10 συμβουλές πρόληψης για σπαστική κολίτιδα

3 ΛΕΠΤΑ

Η σπαστική κολίτιδα ή “σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου” είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στην κοιλιά και προβλήματα στην κινητικότητα του εντέρου. Ορισμένοι ασθενείς έχουν συχνές, υδαρείς κενώσεις (διάρροια). Σε άλλους ασθενείς η σπαστική κολίτιδα εμφανίζεται με μειωμένη κινητικότητα του εντέρου (μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα). Συχνά υπάρχει εναλλαγή μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο του peptiko.gr.

Διαβάστε 10 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τα συμπτώματα από την σπαστική κολίτιδα.

1. Μάθετε πώς να τρώτε σωστά

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική στον έλεγχο των συμπτωμάτων (πόνος, μετεωρισμός ή φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα) της σπαστικής κολίτιδας. Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώτε αλλά και η ποσότητα και συχνότητα των γευμάτων. Καλύτερος έλεγχος των συμπτωμάτων επιτυγχάνεται με την πρόσληψη μικρών, συχνών γευμάτων και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό, το πεπτικό σας σύστημα θα μπει σε μια καλή ρουτίνα και θα αποφεύγετε το φούσκωμα και τις διάρροιες.

Σημαντική είναι η καλή μάσηση και η κατάποση της τροφής με αργό ρυθμό, ώστε να αποφεύγετε να καταπίνετε πολύ αέρα που οδηγεί σε φούσκωμα και μετεωρισμό. Χρειάζεται να πίνετε άφθονο νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως), ώστε τα κόπρανα να μην είναι σκληρά και να διέρχονται εύκολα από το έντερο.

2. Αλλάξτε το ωράριο λήψης γευμάτων

Φάτε το μεγαλύτερο γεύμα σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα και αφήστε για το βράδυ ένα ελαφρύ γεύμα. Επίσης, τα τρόφιμα που είναι πιο δύσκολο να χωνευθούν, όπως ωμά φρούτα και λαχανικά, καλό είναι να καταναλώνονται πριν από τις 16:00.

3. Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα διατροφής

Διάφορα βότανα και συμπληρώματα διατροφής δυνατόν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας. Τα συμπληρώματα ασβεστίου πχ δυνατόν να βοηθούν σε περιπτώσεις διάρροιας, επιβραδύνοντας τις συσπάσεις του εντέρου.

Ο λιναρόσπορος δυνατόν να βοηθήσει στην δυσκοιλιότητα, ενώ η αγκινάρα καταπραΰνει τις ενοχλήσεις του πεπτικού, ειδικά μετά από κατανάλωση λιπαρών τροφών.

Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας συστήσει ειδικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία για την συμπτωματική αντιμετώπιση της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας.

4. Ασκηθείτε

Η φυσική άσκηση ελαττώνει το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα σε ασθενείς με σπαστική κολίτιδα. Ακόμη και 30 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως ζωηρό περπάτημα ή γιόγκα, πέντε φορές την εβδομάδα βοηθάει σημαντικά στα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας.

5. Μινθέλαιο

Το μινθέλαιο προέρχεται από το φυτό μέντα (διασταύρωση watermint και δυόσμου), που ευδοκιμεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές (τσάι, λάδι, βότανα, ή σε κάψουλες), και δυνατόν να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων χαλαρώνοντας τους μυς του εντέρου.

6. Κόψτε το κάπνισμα και περιορίστε το αλκοόλ

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου και επιδεινώνουν την σπαστική κολίτιδα.

7. Προετοιμαστείτε ψυχολογικά πριν από κάθε έξοδο για φαγητό ή ταξίδι

Πολλοί ασθενείς με σπαστική κολίτιδα φοβούνται να βγούνε έξω για φαγητό υπό τον φόβο ότι το άγχος θα πυροδοτήσει ή θα επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Η ψυχολογική προετοιμασία είναι σημαντική. Κατ’ αρχάς, μάθετε πού βρίσκεται η τουαλέτα μόλις φτάσετε στο εστιατόριο, ούτως ώστε να γνωρίζετε πού να κατευθυνθείτε, αν χρειαστεί.

Προσπαθήστε να γνωρίζετε το μενού πριν πάτε ώστε να επιλέξετε τα κατάλληλα τρόφιμα για εσάς. Πολλά εστιατόρια έχουν διαθέσιμο το μενού τους στο διαδίκτυο.

Εάν παρόλα αυτά είστε αγχωμένοι και σίγουροι ότι θα εμφανισθούν συμπτώματα, μπορείτε να λάβετε προληπτικά κάποια φάρμακα πριν βγείτε έξω. Φροντίστε να μην καταναλώσετε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα τροφής.

Αντιστοίχως μπορείτε να προετοιμαστείτε ψυχολογικά πριν φύγετε ταξίδι για διακοπές σε κάποιο μέρος. Φροντίστε να πάτε στο ταξίδι σας με χαλαρή διάθεση, διότι το άγχος δυνατόν να πυροδοτήσει την έξαρση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας.

8. Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι καταπραΰνει τις κράμπες, ανακουφίζει από το φούσκωμα και τον μετεωρισμό, και διεγείρει ένα πλαδαρό (δυσκοίλιο) έντερο.

9. Αναπνέετε αργά

Όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι είναι δυνατόν να καταπίνετε αέρα επιτείνοντας το φούσκωμα και τον μετεωρισμό της σπαστικής κολίτιδας. Μάθετε πώς να ελέγχετε τις αναπνοές σας χρησιμοποιώντας το διάφραγμα. Καθίστε άνετα ώστε να αναπνέετε χαλαρά. Εισπνεύστε αργά μέσω της μύτης μετρώντας ως το 5, κρατήστε για λίγο την αναπνοή σας, και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά μετρώντας πάλι ως το 5.

10. Κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος επιδεινώνουν την σπαστική κολίτιδα. Αντίθετα, ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τα συμπτώματα και μειώνει την ανάγκη πρόσληψης καφέ, η υπερβολική πρόσληψη του οποίου (πάνω από 3 κούπες καφέ) επιδεινώνει τις διάρροιες στην σπαστική κολίτιδα.

Επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας

Για εξατομικευμένη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας, επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας.

References

  1. Kountouras J, Zavos C, et al. Efficacy of trimebutine therapy in patients with gastroesophageal reflux disease and irritable bowel syndrome. Hepatogastroenterology 2002 Jan-Feb;49(43):193-7.
  2. Katsinelos P, Zavos C, et al. Prevalence, bowel habit subtypes and medical care-seeking behaviour of patients with irritable bowel syndrome in Northern Greece. Eur J Gastroenterol Hepatol 2009 Feb;21(2):183-9.
  3. Kountouras J, Zavos C, et al. Irritable bowel syndrome associated with mitral valve prolapse and autonomic and haemostatic abnormalities in children, adolescents and adults with migraine. Acta Neurol Scand 2011 May;123(5):366-7.
Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2024, 09:19

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού