Πώς βράζουμε ρύζι; Απλή συνταγή για διάρροια

1 ΛΕΠΤΑ

Πώς βράζουμε ρύζι όταν έχουμε διάρροια από γαστρεντερίτιδα;

Εάν έχετε διάρροια από γαστρεντερίτιδα, είναι σημαντικό να τρώτε τροφές που είναι εύπεπτες και δεν θα ενοχλήσουν περαιτέρω το στομάχι σας. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για βραστό ρύζι που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι λευκό ρύζι καρολίνα
  • 2 φλιτζάνια νερό

Η αναλογία ρυζιού/νερού, είναι 1 προς 2. Δηλαδή για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι, απαιτούνται 2 φλιτζάνια νερό.

Οδηγίες:

  1. Ξεπλύνετε καλά το ρύζι καρολίνα με κρύο νερό μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό.
  2. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ανακατεύουμε το ξεπλυμένο ρύζι καρολίνα και το νερό.
  3. Βάζουμε το νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά.
  4. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι.
  5. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για περίπου 18-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κάτσει σκεπασμένη για άλλα 5-10 λεπτά.
  7. Ανακατέψτε το ρύζι καρολίνα με ένα πιρούνι και σερβίρετε.

Αυτή η απλή συνταγή είναι για να παρασκευάσουμε απλό, βρασμένο ρύζι που είναι εύκολο να χωνευτεί και μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει ένα ευαίσθητο στομάχι ή σε περίπτωση διάρροιας από γαστρεντερίτιδα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο αλάτι στο νερό για γεύση αν θέλετε.

Δείτε στο peptiko.gr το άρθρο για τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσετε αν έχετε διάρροια / γαστρεντερίτιδα εδώ.

Δείτε επίσης στο peptiko.gr το άρθρο για συνταγή ριζότο με κοτόπουλο εδώ.

Εάν τα συμπτώματα της διάρροιας ή γαστρεντερίτιδας επιμένουν, καλέστε τον γαστρεντερολόγο για ραντεβού στο ιατρείο.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Απριλίου 2023, 20:02

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού