Προετοιμασία για κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση) με X-PREP

Τι θα πρέπει να ενημερώσω τον γαστρεντερολόγο μου πριν καθορίσει το ραντεβού μου για κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση);

Παρακαλώ ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας για τις παρακάτω ερωτήσεις πριν από το ραντεβού σας για κολοσκόπησηκολονοσκόπηση):

  • Λαμβάνετε τα ακόλουθα φάρμακα: Sintrom (Σιντρόμ), plavix, ticlopidine, ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
  • Έχετε αλλεργίες σε φάρμακα;
  • Έχετε πρόβλημα καρδιάς, νεφρών ή πνευμόνων;
  • Έχετε μεταλλική προσθετική βαλβίδα καρδιάς ή μεταλλική άρθρωση;
  • Είστε ανοσοκατασταλμένος;
  • Σας έχει χορηγηθεί στο παρελθόν αντιβίωση πριν από μία οδοντιατρική ή χειρουργική πράξη;
  • Είστε έγκυος;

Τι θα κάνω πέντε (5) ημέρες πριν;

Πέντε ημέρες πριν την κολοσκόπησηκολονοσκόπηση) μην πάρετε:

  1. σκευάσματα που περιέχουν φυτικές ίνες
  2. σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο
  3. ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τι θα κάνω τρεις (3) ημέρες πριν;

Τρεις ημέρες πριν την κολοσκόπησηκολονοσκόπηση) κάντε δίαιτα χαμηλή σε φυτικό υπόλειμμα (όχι όσπρια, χόρτα, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Τι θα κάνω μία (1) ημέρα πριν;

Μία ημέρα πριν την κολοσκόπησηκολονοσκόπηση) επιτρέπεται μόνο υδρική δίαιτα (καφές, τσάι, νερό, χυμός μήλου ή σταφυλιού, ζωμός, χαμομήλι, αναψυκτικά όπως σόδα). Μία ημέρα πριν την κολονοσκόπηση θα λάβετε την προετοιμασία με καθαρτικά.

Προετοιμασία με καθαρτικά (X-PREP)

Στο βίντεο στην αρχή της σελίδας, ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός εξηγεί αναλυτικά ποιο καθαρτικό θα επιλέξετε πριν από την κολονοσκόπηση και πώς θα το λάβετε. Τι να κάνετε σε περίπτωση ναυτίας ή εμετού για να πάρετε σωστά την προετοιμασία και πώς θα ελέγξετε την επιτυχία του καθαρισμού του εντέρου. Επισημαίνεται ότι ο τρόπος προετοιμασίας με X-PREP θα γίνει μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον ειδικό γαστρεντερολόγο που θα κάνει την κολονοσκόπηση και δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή στην προετοιμασία (καθαρισμό) του εντέρου. Ένα (1) φιαλίδιο με σιρόπι X-PREP (10 mg/5 mL fl x 75 mL).

Λαμβάνετε όλο το περιεχόμενο του φιαλιδίου αδιάλυτο στις 12 η ώρα το μεσημέρι. Ακολούθως, πιείτε όσο νερό μπορείτε σταδιακά έως τις 8 η ώρα το βράδυ. Θα πρέπει να έχετε πιει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό.

Στο τέλος της προετοιμασίας η κένωση θα πρέπει να είναι καθαρή και διαυγής (όχι κίτρινη). Εάν διαπιστώσετε ότι στο τέλος της προετοιμασίας οι κενώσεις σας δεν είναι ακόμη καθαρές, επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας για να λάβετε οδηγίες.

Πότε αντενδείκνυται το X-PREP;

Πριν λάβετε το X-PREP ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας εάν έχετε ένα από τα παρακάτω:

Τι θα κάνω την ημέρα της εξέτασης;

Την ημέρα της κολοσκόπησηςκολονοσκόπησης) δεν θα λάβετε τίποτα από το στόμα μετά τις 8 η ώρα το πρωί. Η λήψη φαρμάκων επιτρέπεται με μικρή ποσότητα νερού.

Τι να έχω μαζί μου;

Παρακαλώ θυμηθείτε να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας με το ΑΜΚΑ σας ή/και την αστυνομική σας ταυτότητα και να συνοδεύεστε από κάποιο άτομο. Εάν είστε ασφαλισμένος ΕΟΠΥΥ, παρακαλώ ζητήστε από τον γιατρό που σας παραπέμπει να σας εκδώσει το παραπεμπτικό που γράφει: Ενδοσκόπηση παχέος εντέρου, μέχρι το τυφλό (ειλεοτυφλική βαλβίδα), με εύκαμπτο ενδοσκόπιο και λήψη βιοψιών (Κολονοσκόπηση) (95 ευρώ).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορεί να είναι ο ίδιος γιατρός αυτός που εκδίδει το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ με αυτόν που θα κάνει την κολονοσκόπηση. Το παραπεμπτικό έχει ισχύ 3 εβδομάδες από τη στιγμή της έκδοσης μέχρι να γίνει η κολονοσκόπηση.

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαΐου 2020, 16:17