινωνούν με το ενδοηπατικό χοληφόρο δέντρο. Οι απλές κύστεις στο συκώτι έχουν ποικίλο μέγεθος, είναι ασυμπτωματικές και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων ή αυτοψιών. Αν και είναι σχετικά συχνές, επηρεάζοντας περίπου το 1% του πληθυσμού, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των κύστεων αυξάνεται σε μέγεθος αρκετά ώστε να προκαλέσει συμπτώματα ή επιπλοκές. Ακολουθεί ανάλυση των απλών ηπατικών κύστεων, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής εικόνας, της διάγνωσης και της διαχείρισής τους.

Τι είναι η απλή κύστη στο συκώτι;

Η απλή κύστη στο συκώτι είναι κυστική βλάβη γεμάτη με διαυγές υγρό. Οι απλές ηπατικές κύστεις συνήθως είναι μονήρεις (με μία κοιλότητα) και διαθέτουν λεπτά, δυσδιάκριτα τοιχώματα. Οι απλές ηπατικές κύστεις εντοπίζονται συχνότερα στον δεξιό λοβό του ήπατος και είναι σημαντικά πιο συχνές στις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών. Η αναλογία εμφάνισης στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες είναι περίπου 1,5:1 για τις ασυμπτωματικές κύστεις, αλλά αυξάνεται σε 9:1 για τις συμπτωματικές ή επιπλεγμένες κύστεις.

Απλή κύστη στο συκώτι: Κλινική εικόνα

Οι περισσότερες απλές κύστεις ήπατος είναι ασυμπτωματικές και δεν απαιτούν θεραπεία. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά σχετίζονται κυρίως με το μέγεθος της κύστης. Οι συμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν:

Οι μεγάλες κύστεις μπορεί να συμπιέσουν τον γειτονικό ηπατικό ιστό, οδηγώντας σε ατροφία του πάσχοντος ηπατικού λοβού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκύψουν επιπλοκές, όπως αυτόματη αιμορραγία, βακτηριακή λοίμωξη, συστροφή μίσχου κυστικής βλάβης, ρήξη ή απόφραξη των χοληφόρων. Αυτές οι επιπλοκές είναι πιο συχνές σε μεγάλες κύστεις.

Απλή κύστη στο συκώτι: Διάγνωση

Η ακριβής διάγνωση είναι απαραίτητη για τη διαφοροποίηση των απλών κύστεων ήπατος από άλλες κυστικές βλάβες, όπως οι βλεννώδεις κυστικοί όγκοι, οι εχινοκοκκικές κύστεις, τα ηπατικά αποστήματα ή οι νεκρωτικοί όγκοι. Οι συχνότερες απεικονιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι:

  • Υπερηχογράφημα: Το υπέρηχο είναι η αρχική εξέταση εκλογής για τη διάγνωση των απλών κύστεων. Οι απλές κύστεις εμφανίζονται ως ανηχοϊκές (γεμάτες με υγρό), μονήρεις (με ενιαία κοιλότητα) δομές με δυσδιάκριτα τοιχώματα και οπίσθια ακουστική ενίσχυση.
  • Αξονική Τομογραφία (CT): Στην αξονική τομογραφία, η απλή κύστη εμφανίζεται ως καλά περιγεγραμμένη αλλοίωση με πυκνότητα ύδατος, η οποία δεν εμφανίζει ενίσχυση μετά από χορήγηση σκιαγραφικού.
  • Μαγνητική Τομογραφία (MRI): Η μαγνητική τομογραφία αναδεικνύει μια καλά οριοθετημένη βλάβη με χαμηλή ένταση σήματος στις Τ1 ακολουθίες και υψηλή ένταση στις Τ2 ακολουθίες, χωρίς ενίσχυση μετά τη χορήγηση γαδολινίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί παρακέντηση της κύστης για ανάλυση του υγρού. Το υγρό είναι συνήθως στείρο και κυτταρολογικά αρνητικό, με διαυγές αχυρόχρωμο έως καστανό χρώμα. Αυξημένα επίπεδα καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου (CEA) στο υγρό μπορεί να υποδηλώνουν βλεννώδη κυστικό όγκο, αλλά δεν αποτελούν διαγνωστικό κριτήριο.

Απλή κύστη στο συκώτι: Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση των απλών κύστεων ήπατος περιλαμβάνει:

  • Βλεννώδεις κυστικούς όγκους (με ή χωρίς κακοήθη εξαλλαγή)
  • Ηπατικά αποστήματα
  • Νεκρωτικούς κακοήθεις όγκους
  • Αιμαγγειώματα
  • Αμαρτώματα
  • Εχινοκοκκικές κύστεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κλινική εικόνα και τα απεικονιστικά ευρήματα αρκούν για να γίνει η διάκριση από αυτές τις βλάβες.

Απλή κύστη στο συκώτι: Αντιμετώπιση

Ασυμπτωματικοί ασθενείς

Η πλειοψηφία των ασυμπτωματικών απλών κύστεων δεν απαιτεί θεραπεία. Δεδομένου ότι δεν έχουν κακοήθη δυναμική και παραμένουν σταθερές σε μέγεθος, δεν είναι απαραίτητη η τακτική απεικονιστική παρακολούθηση για κύστεις που ανευρίσκονται τυχαία.

Συμπτωματικοί ασθενείς

Για ασθενείς με συμπτώματα ή επιπλοκές, μπορεί να απαιτείται θεραπεία. Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματα σχετίζονται άμεσα με την κύστη, καθώς άλλες παθήσεις (π.χ., χολολιθίαση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Διαδερμική παρακέντηση: Απομάκρυνση του υγρού της κύστης, συχνά με έγχυση σκληρυντικών ουσιών (π.χ., αλκοόλη, υδροχλωρική μινοκυκλίνη) για την αποφυγή υποτροπής. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής και δεν προτιμάται ευρέως.

  • Χειρουργική αντιμετώπιση:

    • Ευρεία εκτομή τοιχώματος (Unroofing): Αφαίρεση του τοιχώματος της κύστης, με χαμηλό ποσοστό υποτροπής.
    • Λαπαροσκοπική εκτομή τοιχώματος: Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, ασφαλής και αποτελεσματική, με ποσοστά υποτροπής 0–14,3%. Αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για προσβάσιμες κύστεις.
    • Ηπατεκτομή: Επιφυλάσσεται για δύσκολα προσβάσιμες κύστεις ή σε περιπτώσεις υποψίας κακοήθειας.

Οι επιπλοκές των χειρουργικών επεμβάσεων είναι σπάνιες αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη τραύματος, διαρροή χολής ή υποφρενικό (υποδιαφραγμάτιο) αιμάτωμα.

Κύστη στο συκώτι: Διατροφή

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η διατροφή παίζει κάποιο ρόλο στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των απλών ηπατικών κύστεων. Οι απλές κύστεις ήπατος θεωρούνται γενικά συγγενείς (παρούσες από τη γέννηση) ή αναπτυξιακής προέλευσης, και ο σχηματισμός τους δεν σχετίζεται με τη διατροφή ή παράγοντες τρόπου ζωής. Ωστόσο, η μια γενικότερη υγιεινή διατροφή και ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία του ήπατος και να συμβάλει στην πρόληψη επιπλοκών που σχετίζονται με τη λειτουργία του ήπατος.

Απλές κύστεις ήπατος: Συμπέρασμα

Οι απλές κύστεις ήπατος είναι συχνές, καλοήθεις βλάβες που συχνά ανευρίσκονται τυχαία. Αν και η πλειονότητα δεν απαιτεί θεραπεία, οι συμπτωματικές ή επιπλεγμένες κύστεις μπορεί να χρειάζονται παρέμβαση. Η ακριβής διάγνωση μέσω απεικονιστικών μεθόδων είναι απαραίτητη για τη διαφοροποίησή τους από άλλες κυστικές βλάβες του ήπατος. Η θεραπεία περιλαμβάνει από διαδερμική παρακέντηση έως χειρουργικές επεμβάσεις, με τη λαπαροσκοπική εκτομή τοιχώματος να αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή για συμπτωματικές κύστεις.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου 2025, 19:38

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού