Ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή

Γράφει ο Δερματολόγος Παναγιώτης Φαχαντίδης

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή (Rosacea) αποτελεί δερματοπάθεια της μέσης και τρίτης ηλικίας που αφορά το πρόσωπο και ιδιαίτερα τις κεντρικές περιοχές του προσώπου (μύτη, ζυγωματικά και φρύδια).

Ποια είναι τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής;

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από έντονο ερύθημα (κοκκινίλα), γενικευμένο στις ανωτέρω περιοχές ή γύρω από φλυκταινίδια τα οποία κάποιες φορές περιέχουν και κορυφή με μικρή ποσότητα πύου και θυμίζουν βλάβες της κοινής ακμής.

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή σε τελικό στάδιο και αν παραμεληθεί προκαλεί παραμορφωτική διόγκωση της μύτης με επίταση των πόρων, γνωστή και ως ρινόφυμα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις και αντίστοιχης εικόνας παραμόρφωση της οφρυικής περιοχής (οφρυόφυμα).

Υπάρχουν παράγοντες που επιδεινώνουν τη νόσο;

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή επιδεινώνεται έντονα με την έστω και μικρή, πολλές φορές έκθεση στο ηλιακό φώς, από την προσέγγιση σε πηγές εκπομπής θερμότητας (πχ φούρνους, θερμάστρες, ηλεκτρικές κουζίνες), από ζεστά λουτρά, από ζεστά ροφήματα και φαγητά, από καυτερά τρόφιμα (πχ πιπέρι, καυτερή πιπεριά) και ενδεχομένως από υπερβολική κατανάλωση καρυκευμάτων, μπαχαρικών και καφέ.

Πού οφείλεται η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή πιστευόταν επί χρόνια ότι οφείλεται κυρίως στην υπερανάπτυξη ενός παρασίτου της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος, που λέγεται δεμόδεκας (Demodex folliculorum), και το οποίο παρασιτεί στους σμηγματογόνους θυλάκους, σε συνδυασμό με μια προδιάθεση για αγγειακή διαταραχή των μικροαγγείων του δέρματος.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών υπάρχει συσχέτιση της δερματικής αυτής κατάστασης με το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενός βακτηρίου γνωστού για την παθογόνο δράση του σε πολλά νοσήματα του πεπτικού συστήματος, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα συμπτωματολογία από το πεπτικό σε όλους τους ασθενείς με ροδόχρου νόσο που είναι θετικοί στο Ελικοβακτηρίδιο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ροδόχρου ακμής; Υπάρχει ειδικό τεστ;

Η επίσκεψη αρχικά στον δερματολόγο για την κλινική διάγνωση της νόσου και έπειτα εξέταση από τον γαστρεντερολόγο για λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού κρίνεται απαραίτητη για όλους τους ασθενείς με ροδόχρου νόσο.

Πώς θεραπεύεται η ροδόχρους ακμή;

Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι θετικός στο Ελικοβακτηρίδιο, ο γαστρεντερολόγος θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία εκρίζωσης του μικροβίου, η οποία σε συνδυασμό με τοπική δερματολογική θεραπεία που θα χορηγήσει ο δερματολόγος θα προσφέρει γρήγορη και πιθανώς μόνιμη ανακούφιση από την νόσο.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαρτίου 2020, 17:20