Τι είναι ο λόξυγκας (λόξιγκας);
Ο λόξυγκας (λόξιγκας) είναι το σύμπτωμα που παρουσιάζεται όταν το διάφραγμα, δηλαδή ο μυς που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά, κάνει ξαφνική σύσπαση. Όταν συσπαστεί το διάφραγμα, εισπνέετε αέρα και οι φωνητικές χορδές κλείνουν απότομα προκαλώντας τον ήχο του λόξυγκα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόξυγκας (λόξιγκας) διαρκεί λιγότερο από 48 ώρες, αλλά σπανιότερα είναι δυνατόν να διαρκέσει και περισσότερο. Εάν ο λόξυγκας διαρκεί πάνω από μήνα θεωρείται ανίατος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις λόξυγκα, το σύμπτωμα υποχωρεί από μόνο του, χωρίς καμία επίπτωση για την υγεία. Όμως σε περιπτώσεις που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα δυνατόν να οδηγήσει σε προβλήματα όπως κακή διατροφή, κόπωση, και ανορεξία.
Πού οφείλεται ο λόξυγκας (λόξιγκας);
Τα συνηθέστερα αίτια λόξιγκα περιλαμβάνουν:
- Υπερβολική κατανάλωση τροφής (υπερβολικά γεμάτο στομάχι), κυρίως καυτερά / πικάντικα φαγητά
- Κατανάλωση σόδας ή αναψυκτικών με ανθρακικό
- Κατάποση αέρα (πχ όταν μασάμε τσίχλες)
- Λοιμώξεις
- Ερεθισμός νεύρων στον λαιμό ή στο διάφραγμα
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Καρκίνος (σπάνια)
Ποιοι είναι οι 4 τρόποι για να μου κοπεί ο λόξυγκας (λόξιγκας);
- Κρατήστε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα ή περισσότερο
- Προσπαθήστε να εκπνεύσετε με κλειστό στόμα και μύτη (δοκιμασία ή τεχνική Valsalva)
- Ερεθίστε το πίσω μέρος του στόματός σας (αμυγδαλές), πίνοντας κρύο νερό, κάνοντας γαργάρες με νερό, ή καταπίνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μαζέψτε τα γόνατά σας προς το στήθος σας και σκύψτε προς τα εμπρός
Πότε πρέπει να τηλεφωνήσω στον γαστρεντερολόγο μου;
Τηλεφωνήστε στον γαστρεντερολόγο σας εάν έχετε λόξυγκα (λόξιγκα) που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες. Θα λάβει καλό ιστορικό, θα σας εξετάσει κλινικά, και πιθανόν να σας προτείνει να κάνετε γαστροσκόπηση.
Στην Εικόνα παρουσιάζεται ο διαγνωστικός αλγόριθμος για τον λόξυγκα που επιμένει για πάνω από 48 ώρες. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γαστρεντερολόγο και όχι να του τηλεφωνήσετε να σας δώσει κάποια λύση από το τηλέφωνο εφόσον δεν σας έχει κάνει την απαραίτητη διερεύνηση. Κλείστε ραντεβού στο ιατρείο να σας εξετάσει και να σας κατευθύνει τι πρέπει να κάνετε.
CT, computed tomography; CXR, chest X-ray; ENT, ear, nose, and throat; LFTs, liver function tests; LP, lumbar puncture; MRI, magnetic resonance imaging; Sx, symptoms
Πώς αντιμετωπίζεται ο λόξυγγας;
Εάν οι παραπάνω 4 απλοί τρόποι αυτοβοήθειας δεν σας βοηθήσουν να κόψετε τον λόξυγγα, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν. Σε σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση.