Κολονοσκόπηση στην Θεσσαλονίκη

4 ΛΕΠΤΑ

Η κολονοσκόπηση είναι μια απαραίτητη εξέταση για τη διάγνωση και τη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων του πεπτικού, και εκτελείται με ακρίβεια και φροντίδα στη Θεσσαλονίκη από τον Δρ. Χρήστο Ζαβό, ειδικό γαστρεντερολόγο και ηπατολόγο με μετεκπαίδευση στην Ολλανδία έπειτα από λήψη υποτροφίας από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία. Η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τον πλέον σύγχρονο ενδοσκοπικό εξοπλισμό της Olympus, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας απεικόνιση και ακριβή διάγνωση.

Κολονοσκόπηση: Ενδείξεις

Οι κύριες ενδείξεις για κολονοσκόπηση περιλαμβάνουν:

 1. Πρόληψη και Έλεγχος Καρκίνου του Παχέος Εντέρου:
  • Η κολονοσκόπηση είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ενήλικες άνω των 50 ετών, ή νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, συνιστάται να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση για τον εντοπισμό και την αφαίρεση πολυπόδων, οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
 2. Αιμορραγία από το Ορθό ή το Παχύ Έντερο:
  • Η παρουσία αίματος στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό απαιτεί την διενέργεια κολονοσκόπησης για τον εντοπισμό της αιτίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πολύποδες, όγκους, εκκολπώματα ή αιμορροΐδες.
 3. Αλλαγές στις Συνήθειες του Εντέρου:
  • Επίμονη διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αλλαγές στη μορφή των κοπράνων μπορεί να είναι ενδείξεις για κολονοσκόπηση, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές αιτίες όπως φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή καρκίνος.
 4. Ανεξήγητος Πόνος στην Κοιλιά:
  • Η κολονοσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αιτιών ανεξήγητου κοιλιακού πόνου, όπως φλεγμονή, ή απόφραξη του εντέρου.
 5. Ανεξήγητη Αναιμία:
  • Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκληθεί από χρόνια αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα. Η κολονοσκόπηση μπορεί να εντοπίσει την αιτία της αιμορραγίας και να επιτρέψει την κατάλληλη θεραπεία.
 6. Παρακολούθηση Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου:
  • Η κολονοσκόπηση χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της κατάστασης ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, και για την εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.
 7. Αξιολόγηση Παθολογικών Ευρημάτων που Εντοπίστηκαν με Άλλες Εξετάσεις:
  • Η κολονοσκόπηση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση παθολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή εξετάσεις κοπράνων.

Ανώδυνη Κολονοσκόπηση με Βαθιά Καταστολή

Ένα σημαντικό θέμα για πολλούς ασθενείς που υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση είναι ο φόβος του πόνου και της δυσφορίας. Ωστόσο, στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται υπό βαθιά καταστολή με προποφόλη και μιδαζολάμη. Αυτά τα κατασταλτικά παρέχουν μια εντελώς ανώδυνη εμπειρία, επιτρέποντας στους ασθενείς να υποβληθούν στη διαδικασία χωρίς άγχος ή πόνο. Η χορήγηση αυτών των φαρμάκων παρακολουθείται προσεκτικά για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η άνεση του ασθενούς καθ’ όλη τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.

Σύγχρονος Ενδοσκοπικός Εξοπλισμός

Η Βιοκλινική Θεσσαλονίκης είναι εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα ενδοσκόπια της Olympus, μιας ηγετικής εταιρείας στον τομέα της ενδοσκόπησης. Αυτός ο προηγμένος εξοπλισμός παρέχει εξαιρετική απεικόνιση του παχέος εντέρου, επιτρέποντας στον Δρ. Ζαβό να ανιχνεύσει ακόμη και τις μικρότερες βλάβες. Η υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση που προσφέρει το ενδοσκόπιο της Olympus μεγιστοποιεί την ακρίβεια της διάγνωσης και παρέχει ένα βέλτιστο αποτέλεσμα στην ενδοσκόπηση.

Αυστηρά Πρωτόκολλα Αποστείρωσης

Η ασφάλεια των ασθενών είναι η ύψιστη προτεραιότητα στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης. Τα ενδοσκόπια που χρησιμοποιούνται στις κολονοσκοπήσεις αποστειρώνονται ακολουθώντας τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου μόλυνσης. Αυτή η αυστηρή διαδικασία αποστείρωσης εξασφαλίζει ότι κάθε όργανο είναι πλήρως καθαρισμένο και απολυμασμένο, διατηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και φροντίδας των ασθενών.

Ευέλικτο Πρόγραμμα Ραντεβού Κολονοσκόπησης

Η κολονοσκόπηση είναι διαθέσιμη τις καθημερινές από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ., παρέχοντας ευελιξία στους ασθενείς για να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους με την άνεσή τους. Ο Δρ. Ζαβός και η ομάδα του εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών και εξασφαλίζουν μια ομαλή και αποτελεσματική διαδικασία από την αρχή έως το τέλος.

Τι περιλαμβάνει η Κολονοσκόπηση

 1. Προετοιμασία: Οι ασθενείς λαμβάνουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να προετοιμαστούν για την κολονοσκόπηση. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια ειδική δίαιτα και τη χρήση διαλύματος καθαρισμού του εντέρου για να εξασφαλιστεί ότι το παχύ έντερο είναι καθαρό για βέλτιστη απεικόνιση.
 2. Καταστολή: Την ημέρα της διαδικασίας, οι ασθενείς προσέρχονται νηστικοί και λαμβάνουν βαθιά καταστολή με προποφόλη και μιδαζολάμη, χορηγούμενη από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Αυτή η καταστολή εξασφαλίζει μια ανώδυνη και άνετη εμπειρία.
 3. Διαδικασία: Ο Δρ. Ζαβός εισάγει το ενδοσκόπιο, έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα εξοπλισμένο με κάμερα, στο ορθό και το προωθεί μέσω του παχέος εντέρου έως το τυφλό και τον τελικό ειλεό. Οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας που καταγράφονται από το ενδοσκόπιο της Olympus εμφανίζονται σε μια οθόνη, επιτρέποντας λεπτομερή εξέταση του βλεννογόνου του εντέρου.
 4. Ανίχνευση και Θεραπεία: Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο Δρ. Ζαβός αναζητά ανωμαλίες όπως πολύποδες, όγκους ή φλεγμονές. Εάν χρειάζεται, λαμβάνονται βιοψίες και οι πολύποδες αφαιρούνται στον ίδιο χρόνο.
 5. Ανάκαμψη: Μετά την κολονοσκόπηση, οι ασθενείς παρακολουθούνται μέχρι να περάσει η επίδραση της καταστολής. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια ημέρα, αλλά συνιστάται να έχουν κάποιον να τους συνοδεύσει λόγω των συνεχιζόμενων επιδράσεων της καταστολής.
 6. Παρακολούθηση: Ο Δρ. Ζαβός συζητά τα αποτελέσματα με τον ασθενή και παρέχει συστάσεις για οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία ή παρακολούθηση, εάν χρειάζεται.

Για όσους αναζητούν εξειδικευμένη φροντίδα και μια ανώδυνη εμπειρία κολονοσκόπησης στη Θεσσαλονίκη, συνιστάται να επικοινωνήσουν με τον Δρ. Χρήστο Ζαβό. Οι ασθενείς μπορούν να στείλουν μήνυμα στη Φόρμα Επικοινωνίας του peptiko.gr, να καλέσουν στους αριθμούς: (+30)-6976596988 και (+30)-2311283833, ή να στείλουν email στο czavos@ymail.com. Ο Δρ. Ζαβός προσφέρει δια ζώσης συνεδρίες στο ιδιωτικό του ιατρείο στην Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2024, 23:10

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού