Νερό πριν το φαγητό: Βοηθάει να χάσω βάρος;

3 ΛΕΠΤΑ

Συνήθως όλοι στην περίοδο των γιορτών καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού και γλυκών (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πάστες, τσουρέκια κλπ). Αυτό έχει ως συνέπεια να προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από τις απαραίτητες, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση του σωματικού μας βάρους. Αντί λοιπόν να αυξήσουμε τη σωματική μας άσκηση ώστε να κάψουμε τις παραπανίσιες θερμίδες, ή να συγκρατήσουμε τη λαιμαργία μας ώστε να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων, προτιμούμε να εφαρμόσουμε χίλιες δυο εναλλακτικές μεθόδους ώστε να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Ένας αστικός μύθος λέει ότι αν πιω περισσότερο νερό, κυρίως πριν από το φαγητό, θα χάσω βάρος. Η θεωρία λέει ότι το νερό πριν το φαγητό βοηθάει να καταστείλουμε την όρεξη. Είναι όμως αλήθεια ότι η κατανάλωση νερού βοηθάει να χάσουμε βάρος;

Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές στο κέντρο ερεύνης της ανθρώπινης όρεξης στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, αυτό δεν είναι αληθές. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το να καταναλώνουμε νερό πριν το φαγητό καταστέλλει σημαντικά την όρεξη ώστε να χάσουμε βάρος. Ενδεχομένως κάποιοι άνθρωποι στο φιλικό σας περιβάλλον να σας αναφέρουν ότι κατάφεραν να χάσουν βάρος πίνοντας νερό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το να πίνουμε πολύ νερό οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013, η κατανάλωση νερού πριν το γεύμα βοήθησε όσους ήταν παχύσαρκοι και ακολουθούσαν πρόγραμμα δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους να χάσουν βάρος. Εντούτοις, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν αποδεικνύεται ότι η απώλεια βάρους σχετίσθηκε με την κατανάλωση νερού αλλά με το πρόγραμμα δίαιτας που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες.

Στην πραγματικότητα αυτή η θεωρία “μπάζει νερά”, διότι τα υγρά που πίνουμε διέρχονται από τον γαστρεντερικό σωλήνα (στομάχι / έντερο) πάρα πολύ γρήγορα. Αντίθετα, το φαγητό που καταναλώνουμε παραμένει για πολλές ώρες στο στομάχι ώστε να γίνει η πέψη και νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το να καταναλώναμε μόνο υγρά.

Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος ενημερώνονται να μην καταναλώνουν αναψυκτικά και χυμούς, διότι λαμβάνουν πολλές θερμίδες με τη μορφή υγρών τα οποία φεύγουν γρήγορα από το στομάχι, με συνέπεια να νιώθουν σύντομα το αίσθημα της πείνας και άδειο στομάχι.

Μπορείτε να κάνετε το πείραμα να φάτε 4 πορτοκάλια ή να στίψετε 4 πορτοκάλια και να πιείτε τον χυμό τους. Θα διαπιστώσετε ότι αν φάτε 4 πορτοκάλια δεν θα θέλετε να φάτε τίποτε άλλο για αρκετή ώρα. Αντίθετα, αν πιείτε τον χυμό (χωρίς τις ίνες, μόνο το υγρό δηλαδή) θα διαπιστώσετε ότι πολύ σύντομα θα ξαναπεινάτε και θα θέλετε να φάτε κάτι στερεό.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα αναψυκτικά που περιέχουν πολλή ζάχαρη (και άρα πολλές θερμίδες) όπως η κόκα κόλα. Σε όλες τις δίαιτες για χάσιμο βάρους συνιστάται η αποφυγή των αναψυκτικών, διότι σας γεμίζουν με θερμίδες χωρίς να σας κόβουν την πείνα.

Ασφαλώς και το νερό δεν περιέχει θερμίδες, συνεπώς η κατανάλωση νερού δεν θα σας αυξήσει το σωματικό βάρος. Δεν πρόκειται όμως ούτε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος κόβοντας την όρεξή σας.

Εάν πιείτε μισό με 3 λίτρα νερού πριν το φαγητό, θα νιώσετε έναν βραχείας διάρκειας κορεσμό, ίσως εξαιτίας της διάτασης του στομάχου από την ποσότητα νερού που καταναλώσατε. Αλλά πρόκειται για τόσο σύντομης διάρκειας κορεσμό, που δεν θα σας ανακόψει την πείνα.

Επιπλέον, η πείνα είναι ένα εντελώς διαφορετικό αίσθημα από τη δίψα, εδράζεται σε διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου. Συνεπώς, δεν πρόκειται να παραπλανήσετε τον εγκέφαλό σας ότι δεν πεινάτε, επειδή το ερέθισμα από την ύπαρξη νερού στο στομάχι θα οδηγηθεί στο σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει τη δίψα και όχι την πείνα.

Πιθανόν η μικρή κατανάλωση νερού πριν το φαγητό να βοηθάει ώστε να μην πέφτουμε αμέσως με τα μούτρα στο φαγητό και να μασάμε καλά την τροφή μας, ώστε να επιτρέψουμε στο ερέθισμα από την ύπαρξη τροφής στο στομάχι να φτάσει στο κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα, με συνέπεια να νιώσουμε χορτάτοι. Αλλά το ίδιο δυνατόν να επιτευχθεί παίρνοντας μερικές βαθειές εισπνοές ή ηρεμώντας λίγο πριν αρχίσουμε να καταβροχθίζουμε το φαγητό που έχουμε μπροστά μας.

Συνεπώς, αν η κατανάλωση νερού σας βοηθάει να μην τρώτε ό,τι βρίσκεται μπροστά σας με λαιμαργία, αλλά να μασάτε ήρεμα την τροφή σας, μπορείτε να καταναλώνετε νερό πριν ή κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα σας. Αλλά μην περιμένετε θαύματα χωρίς να καταβάλετε καμία προσπάθεια για να συγκρατηθείτε με την ποσότητα και το είδος του φαγητού που καταναλώνετε.

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαΐου 2020, 16:00

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού