Αιμαγγείωμα ήπατος

4 ΛΕΠΤΑ

Αιμαγγείωμα ήπατος

Το ηπατικό αιμαγγείωμα είναι ο πιο συχνός καλοήθης όγκος του ήπατος. Το αιμαγγείωμα ήπατος αποτελείται από χώρους γεμάτους αίμα, που επενδύονται από μια μοναδική στρώση επίπεδων ενδοθηλιακών κυττάρων και τροφοδοτούνται από την ηπατική αρτηριακή κυκλοφορία. Τα αιμαγγειώματα του ήπατος συχνά ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων για άλλες παθήσεις. Ενώ τα περισσότερα ηπατικά αιμαγγειώματα είναι ασυμπτωματικά και δεν απαιτούν θεραπεία, η κατανόηση της φύσης τους, των πιθανών επιπλοκών και των επιλογών αντιμετώπισης είναι καθοριστική για τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με αυτή την πάθηση.

Τι είναι τα ηπατικά αιμαγγειώματα;

Τα ηπατικά αιμαγγειώματα είναι αγγειακές δυσπλασίες που μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά σε μέγεθος, από 1 mm έως 50 cm. Τα αιμαγγειώματα του ήπατος συνήθως είναι καλά περιγεγραμμένοι, υπεραγγειούμενοι σχηματισμοί και συναντώνται πιο συχνά σε γυναίκες. Η εμφάνιση των ηπατικών αιμαγγειωμάτων κυμαίνεται από 0,4% έως 7,3% με βάση τα ευρήματα αυτοψιών, και εντοπίζονται στο 0,4%-20% του γενικού πληθυσμού.

Αιμαγγειώματα ήπατος: Τύποι

Τα ηπατικά αιμαγγειώματα ταξινομούνται σε 3 τύπους με βάση τη φύση τους:

  1. Σπηλαιώδη αιμαγγειώματα: Ο πιο συχνός τύπος, χαρακτηρίζεται από μεγάλους χώρους γεμάτους αίμα.
  2. Τριχοειδή αιμαγγειώματα: Αποτελούνται από μικρότερα αιμοφόρα αγγεία.
  3. Σκληρυντικά αιμαγγειώματα: Χαρακτηρίζονται από εκφύλιση και ινωτική αντικατάσταση, που μπορεί μερικές φορές να μοιάζουν με κακοήθεις όγκους.

Παθογένεια: Πώς εξελίσσονται τα ηπατικά αιμαγγειώματα;

Η ακριβής αιτία των ηπατικών αιμαγγειωμάτων δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, πιστεύεται ότι τα αιμαγγειώματα του ήπατος προκύπτουν από αγγειακές δυσπλασίες που μεγαλώνουν λόγω διαστολής των αιμοφόρων αγγείων και όχι λόγω κυτταρικής υπερτροφίας ή υπερπλασίας. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η γενετική προδιάθεση, και η διαταραχή της αγγειογένεσης (δηλ. η δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων) μπορεί να ευθύνονται για την δημιουργία του αιμαγγειώματος ήπατος.

Ρόλος ορμονών

Οι ορμόνες, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα, πιστεύεται ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη των ηπατικών αιμαγγειωμάτων. Τα αιμαγγειώματα του ήπατος παρατηρούνται πιο συχνά σε γυναίκες, και το μέγεθός τους μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την θεραπεία υποκατάστασης ορμονών (HRT) ή με τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Ωστόσο, τα ηπατικά αιμαγγειώματα δεν έχουν υποδοχείς οιστρογόνων ή προγεστερόνης, και οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους οι ορμόνες επηρεάζουν την ανάπτυξή τους παραμένουν ασαφείς.

Αιμαγγείωμα ήπατος: Συμπτώματα

Τα περισσότερα ηπατικά αιμαγγειώματα είναι ασυμπτωματικά και συχνά ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων για άλλες παθήσεις. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, συνήθως σχετίζονται με το μέγεθος του όγκου.

Συνήθη συμπτώματα

  • Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία: Συχνά εντοπίζεται στο δεξιό άνω τεταρτημόριο λόγω διάτασης και φλεγμονής της κάψας του ήπατος (κάψα του Glisson).
  • Κοιλιακή διάταση: Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων αιμαγγειωμάτων (>10 cm).
  • Ναυτία, πρόωρος κορεσμός και μεταγευματικό φούσκωμα: Προκαλούνται από πίεση σε γειτονικές δομές.

Σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές

  • Σύνδρομο Kasabach-Merritt: Μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από θρομβοπενία (χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων), διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (DIC) και συστηματική αιμορραγία. Το σύνδρομο αυτό είναι πιο συχνό σε γιγαντιαία αιμαγγειώματα (>15 cm).
  • Αυτόματη ή τραυματική ρήξη: Αν και σπάνια (κίνδυνος 0,47%), μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εσωτερική αιμορραγία.

Μεγαλώνουν τα ηπατικά αιμαγγειώματα με τον χρόνο;

Η φυσική εξέλιξη των ηπατικών αιμαγγειωμάτων ποικίλλει. Ενώ κάποτε θεωρούνταν ότι παραμένουν σταθερά, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα ηπατικά αιμαγγειώματα μπορεί να μεγαλώσουν με το χρόνο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι γενικά αργοί, με τα μεγαλύτερα αιμαγγειώματα του ήπατος (>5 cm) να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αύξησης σε μέγεθος. Οι νεότεροι ασθενείς (κάτω των 30 ετών) και εκείνοι με αρχικό μέγεθος αγγειώματος 8-10 cm τείνουν να παρουσιάζουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ηπατικά αιμαγγειώματα: Διάγνωση

Τα αιμαγγειώματα του ήπατος συνήθως διαγιγνώσκονται μέσω απεικονιστικών εξετάσεων. Η επιλογή της απεικόνισης εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της βλάβης και το κλινικό πλαίσιο.

Απεικονιστικές μέθοδοι

  1. Υπερηχογράφημα (US): Το υπέρηχο ήπατος είναι συνήθως η πρώτη εξέταση για τον έλεγχο των ηπατικών αιμαγγειωμάτων λόγω της ευρείας διαθεσιμότητάς της. Τα ηπατικά αιμαγγειώματα εμφανίζονται ως καλά περιγεγραμμένες, υπερηχοϊκές μάζες με οπίσθια ακουστική ενίσχυση.
  2. Υπερηχογράφημα με χρήση σκιαγραφικού: Το υπέρηχο με χρήση σκιαγραφικού βελτιώνει την διάγνωση του ηπατικού αιμαγγειώματος δείχνοντας περιφερική οζώδη ενίσχυση στην πρώιμη φάση με κεντροπεταλική πλήρωση σε όψιμες φάσεις.
  3. Αξονική τομογραφία (CT): Δείχνει υποπυκνωτικές μάζες με περιφερική οζώδη ενίσχυση και κεντροπεταλική πλήρωση όταν χρησιμοποιείται σκιαγραφικό.
  4. Μαγνητική τομογραφία (MRI): Θεωρείται η καλύτερη μέθοδος απεικόνισης, με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Τα ηπατικά αιμαγγειώματα εμφανίζονται με σήμα χαμηλής έντασης σε ακολουθίες T1 και σήμα υψηλής έντασης σε ακολουθίες T2.
  5. Αγγειογραφία: Χρησιμοποιείται για άτυπες περιπτώσεις, όπου τα αιμαγγειώματα του ήπατος παρουσιάζουν εμφάνιση “χιονισμένου δέντρου” ή “βαμβακερού μαλλιού” με διάχυτη συγκέντρωση σκιαγραφικού.

Βιοψία ήπατος: Δεν συνιστάται

Η βιοψία ήπατος με βελόνα γενικά δεν συνιστάται λόγω του υψηλού κινδύνου αιμορραγίας και της χαμηλής διαγνωστικής αποτελεσματικότητας.

Αιμαγγείωμα του ήπατος: Αντιμετώπιση

Τα περισσότερα ηπατικά αιμαγγειώματα είναι ασυμπτωματικά και δεν απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Παρακολούθηση

  • Μικρά, ασυμπτωματικά αιμαγγειώματα: Δεν απαιτείται θεραπεία ή παρακολούθηση.
  • Μεγαλύτερα αιμαγγειώματα (>5 cm): Συνιστάται περιοδική απεικόνιση (κάθε 6-12 μήνες) για παρακολούθηση της αύξησης του μεγέθους.

Ενδείξεις θεραπείας

Η θεραπεία προτείνεται για:

  • Συμπτωματικούς ασθενείς
  • Ηπατικά αιμαγγειώματα με γρήγορη αύξηση στο μέγεθος
  • Συμπίεση γειτονικών οργάνων (π.χ. απόφραξη γαστρικής εξόδου, σύνδρομο Budd-Chiari)
  • Επιπλοκές όπως ρήξη ή σύνδρομο Kasabach-Merritt

Χειρουργική θεραπεία

  1. Ηπατεκτομή: Αφαίρεση τμήματος του ήπατος
  2. Εκπυρήνιση του αιμαγγειώματος: Αφαίρεση του αιμαγγειώματος διατηρώντας τον περιβάλλοντα ιστό του ήπατος.
  3. Απολίνωση ηπατικής αρτηρίας: Απολίνωση του κλάδου της ηπατικής αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα το αιμαγγείωμα.
  4. Μεταμόσχευση ήπατος: Αφορά μη χειρουργήσιμα γιγαντιαία αιμαγγειώματα που προκαλούν σοβαρά συμπτώματα ή απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Μη χειρουργικές θεραπείες

  1. Ενδαρτηριακός εμβολισμός: Χρησιμοποιείται για τη μείωση του μεγέθους του αιμαγγειώματος ή τον έλεγχο της αιμορραγίας αποκλείοντας την παροχή αίματος προς το αιμαγγείωμα.
  2. Θερμοπηξία με ραδιοσυχνότητες (RFA): Χρησιμοποιεί θερμότητα για την καταστροφή του αιμαγγειώματος. Η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για μικρότερα αιμαγγειώματα.
  3. Φάρμακα: Φάρμακα κατά του VEGF (π.χ., sorafenib, bevacizumab) και η μετφορμίνη έχουν αναφερθεί ότι μειώνουν το μέγεθος του αιμαγγειώματος σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Ζώντας με αιμαγγείωμα ήπατος

Τα περισσότερα ηπατικά αιμαγγειώματα είναι καλοήθη και ασυμπτωματικά, χωρίς να απαιτούν θεραπεία. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, συνήθως σχετίζονται με το μέγεθος του αιμαγγειώματος και την επίδρασή του σε γειτονικές δομές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προτείνονται διάφορες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή τους, από ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους έως χειρουργική επέμβαση.

Οι ασθενείς με ηπατικά αιμαγγειώματα πρέπει να καθησυχάζονται ότι η κατάσταση είναι γενικά καλοήθης. Μπορεί να συνιστάται τακτική παρακολούθηση για μεγαλύτερα αιμαγγειώματα, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς να απαιτηθεί καμία παρέμβαση. Εάν απαιτηθεί θεραπεία, οι πρόοδοι στις τεχνικές αντιμετώπισης προσφέρουν αποτελεσματική λύση με ελάχιστο κίνδυνο.

Η μελλοντική έρευνα θα συνεχίσει να βελτιώνει την κατανόησή μας για τα ηπατικά αιμαγγειώματα, οδηγώντας σε καλύτερες στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης των ασθενών.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Φεβρουαρίου 2025, 10:04

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού