INR: Τι είναι και ποιες τροφές το επηρεάζουν

Τι είναι το INR;

Το INR είναι η συντομογραφία του όρου international normalized ratio ή διεθνές κανονικοποιημένο πηλίκο. Το INR μαζί με τον χρόνο προθρομβίνης (prothrombin time ή PT) είναι οι εξετάσεις που ελέγχουν την πήξη του αίματος και συγκεκριμένα το εξωγενές μονοπάτι που περιλαμβάνει τους παράγοντες I (Ινωδογόνο), ΙΙ (Προθρομβίνη), V (προακελερίνη), VII (προκονβερτίνη), και X (παράγοντας Stuart-Prower).

Το INR υπολογίζεται με βάση τα αποτελέσματα του PT βάσει του τύπου: INR = PT ασθενούς ÷ PT μάρτυρα. Το INR χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως βαρφαρίνη ή Sintrom (ακενοκουμαρόλη).

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του INR;

Στους υγιείς ανθρώπους, το φυσιολογικό INR έχει τιμή 0,8-1,2.

Στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (Sintrom, βαρφαρίνη), το INR θα πρέπει να είναι 2-3 ώστε να θεωρηθεί ότι η αντιπηκτική αγωγή είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή ή από θρομβώσεις στα πόδια ή στους πνεύμονες.

Στους ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια ή κίρρωση του ήπατος, το INR είναι αυξημένο, επειδή το συκώτι δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών.

Τι μπορεί να συμβεί αν το INR είναι υψηλό;

Όσο υψηλότερο είναι το PT ή το INR τόσο μεγαλύτερος χρόνος απαιτείται για να πήξει το αίμα. Όταν το PT ή το INR είναι πολύ υψηλά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας (από τη μύτη, τα ούλα ή εμετός με αίμα).

Πώς μπορώ να μειώσω το INR;

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής περιέχουν βιταμίνη Κ η οποία δρα ως αντίδοτο στα αντιπηκτικά (Sintrom, βαρφαρίνη). Εάν λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη Κ με την διατροφή, είναι δυνατόν να μειώσει τα επίπεδα του INR.

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λαχανίδες, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, παντζάρι, ταράξακο, Ινδική μουστάρδα, σπαράγγια κλπ), το μοσχαρίσιο ή χοιρινό συκώτι και παράγωγα της σόγιας. Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα για κάποιο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Άλλα τρόφιμα που πιθανόν να αλληλεπιδράσουν με την βαρφαρίνη και να επηρεάσουν το INR είναι το μάνγκο, το γκρέιπφρουτ, το κράνμπερι (αν και δεν υπάρχει ομοφωνία), το αβοκάντο, καθώς και το αλκοόλ.

Προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής που πιθανόν περιέχουν βιταμίνη Κ.

Επηρεάζει ο καφές το INR;

Ο καφές περιέχει καφεΐνη που έχει την ικανότητα να αναστείλει τον μεταβολισμό της βαρφαρίνης και να αυξήσει την συγκέντρωσή της στο πλάσμα. Με άλλα λόγια ο καφές μπορεί να αυξήσει το INR και τις αντιπηκτικές ιδιότητες των φαρμάκων. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα που επηρεάζουν το INR θα πρέπει να περιορίσουν τη συχνή κατανάλωση καφέ και τσαγιού (κυρίως να αποφεύγεται το πράσινο τσάι).

Επηρεάζει η σοκολάτα το INR;

Η ασφάλεια της μαύρης σοκολάτας από τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα είναι σχετική. Οι ασθενείς θα πρέπει να μετράνε το INR όταν πρόκειται να αλλάξουν τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (είτε να ξεκινήσουν είτε να σταματήσουν να την τρώνε).

Επηρεάζει το λεμόνι το INR;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το λεμόνι ή το νερό με λεμόνι επηρεάζουν το INR.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Οκτωβρίου 2020, 16:04