Βήχας από παλινδρόμηση οξέος: Διάγνωση και θεραπεία

2 ΛΕΠΤΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΦΟΡΤΩΣΗ

Ο χρόνιος βήχας μπορεί να προκληθεί από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) ή παλινδρόμηση οξέος, εκτός από κάποιο κρυολόγημα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) αναφέρεται ως η κύρια αιτία του χρόνιου βήχα. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με χρόνιο βήχα που θεωρείται ότι οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν παρουσιάζουν κλινική παλινδρόμηση κατά τη μέτρηση του pH.

Ενώ η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στον χρόνιο βήχα, είναι πιθανό να είναι μόνο ένας από τους παράγοντες και όχι η κύρια αιτία του ιδιοπαθούς χρόνιου βήχα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλει σε τουλάχιστον 25% των περιπτώσεων χρόνιου βήχα. Ο βήχας από παλινδρόμηση οξέος χαρακτηρίζεται από ξηρό βήχα που επιδεινώνεται τη νύχτα και διαρκεί για πάνω από 8 εβδομάδες.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο χρόνιος βήχας μου σχετίζεται με παλινδρόμηση οξέος ή όχι;

Η διάκριση μεταξύ των διαφόρων αιτίων του βήχα βασίζεται περισσότερο στο πλήρες ιστορικό του ασθενούς και στην κλινική ακρόαση παρά στις απεικονιστικές μεθόδους. Οι ασθενείς με κλασικά συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ) και βήχα τείνουν να εμφανίζουν βήχα που σχετίζεται με ΓΟΠΝ.

Ο βήχας το βράδυ ή μετά τα γεύματα είναι τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με βήχα που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος. Ομοίως, το ιστορικό ενός ασθενούς με ΓΟΠΝ, καούρα ή παλινδρόμηση, καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό της ΓΟΠΝ ως πιθανής αιτίας. Από την άλλη πλευρά, εάν ο ασθενής δεν έχει τυπικά συμπτώματα ΓΟΠΝ, όπως παλινδρόμηση ή ρέψιμο, είναι απίθανο η παλινδρόμηση οξέος να είναι η κύρια αιτία του βήχα.

Μερικά σημεία που υποδηλώνουν ότι ο χρόνιος βήχας μπορεί να οφείλεται σε παλινδρόμηση οξέος περιλαμβάνουν:

  • Βήχας κυρίως τη νύχτα ή μετά τα γεύματα
  • Βήχας κατά την κατάκλιση
  • Επίμονος βήχας που επιμένει ακόμη και όταν απουσιάζουν κοινά αίτια όπως το κάπνισμα ή η λήψη φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων μετατρεπτικού ενζύμου) που μπορεί να προκαλέσουν βήχα ως ανεπιθύμητη ενέργεια
  • Βήχας χωρίς συνοδό άσθμα ή οπισθορρινικές εκκρίσεις ή όταν η ακτινογραφία θώρακα είναι φυσιολογική

Τι μπορώ να κάνω για να διαχειριστώ τον χρόνιο βήχα που σχετίζεται με παλινδρόμηση;

Για να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του βήχα από παλινδρόμηση οξέος, μπορείτε να κάνετε αλλάξετε τον τρόπο ζωής. Είναι σημαντική η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, και η ανασήκωση του κεφαλιού σας όταν ξαπλώνετε ή κοιμάστε (κατά προτίμηση με σφήνα). Όταν τρώτε αργά, να περιμένετε 2-3 ώρες πριν ξαπλώσετε μετά το φαγητό, αποφεύγοντας τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο και αποφεύγοντας τα στενά ρούχα.

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση οξέος, επομένως είναι καλύτερο να αποφεύγετε το αλκοόλ, τη σοκολάτα, το κρεμμύδι, τα λιπαρά τρόφιμα, την καφεΐνη, τη μέντα, τα τηγανητά τρόφιμα, το σκόρδο και τη σάλτσα ντομάτας.

Είναι αποτελεσματική η θεραπεία του χρόνιου βήχα που σχετίζεται με την παλινδρόμηση;

Παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, η αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον χρόνιο βήχα παραμένει αβέβαιη. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή για την παλινδρόμηση έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετική για ένα υποσύνολο ασθενών με χρόνιο βήχα, πολλοί ασθενείς στους οποίους συνταγογραφούνται εμπειρικά φάρμακα για την παλινδρόμηση δεν παρουσιάζουν βελτίωση, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό εάν η θεραπεία του χρόνιου βήχα που σχετίζεται με παλινδρόμηση οξέος είναι αποτελεσματική.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία για τον βήχα που σχετίζεται με την παλινδρόμηση οξέος;

Όταν η αιτία του βήχα σχετίζεται με παλινδρόμηση οξέος, η πιο κοινή θεραπευτική προσέγγιση είναι η χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPIs). Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συνήθως για 3 μήνες 1-2 φορές την ημέρα, ως εμπειρική θεραπεία. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο για την ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιανουαρίου 2024, 22:14

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού