Πονοκέφαλος: 5 συχνά αίτια και το Ελικοβακτηρίδιο

3 ΛΕΠΤΑ

Γράφει η Νευρολόγος κ. Ζωή Παπαδοπούλου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 6944643336

Πόσα είδη πονοκεφάλου υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορα είδη πονοκέφαλου. Οι 3 συχνότεροι τύποι είναι: η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, και η αθροιστική κεφαλαλγία, που περιγράφονται στον Πίνακα που ακολουθεί. 

ΣύμπτωμαΗμικρανίαΠονοκέφαλος τάσηςΑθροιστική κεφαλαλγία
ΕντόπισηΕντοπίζεται στη μια πλευρά της κεφαλής (ετερόπλευρα) στο 60-70% των περιπτώσεων. Εντοπίζεται και στις δυο πλευρές (αμφοτερόπλευρα) του μετώπου ή σε όλη την κεφαλή στο 30% των περιπτώσεων.Εντοπίζεται και στις δύο πλευρές της κεφαλής (αμφοτερόπλευρα)Εντοπίζεται πάντοτε ετερόπλευρα (στο ένα πλευρό) και συνήθως ξεκινάει γύρω από το μάτι ή στον κρόταφο
ΧαρακτηριστικάΠροοδευτικά επιδεινώνεται με το χρόνο. Σφύζει. Μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας. Επιδεινώνεται από την φυσική ήπια καθημερινή δραστηριότητα.Πίεση ή σφίξιμο με εξάρσεις και υφέσειςΟ πόνος ξεκινάει απότομα και κλιμακώνεται εντός λεπτών. Ο πόνος είναι βαθύς, συνεχής, ανυπόφορος και εκρηκτικός.
Δραστηριότητα ασθενούςΟ ασθενής προτιμάει να μένει σε σκοτεινό και ήσυχο χώροΟ ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ή να χρειάζεται ανάπαυσηΟ ασθενής συνεχίζει τη δραστηριότητά του
Διάρκεια4 ως 72 ώρεςΠοικίλει30 λεπτά έως 3 ώρες
Σχετιζόμενα συμπτώματαΝαυτία, εμετός, φωτοφοβία, φωνοφοβία, αύρα (συνήθως οπτική ή προκαλεί διαταραχές λόγου ή κίνησης)ΚανέναΔάκρυα και κόκκινα μάτια στο ίδιο πλευρό με τον πονοκέφαλο. Βουλωμένη μύτη ή ρινόρροια. Ωχρότητα (χλωμό δέρμα). Εφίδρωση. Σπάνια νευρολογικές διαταραχές. Ευαισθησία στο αλκοόλ.

Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα όταν έχω πονοκέφαλο;

Εάν έχετε πονοκέφαλο, μπορείτε να:

  • Ξαπλώσετε σε δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο (αυτό λειτουργεί καλύτερα στην περίπτωση της ημικρανίας)
  • Λάβετε κάποια μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα (σε περίπτωση που δεν έχετε λάβει κάποιο παυσίπονο στο παρελθόν, καλύτερα να επικοινωνήσετε πρώτα με τον νευρολόγο σας)

Τι μπορώ να κάνω για να μην με πιάσει πονοκέφαλος;

Ορισμένες φορές ο πονοκέφαλος δυνατόν να προκαλείται από ορισμένες τροφές ή δραστηριότητες. Για να μην σας ξαναπιάσει πονοκέφαλος μπορείτε να κρατήσετε ένα «ημερολόγιο πονοκεφάλων», όπου θα καταγράφετε κάθε φορά που έχετε έναν πονοκέφαλο τι φάγατε ή τι κάνατε πιο πριν. Με τον τρόπο αυτό θα ανακαλύψετε αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ή να κάνετε.

Συνήθη αίτια που προκαλούν κεφαλαλγία (πονοκέφαλο) είναι τα εξής:

  • Παράλειψη γευμάτων ή πρόσληψη μικρής ποσότητας τροφής (δίαιτα)
  • Πολύ λίγη ή υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης
  • Υπερβολικός ύπνος ή έλλειψη ύπνου
  • Τροφές, όπως κόκκινο κρασί, ώριμο τυρί και hot dogs
  • Σε γυναίκες είναι συνήθεις οι ημικρανίες λίγο πριν την περίοδό τους
  • Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ενεργός λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενός κοινού βακτηρίου που βρίσκεται στο στομάχι, σχετίζεται ισχυρά με την εμφάνιση και τη σοβαρότητα της ημικρανίας. Η εκρίζωσης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με σχήμα αντιβιοτικών θεραπεύει τους πονοκεφάλους και μειώνει σημαντικά τις ημικρανίες. Επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας που θα σας υποδείξει τον τρόπο ανίχνευσης της λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και την κατάλληλη θεραπεία εκρίζωσης του μικροβίου.

Επικοινωνήστε αμέσως με έναν νευρολόγο εάν:

  • Ο πονοκέφαλός σας έχει αιφνίδια έναρξη, επιδεινώνεται πολύ γρήγορα, και θα τον χαρακτηρίζατε ως “τον χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής σας”
  • Διαπιστώνετε πυρετό ή δυσκαμψία του αυχένα ταυτόχρονα με τον πονοκέφαλό σας
  • Υπάρξει επιληπτική κρίση, σύγχυση, ή λιποθυμία
  • Ο πονοκέφαλός σας άρχισε αμέσως μετά από φυσική άσκηση ή τραυματισμό
  • Δεν είχατε πονοκεφάλους στο παρελθόν, και νιώθετε επίσης αδυναμία, μούδιασμα, ή δυσκολία στην όραση (η ημικρανία και οι πονοκέφαλοι δυνατόν να ευθύνονται για αυτά τα συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον νευρολόγο σας την πρώτη φορά που θα διαπιστώσετε τέτοιου είδους συμπτώματα)
  • Εάν έχετε συχνούς ή πολύ έντονους πονοκεφάλους

Πώς αντιμετωπίζεται ο πονοκέφαλος;

Κυκλοφορούν πολλά συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να καταπραΰνουν τον πόνο των πονοκεφάλων. Υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποτρέπουν την εμφάνιση ή εγκατάσταση των πονοκεφάλων. Εάν έχετε συχνούς πονοκεφάλους, συνιστάται η επίσκεψη σε έναν νευρολόγο που θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Να γνωρίζετε ότι η συχνή χρήση μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων φαρμάκων (αναλγητικά) για μεγάλο χρονικό διάστημα δυνατόν να οδηγήσει στην εκδήλωση συχνότερων πονοκεφάλων στην πορεία.

Reference

  1. Kountouras J, Zavos C, et al. Irritable bowel syndrome associated with mitral valve prolapse and autonomic and haemostatic abnormalities in children, adolescents and adults with migraine. Acta Neurol Scand 2011 May;123(5):366-7.
Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2018, 10:06

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού