Τεστ αντιγόνου Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στα κόπρανα

1 ΛΕΠΤΑ

Το τεστ αντιγόνου Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori) στα κόπρανα είναι μια αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης του Ελικοβακτηριδίου, εφόσον γίνει με τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής.Ο γαστρεντερολόγος που θα λάβει το ιστορικό σας θα πρέπει να γνωρίζει τι φάρμακα έχετε λάβει τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, διότι ενδεχομένως το αποτέλεσμα του τεστ να επηρεαστεί από τη λήψη φαρμάκων όπως οι πραζόλες και τα αντιβιοτικά.Οι οδηγίες ορθής λήψης του δείγματος κοπράνων έχουν ως εξής:

  1. Κρατήστε το Φιαλίδιο Συλλογής κατακόρυφα έτσι ώστε το θαλασσί πώμα να είναι προς τα πάνω. Ξεβιδώστε το θαλασσί πώμα από το Φιαλίδιο Συλλογής και εξάγετε το Στέλεχος Συλλογής. ΜΗΝ ΧΥΣΕΤΕ ΤΟ ΥΓΡΟ του Φιαλιδίου Συλλογής.
  2. Εισάγετε το Στέλεχος Συλλογής μέσα στο δείγμα κοπράνων σε 3 διαφορετικά σημεία. Συλλέξτε λίγο δείγμα, τόσο ώστε να καλύψετε την άκρη του Στελέχους Συλλογής (50 mg κοπράνων ή το 1/4 ενός μπιζελιού). ΜΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΝΕΤΕ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ. Με μια μπατονέτα απομακρύνετε από το στυλεό την επιπλέον ποσότητα (περίσσεια) δείγματος.
  3. Κρατώντας το Φιαλίδιο Συλλογής σε κατακόρυφη θέση, βιδώστε το Στέλεχος Συλλογής πίσω στο Φιαλίδιο Συλλογής, σφίξτε το θαλασσί πώμα ασφαλώς και ανακινήστε το καλά. Το διαλυτοποιημένο δείγμα είναι τώρα έτοιμο για εξέταση από τον γιατρό.
  4. Το δείγμα μπορεί να αποθηκευθεί στο ψυγείο στους 2-8ºC έως 72 ώρες μετά τη λήψη του.

tube.jpg

Τελευταία ενημέρωση: 8 Αυγούστου 2022, 19:00

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού