Προετοιμασία για γαστροσκόπηση

Τι θα πρέπει να ενημερώσω τον γαστρεντερολόγο μου πριν καθορίσει το ραντεβού μου για γαστροσκόπηση;

Παρακαλώ ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας για τις παρακάτω ερωτήσεις πριν από το ραντεβού σας για γαστροσκόπηση:

  • Λαμβάνετε τα ακόλουθα φάρμακα: sintrom, plavix, ticlopidine, ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
  • Έχετε αλλεργίες σε φάρμακα;
  • Έχετε πρόβλημα καρδιάς, νεφρών ή πνευμόνων;
  • Έχετε μεταλλική προσθετική βαλβίδα καρδιάς ή μεταλλική άρθρωση;
  • Είστε ανοσοκατασταλμένος;
  • Σας έχει χορηγηθεί στο παρελθόν αντιβίωση πριν από μία οδοντιατρική ή χειρουργική πράξη;
  • Είστε έγκυος;

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την γαστροσκόπηση;

Ο γαστρεντερολόγος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες προετοιμασίας πριν από τη γαστροσκόπηση. Μην διστάσετε να καλέσετε τον γαστρεντερολόγο σας εάν υπάρχουν ερωτήσεις.

Η προετοιμασία για γαστροσκόπηση περιλαμβάνει νηστεία (τίποτα από το στόμα) οκτώ (8) ώρες πριν από την εξέταση, επειδή χρειάζεται να είναι άδειο το στομάχι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμετού και εισόδου των τροφών και των υγρών του στομάχου στους πνεύμονες (εισρόφηση). Μπορείτε να πιείτε μόνο νερό έως και τρεις (3) ώρες πριν από την εξέταση, όχι όμως τις τελευταίες 3 ώρες πριν την γαστροσκόπηση.

Εάν λαμβάνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γαστρεντερολόγο να σας ενημερώσει αν χρειάζεται να τα σταματήσετε προσωρινά ή να προσαρμόσετε τη δόση τους πριν την γαστροσκόπηση.

Τι να έχω μαζί μου;

Παρακαλώ θυμηθείτε να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας με το ΑΜΚΑ σας ή/και την αστυνομική σας ταυτότητα και να συνοδεύεστε από κάποιο άτομο.

Εάν είστε ασφαλισμένος ΕΟΠΥΥ, παρακαλώ ζητήστε από τον γιατρό που σας παραπέμπει να σας εκδώσει το παραπεμπτικό που γράφει: Ενδοσκόπιση ανωτέρω πεπτικού. Λήψη βιοψιών (77 ευρώ).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορεί να είναι ο ίδιος γιατρός αυτός που εκδίδει το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ με αυτόν που θα κάνει τη γαστροσκόπηση. Το παραπεμπτικό έχει ισχύ 3 εβδομάδες από τη στιγμή της έκδοσης μέχρι να γίνει η γαστροσκόπηση.

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαΐου 2020, 16:15