Αβοκάντο: Παρενέργειες και ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο
Η περιστασιακή κατανάλωση αβοκάντο δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο. Εντούτοις, η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο σε καθημερινή βάση και σε μεγάλη ποσότητα ενδεχομένως να προκαλεί προβλήματα σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων ή ασθενών. Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες παρενέργειες και ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε αβοκάντο.
- Έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν. Το αβοκάντο μειώνει την παραγωγή γάλακτος και καταστρέφει τους γαλακτοφόρους αδένες
- Το αβοκάντο έχει αρκετές θερμίδες και υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε λήψη βάρους. Συνεπώς δεν ενδείκνυται σε ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
- Το αβοκάντο περιέχει 2 ουσίες που λέγονται estragole και anethole, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι (ηπατοτοξικότητα)
- Ασθενείς που λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν θα πρέπει να καταναλώνουν αβοκάντο λόγω αλληλεπίδρασης με αυτά τα φάρμακα
- Ασθενείς με φούσκωμα ή αέρια στην κοιλιά και το στομάχι (προκαλεί διάρροιες και εμέτους)
- Άτομα με αλλεργίες
- Άτομα με αλλεργία στο λάτεξ. Το αβοκάντο αυξάνει τα επίπεδα της IgE ανοσοσφαιρίνης
- Το αβοκάντο, μαζί με την κακή χοληστερίνη, μειώνει και την καλή HDL χοληστερόλη. Εάν ήδη έχετε χαμηλή HDL χοληστερόλη αποφύγετε να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αβοκάντο
- Ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (πχ κουμαρινικά). Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά, αποφύγετε να καταναλώσετε αβοκάντο λόγω αλληλεπίδρασης.
- Σε κάποιους ανθρώπους το αβοκάντο προκαλεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ. κνησμό)
- Το αβοκάντο περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου και δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με υψηλό κάλιο ή νεφρική ανεπάρκεια
Διαβάστε επίσης στο peptiko.gr τη διατροφική αξία και 12 οφέλη του αβοκάντο εδώ.