Έχει γλουτένη η βρώμη;

1 ΛΕΠΤΑ

Έχει γλουτένη η βρώμη;

Η βρώμη τεχνικά δεν έχει γλουτένη, αλλά μπορεί να επιμολυνθεί με γλουτένη κατά την επεξεργασία. Αυτό συμβαίνει επειδή η βρώμη συχνά καλλιεργείται, συλλέγεται και επεξεργάζεται σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται επίσης σιτάρι, κριθάρι και άλλα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα εμπορικά προϊόντα βρώμης μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες γλουτένης.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη θα πρέπει να επιλέγουν βρώμη που φέρει ετικέτα “χωρίς γλουτένη” ή πιστοποιημένη χωρίς γλουτένη από ανεξάρτητη αρχή. Αυτή η βρώμη καλλιεργείται και επεξεργάζεται σε αποκλειστικές εγκαταστάσεις χωρίς γλουτένη και ελέγχεται ώστε να διασφαλιστεί ότι περιέχει λιγότερο από 20 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) γλουτένης, που είναι το όριο που έχει ορίσει ο FDA για την επισήμανση χωρίς γλουτένη.

Μερικά άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν ακόμη και πιστοποιημένη βρώμη χωρίς γλουτένη, καθώς ορισμένα άτομα μπορεί να είναι ευαίσθητα σε μια πρωτεΐνη της βρώμης που ονομάζεται αβενίνη. Εάν έχετε κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, μιλήστε με έναν γαστρεντερολόγο ή διαιτολόγο για να προσδιορίσετε εάν η βρώμη είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Τελευταία ενημέρωση: 4 Νοεμβρίου 2023, 22:41

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΘΡΟΥ