Σαλμονέλα (Σαλμονέλωση): Οδηγός επιβίωσης!

4 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι η σαλμονέλα (σαλμονέλωση);

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί ναυτία, έμετο και οξεία διάρροια / γαστρεντερίτιδα. Μεταδίδεται από τροφές που περιέχουν σαλμονέλα, ή με το άγγιγμα ζώων όπως κοτόπουλα, πάπιες και χελώνες. Η σαλμονέλωση πρόκειται για συνήθη λοίμωξη, συνήθως όχι πολύ σοβαρή. Όμως, σε περίπτωση που το μικρόβιο της σαλμονέλας μπει στην αιματική κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου όπως:

 • Φορείς AIDS, οι οποίοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Καρκινοπαθείς που έλαβαν πρόσφατα χημειοθεραπεία
 • Ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία, στην οποία υπάρχει διαταραχή των ερυθρών αιμοσφαιρίων
 • Μεταμοσχευμένους ασθενείς
 • Ασθενείς που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις κορτιζόνης ή φαρμάκων που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλτικά φάρμακα)
 • Πρόωρα νεογνά
 • Ασθενείς με καρδιοπάθειες ή προσθετικές μεταλλικές αρθρώσεις

Είναι η λοίμωξη από σαλμονέλα μεταδοτική;

Η σαλμονέλωση είναι πράγματι μεταδοτική. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού, συνήθως όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει σωστά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού και επιφανειών. Οι σωστές πρακτικές υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών και του ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτής της λοίμωξης.

Τι συμπτώματα προκαλεί η σαλμονέλα (σαλμονέλωση);

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ 12 έως 72 ωρών μετά την έκθεση στα βακτήρια. Η σαλμονέλα (σαλμονέλωση) προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 4 έως 7 ημέρες και πολλοί ασθενείς αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα, η διάρροια μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτείται νοσηλεία. Τα επίμονα συμπτώματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

Πότε πρέπει να πάρω τηλέφωνο τον γαστρεντερολόγο μου;

Επισκεφθείτε τον γαστρεντερολόγο σας εάν:

 • Έχετε έντονο πόνο στην κοιλιά
 • Δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε
 • Κάνετε εμετό ή κόπρανα με αίμα
 • Έχετε υψηλό πυρετό (πάνω από 38°C)

Πώς γίνεται η διάγνωση της σαλμονέλλας (σαλμονέλλωσης);

Η σαλμονέλα (σαλμονέλωση) διαγιγνώσκεται με καλλιέργεια κοπράνων. Όμως ο γαστρεντερολόγος σας θα σας χορηγήσει αντιβίωση ακόμα και αν δεν έχει βγει το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, διότι μπορεί να καθυστερήσει 2-3 ημέρες.

Ορότυποι σαλμονέλας

Η σαλμονέλα είναι ένα γένος βακτηρίων που χωρίζεται σε πολυάριθμους ορότυπους, καθένας από τους οποίους μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στον άνθρωπο. Τα βακτήρια προκαλούν κυρίως λοιμώξεις γνωστές ως σαλμονέλωση, οι οποίες ποικίλλουν σε βαρύτητα και μπορεί περιστασιακά να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως ο τυφοειδής πυρετός. Οι συνηθέστεροι από τους ορότυπους της σαλμονέλας είναι οι εξής:

 1. Salmonella enteritidis Ένας από τους πιο συνηθισμένους ορότυπους, η Salmonella enteritidis βρίσκεται συνήθως στα αυγά, τα πουλερικά και το κρέας. Η μόλυνση με αυτό το στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία και πυρετό, και είναι μια κύρια αιτία τροφιμογενών νόσων παγκοσμίως.
 2. Salmonella typhimurium Παρόμοια με τη Salmonella enteritidis στα συμπτώματά της, η Salmonella typhimurium σχετίζεται επίσης με τροφιμογενείς επιδημίες. Συχνά μολύνει το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λαχανικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.
 3. Salmonella typhi Αυτός ο ορότυπος προκαλεί τυφοειδή πυρετό, μια πιο σοβαρή και συστηματική ασθένεια που μεταδίδεται από μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Η Salmonella typhi είναι σπάνια στις βιομηχανικές χώρες, αλλά παραμένει σημαντική απειλή για την υγεία στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 4. Salmonella choleraesuis Η Salmonella choleraesuis σχετίζεται κυρίως με τους χοίρους, αλλά μπορεί επίσης να μολύνει τον άνθρωπο, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με άλλες λοιμώξεις από Salmonella. Αυτός ο ορότυπος μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις, όπως η βακτηριαιμία.
 5. Salmonella paratyphi Αυτός ο ορότυπος προκαλεί παρατυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια παρόμοια με τον τυφοειδή πυρετό αλλά γενικά λιγότερο σοβαρή. Η Salmonella paratyphi είναι λιγότερο συχνή από τη Salmonella typhi, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία σε περιοχές με κακή υγιεινή.

Πώς θεραπεύεται η σαλμονέλλα (σαλμονέλλωση);

Η σαλμονέλα (σαλμονέλωση) συνήθως αυτοϊάται και δεν απαιτείται θεραπεία. Όμως, εάν υπάρχουν έντονα συμπτώματα ή εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές, πιθανόν να χρειασθεί ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία στο νοσοκομείο. Η αντιβιοτική θεραπεία από το στόμα διαρκεί από 2 εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.

Ο ρόλος των αντιβιοτικών στη θεραπεία της λοίμωξης από σαλμονέλα

Ενώ η θεραπεία της λοίμωξης από σαλμονέλα συνήθως περιλαμβάνει υποστηρικτική αγωγή, τα αντιβιοτικά προορίζονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν σοβαρές λοιμώξεις, λοιμώξεις που εξαπλώνονται εκτός του εντέρου ή σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Η χρήση αντιβιοτικών στη θεραπεία της σαλμονέλωσης αμφισβητείται μερικές φορές, επειδή μπορεί να παρατείνει την φορεία των βακτηρίων και να συμβάλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Είναι η λοίμωξη από σαλμονέλα θανατηφόρα;

Η λοίμωξη από σαλμονέλα μπορεί να είναι θανατηφόρα, ιδιαίτερα σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας αυξάνεται εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί εκτός του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος ή σε άλλα σημεία του σώματος. Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών εκβάσεων.

Θεραπεύεται η λοίμωξη από σαλμονέλα;

Η σαλμονέλωση είναι θεραπεύσιμη και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς συγκεκριμένες ιατρικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη διαχείριση είναι απαραίτητες για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με σοβαρές περιπτώσεις.

Τι να κάνω για να νιώσω καλύτερα;

Δείτε το σχετικό άρθρο στο peptiko.gr για τις διαιτητικές οδηγίες της οξείας διάρροιας / γαστρεντερίτιδας. Επίσης, χρειάζεται να παραμείνετε στο σπίτι για ανάπαυση και να μην πάτε για μπάνιο σε πισίνα ή δημόσια λουτρά.

Μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση);

Ναι. Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μετάδοσης της σαλμονέλας (σαλμονέλωσης) εάν:

 • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, όταν φυσάτε τη μύτη σας, όταν αγγίζετε ζώα ή όταν πετάτε τα σκουπίδια
 • Μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι
 • Ψήνετε επαρκώς τα φαγητά (ειδικά τα αβγά, τα πουλερικά και τα λοιπά κρέατα, και τα οστρακοειδή)
 • Πλένετε επαρκώς τα φρούτα και τα λαχανικά
 • Δεν πίνετε μη παστεριωμένο γάλα
 • Διατηρείτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας κάτω από 4,4°C και του καταψύκτη κάτω από -18°C
 • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια, τα μαχαίρια και τους πάγκους όταν έρχονται σε επαφή με ωμό φαγητό
Τελευταία ενημέρωση: 2 Μαΐου 2024, 18:41

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού